Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ELVAN DEMİRKAN

Geçmişle pazarlık yapmayın!

Geçmişte yaptığı hatalar yüzünden kendine karşı acımasız olmayan var mı aranızda?
Kendinizi istediğiniz gibi ifade edemediğiniz durumlar, elinizden kaçan fırsatlar, kaybettiğiniz ilişkiler...
Yaptığımız bir hatayı tekrar tekrar zihnimizde yaşayarak, senaryolar kurup sonucu farklıymış gibi düşünmeye çalışıyoruz. Sürekli geçmişle pazarlık yapıyoruz.
Ya öyle olmazsalar, ya böyle olursalar, keşke şöyle olsaydılar...
Niye bu hisse bu kadar bağımlıyız? Niye kendimize işkence çektiriyoruz? Bunun bize faydası var mı? Daha da önemlisi ne kadar zararı var?

SABRINIZ TESTTEN GEÇİYOR
Hayal kırıklığı ve pişmanlık; dostunuz ya da düşmanınız olabilir. Şöyle düşünün... Zamanında verdiğiniz hatalı kararların hepsini kendinizi daha iyi hissedeceğinizi düşünerek verdiniz. Sonuç sizin için bir hüsran olmuş olsa da, amacınız o değildi. O anda sizi öyle karar vermeye iten/gerektiren sebepler vardı. Belki acı çekmemek, yalnız kalmamak, emniyette hissetmek ya da zor bir durumdan kurtulmaya çalışmak gibi... O koşullarda, sonradan nasıl hissedeceğinizi öngöremiyordunuz. Şimdiki görüş zenginliğiniz o zaman yoktu. O zaman ancak o kadar farkındaydınız, o kadar biliyordunuz, o kadar tecrübeniz vardı...
Geçmişte yaptığınızın hata olduğunu şimdi olgunlaşan kişiliğiniz sayesinde fark ediyorsunuz. Yıllar içinde yaşanılan hayal kırıklıkları ile sabrınız, dayanıklılığınız ve kişiliğiniz testten geçiyor. Belki binlerce kez, binlerce yol deneyerek baş edebilmesini öğrendiğiniz hayal kırıklığı ve pişmanlık sizi 'kendinizi bulduğunuz, değerinizi nihayet anladığınız' noktaya getiriyor.

'KEŞKE'LERLE YAŞAMAYIN
İnsan iç dünyasını keşfettikçe ve geliştirdikçe, dış dünyadaki bağımlılıkları azalır.
Çünkü artık dış dünyanın kendisine karşı tavrına göre kendine değer biçmez, kendi değerini görür.
Hatalarını kabul edip sindirebildiğin ve olumlu bir kanala yansıtabildiğinde; pişmanlık, kendine karşı sağlıklı dozda şefkate dönüşüyor. Eskiye oranla ne kadar geliştiğini ve olumlu yönde değiştiğini hissettiriyor.
Ama sürekli 'keşke'lerle yaşıyorsanız ve bunun içinizde yarattığı negatifliğin yayılmasına izin veriyorsanız; işte o zaman pişmanlık sizin düşmanınız. Çünkü kendinize sürekli 'değersizim' dersiniz. Bu duygu, kendi kendini besler ve sizi değiştirir, daha katı ve acımasız yapar.
Yaptığınız hatayı değiştiremezsiniz ama zihninizde o tecrübe ile ilgili yazdığınız hikayeyi değiştirebilirsiniz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA