Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ELVAN DEMİRKAN

Oscar'da büyük yarış başlıyor

Pazar akşamı 83. Oscar Ödülleri sahiplerini bulacak. Bu hafta sonu Amerika'da sinemalar maraton gibi art arda 'en iyi film' ödülüne aday 10 filmi gösteriyor. Bu yılki tahminlerimde, özellikle en iyi film ve yönetmeni seçerken biraz zorlandım... Oscar jürisi; 'The Social Network' gibi modern ve popüler kültürün ilgisini çeken bir filmi mi; yoksa tipik, daha klasik, duygusal 'The King's Speech'imi tercih edecek? Üyeler beyinleri ile mi, yoksa kalpleri ile mi karar verecekler? Şimdiye kadar her yıl tahminlerim doğru çıkmıştı, bakalım bu yıl tutturabilecek miyim? Kimin kazanacağını ve kimin şanslı olduğunu yazmadan önce, bu yıl sunuculuk görevi verilen Anne Hathaway ve James Franco'dan bahsedeyim biraz... Bu ikilinin Oscar'ı sunacağını duyduğumda ilk tepkim, "Neeee, ne alaka?" olmuştu. Sonra ikisinin de 'Saturday Night Live'daki komik performanslarını hatırlayınca, "Neden olmasın?" dedim.

DOĞRU SEÇİM...
Oscar sunuculuğunu ille de komedyenlerin yapması gerekmiyor. Birkaç yıl önce komedyen David Letterman ve Whoopi Goldberg'i hiç beğenmemiştim mesela... İki yıl önce aktör Hugh Jackman esprileri ve dansları ile çok daha ilgi çekiciydi. Geçen yıl programı sunan Steve Martin ve Alec Baldwin iyilerdi ama favori komedyenlerim olarak beklentimin altında kaldılar. James Franco'yu tanımıyorsanız, Sean Penn ile oynadığı 'Milk' filminden hatırlayabilirsiniz. Franco, tipik Hollywood yıldızlarından çok farklı. Yale'de doktora yapıyor. Hani bazı insanlar vardır, ilk gördüğünüzde bir şey hissetmezsiniz ama konuşmaya başladıklarında birden içiniz ısınır, işte James Franco öyle birisi. Bence Hathaway ve Franco'nun sunumu hoş bir sürpriz olacak... Çünkü Oscar tanıtım çekimleri oldukça komik görünüyor. Benim tahminlerime göre kazanacaklar ve şansı olanlara gelince...

EN İYİ FİLM Adaylar: 'The Fighter', 'Black Swan', 'The King's Speech', 'The Social Network', 'True Grit', 'Winters Bone', 'The Kids Are All Right', 'Inception', 'Toy Story 3'. Kim kazanacak?: 'The King's Speech' Kimin şansı var?: 'The Social Network' Yönetmeni, 'En iyi yönetmen' dalında aday olmayan hiçbir film 'En iyi film' ödülünü kazanmıyor. Bu durumda, yukarıdaki filmlerin yarısı kafadan elenmiş olur. 'The Social Network' aylardır başı çekiyordu; Altın Küre'yi kazandı. Ancak 'The King's Speech'; Producers Guild, Directors Guild, Screen Actors Guild ödüllerinin hepsini silip süpürdü. Oscar'a oy veren üyeler de onlar zaten. 'The King's Speech', izleyicisi ile duygusal bağ kuran bir film. Son yıllarda en zevkle izlediğim film diyebilirim. 'The Social Network' ise iyi yapılmış ama aynı Facebook arkadaşlıkları gibi soğuk bir film.

EN İYİ YÖNETMEN Adaylar: Darren Aronofsky - 'Black Swan' Joel Coen and Ethan Coen - 'True Grit' David Fincher - 'The Social Network' Tom Hooper - 'The King's Speech' David O'Russell - 'The Fighter' Kim kazanacak?: Tom Hooper Kimin şansı var?: David Fincher Bu kategoriyi seçmek çok zor. Hepsi çok başarılı yönetmenler. Benim kalbim 'The King's Speech' için sempatik İngiliz yönetmen Tom Hooper'da. Ama David Fincher'ın nefesini de ensesinde hissediyordur.

EN İYİ ERKEK OYUNCU Adaylar: Javier Bardem - 'Biutiful' Jeff Bridges - 'True Grit' Jesse Eisenberg - 'The Social Network' Colin Firth - 'The King's Speech' James Franco - '127 Hours' Kim kazanacak?: Colin Firth Kimin şansı var?: Yok Colin Firth, şimdiye kadar bu daldaki bütün ödülleri kazandı, kimse durduramaz artık onu! James Franco'yu '127 Hours'da seyretmedim. Kayaların arasına sıkışıp kaldığı için kolunu kesmek zorunda kalan bir dağcının kurtulma çabasında çok iyi bir performans sergilemiş. Benim kaldıramayacağım bir film. Colin Firth, 'The King's Speech'deki performansı ile benim favori aktörüm. Geçen yıl 'Single Man' filmindeki rolü ile de adaydı ancak Oscar'ı 'Crazy Heart' filmindeki Jeff Bridges'e kaptırmıştı. Bu sefer ikisi yine adaylar ama Oscar, Colin Firth'ün!

EN İYİ KADIN OYUNCU Adaylar: Annette Bening - 'The Kids Are All Right' Nicole Kidman - 'Rabbit Hole' Jennifer Lawrence - 'Winter's Bone' Natalie Portman - 'Black Swan' Michelle Williams - 'Blue Valentine' Kim kazanacak?: Natalie Portman Kimin şansı var?: Annette Bening Burada büyük bir yarış yok çünkü Natalie Portman'ın 'Black Swan'daki 'obsesif balerinin çöküşü' performansı sıra dışıydı.

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU Adaylar: Christian Bale - 'The Fighter' John Hawkes - 'Winter's Bone' Jeremy Renner - 'The Town' Mark Ruffalo - 'The Kids Are All Right' Geoffrey Rush - 'The King's Speech' Kim kazanacak?: Christian Bale Kimin şansı var?: Geoffrey Rush Geoffrey Rush, 'The King's Speech'teki kralın konuşma terapisti rolünde muhteşemdi. Christian Bale ise 'The Fighter' filminde ürkütücü bir gerçeklikte uyuşturucu bağımlısı bir adamı oynuyor. Bale, bu rolü ile şimdiye kadar bütün ödülleri kazandı, diğerlerinin ona yetişmesi çok zor. Ama bence Geoffrey Rush ile ödülü paylaşsın.

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU Adaylar: Amy Adams - 'The Fighter' Helena Bonham Carter-'The King's Speech' Melissa Leo - 'The Fighter' Hailee Steinfeld - 'True Grit' Jackie Weaver - 'Animal Kingdom' Kim kazanacak?: Melissa Leo Kimin şansı var?: Hailee Steinfeld En belirsiz kategori. Melissa Leo başı çekiyor ve muhtemelen kazanacak. Filmdeki haline bakmayın, gerçekte hoş bir kadın. 14 yaşında çiçeği burnunda oyuncu Hailee Steinfeld, 'True Grit'te şaşırtıcı derecede iyiydi. Oscar gecesi onun adı söylenirse hiç şaşırmam.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA