Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENGÜL BALIKSIRTI

Konserlerin galibi kim?

Konser alanlarını davetiyeli izleyiciyle dolduruyorlar... Bu söz bana ait değil. Bu piyasadan, konser organizasyonları yapan, pek çok sanatçı ile çalışan bir perde arkası kahramanı söylüyor. Durumda abartı olabilir mi? Sanmam. Çünkü bu iddianın benzeri bir durumu geçtiğimiz yıl Kuruçeşme Arena'daki bir konser sırasında yaşamıştım. Konserin başlamasına dakikalar kala görevliler Kuruçeşme yoluna çıkıp, gelen geçene konser davetiyesi dağıtmışlardı. Bu arada şunu da öğrendim.

Sponsorlu konserlerde kapasitenin yüzde ellisi kadar bilet satılabiliyormuş.
Geri kalanını sponsor firma davetiye olarak dağıtıyormuş. (Körler sağırlar birbirini ağırlar.) Bu kadar havalı(!) geçen yaz sezonunun sonuna yaklaşırken, 'kimin konseri en büyük kalabalığı topladı' sorusunun peşine düştüm ve işte yukarıdaki yanıtla karşılaştım. Bulmuşum adamı bırakır mıyım? 'Adımı yazmazsan konuşurum' dedi. Ve bakın neler anlattı:

TARTIŞMASIZ SEZEN...
Kriz konserlere ilgiyi azalttı mı?
Biletix verilerine göre geçtiğimiz yıla göre konser izleyicisi yüzde 30 azalmış.

Sizce konser alanını doldurabilecek en garanti isim kimdir?
Tartışmasız Sezen Aksu...

En fazla parayı da o mu kazanıyor?
Evet, en büyük parayı Sezen alıyor. Kimse çıkıp da hava atmasın. Sezen Aksu Açıkhava'da 10 gün konser yapsa, 10 günü de doldurur. Herkes sponsorlarla konser verebilirken Sezen tek başına Türkiye'yi dolaşıyor. Bir konserde 350 bin TL ciro yapıyor. Bugün dünya starları bile bu ciroyu yapamaz. Sezen'i başımızın üzerinde taşımamız lazım.

Peki diğer sanatçılar? Onlar bu konserlerden para kazanabiliyorlar mı?
Konsere birkaç gün kala bilet satışlarında hâlâ bir hareket yoksa şarkıcı organizasyon şirketine "Tamam ben para istemiyorum ama siz de konser alanını doldurun" diyor. Zaten sponsorlar olmasa, çoğu insan konser falan veremez.

Volkan Konak'ın bu yazın sürprizi olduğunu söyleyebilir miyiz?
Evet, çok büyük sürpriz... Şarkısı patlamadan iş yapan biri. Şarkıları sokakta yürüdüğün zaman 'Biri Bana Gelsin' gibi çalmıyor. Ama buna rağmen konsere çıkıyor ve herkesi ikiye katlıyor.

ÇOK ORTADALAR...
Şarkıcılar bu 'ıssızlığa' nasıl düştüler sizce?
Türk sanatçılarının vizyonu yok. Şöhret olduğu zaman "İki ev alayım, bir ev alayım" derdine düşüyor. Kimse kariyerini düşünmüyor, ileriye yatırım yapmıyor. Aslında işine yatırım yapsa o iki ev on ev olur ama kimse uzun vadeli düşünmüyor. Kendini en akıllı kullanan insan Cem Yılmaz'dır bence. Televizyonlar önüne neler seriyorlar ama o "Hayır" diyor. Çünkü o zaman reklamda başarılı olamaz. Sadece oraya motive olmuş durumda. Sadece ismine yatırım yapıyor. Sektörün ne olduğunu da görüyor. Farkındaysanız gösterileri de bitirdi. Şebnem Ferah'ı hiçbir yerde görüyor musunuz? Ne zaman albümünü yaparsa, o zaman çıkıp konser veriyor. Çıksa yıkılır ortalık ama yapmıyor.

Yani genelde kimse kendini idareli kullanamıyor, öyle mi?
Bizde çoğunluk "Oraya da gideyim buraya da gideyim, orkestram eksik olsun, playback de yaparım, yeter ki konsere gideyim" derdinde. Çünkü sadece para kazanmayı düşünüyorlar. Sibel Can Bodrum'da bir barda çıktı. Ne işi var orada? Benim sanatçım olsa Hakan Altun'un çıktığı yere Sibel Can'ı çıkarmam. Bu bir bakış açısıdır. Gece saat birden sabah 4'e kadar Türk Sanat Müziği söyleyeceksin. Yakışır mı sana? Senin iyi bir sesin var. Başka bir şeye ihtiyacın yok ki. Paraya mı ihtiyacı var? Yok. Halbuki az görünse, seneye belki de bir sponsorla anlaşacak. Demet Akalın, Serdar Ortaç niye sponsor bulamıyorlar? Çünkü çok ortalardalar. Bakın Kenan Doğulu bar muhabbetlerinden sıyrıldı ve kendini başka bir yere konumlandırdı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA