Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ELVAN DEMİRKAN

Günümüzün süper gücü: Kodlama

Elinizde tuttuğunuz ve tüm dünyaya anında ulaşmanızı sağlayan telefonunuzun nasıl çalıştığına dair bir fikriniz var mı?
Peki ya saatlerinizi geçirdiğiniz sosyal medya, dinlediğiniz müzikler, izlediğiniz konserler, filmler, özel efektler, video oyunları, moda, sanat, tasarım, online alışverişler, yaşadığınız şehrin altyapısı, bankacılık hizmetleri ya da ulaşım; nasıl gerçekleşiyor?
Tüm hayatımız teknolojiye bağlı ve çoğumuzun bu teknolojinin nasıl çalıştığına dair bir fikrimiz yok.
Bizim zamanımızda okuma, yazma ve matematik öğrenmek şarttı. Şimdiki çocukların ise öğrenmesi gereken en önemli şey; kodlama. Nasıl öğrendiğimiz, öğrettiğimiz, paylaştığımız, çalıştığımız, seyahat ettiğimiz, bilim, sanat, eğlence ve iş dünyası; kodlama ile gerçekleşiyor.
Kodlama en basitçe, fikirlerini teknolojik olarak yazabilmek demek.
Kodlama sayesinde hayatın her alanında tüm yaratıcılığını sergileyebiliyorsun, yeni trendler yaratabiliyorsun, hayal ettiğin şeyleri hayata geçirebiliyorsun.
Bu yazıyı yazmak istememin asıl sebebi, konuyu yine kadınlara bağlamak.
Bugün üniversitede okuyan kız öğrencilerin ancak yüzde 0.4'ü bilgisayar bilimini ana meslek dalı yapmak istiyormuş. Bu çok düşük bir oran!
Bu ne demek?

SEVMEK IZDIRAPTIR
Yaşadığımız ve kullandığımız her türlü teknolojik yeniliğin oluşumunda; kadınların fikirleri, tasarımları ve önemsedikleri şeyler geri planda kalacak demek. Kadınlar gelecekte yaratıcılıktan ziyade tüketici konumunda olacaklar demek.
Amerika ve İngiltere'de, kodlama ve programlamayı kız çocuklarına sevdirmek için çok ciddi girişimler başladı.
Başkan Obama'dan Twitter'in kurucusu Jack Dorsey'a, Microsoft'un kurucusu Bill Gates'ten Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'e, Dropbox'ın kurucusu Drew Houston'dan Clothia'nın kurucusu Elena Silenok'a, rapper Will.i.Am'den Ashton Kutcher'a kadar pek çok ünlü; kodlamayı çocuklara sevdirecek kampanyalarda yer alıyorlar.
Bütün yapmanız gereken, çocuğunuzun ilgi duyduğu şeylerle kodlama arasında bağ kurmasını sağlamak. Çocuğunuz neye ilgi duyuyorsa, yaratıcılığını istediği alanda tam anlamıyla ortaya çıkartması için kodlamayı öğrenmeye ihtiyacı var. Çünkü sevdiği her şey günümüz teknolojisinde kodlama sayesinde gerçekleşiyor. Her şeyden önce daha detaylı düşünme ve problem çözme yeteneklerini geliştiriyor.
Kodlamayı bizim gençliğimizdeki gibi 'basic' programı öğrenmek kadar sıkıcı bir şey olarak düşünmeyin. Artık kodlama demek; sanatkarlık demek, kendini sevdiğin alanda ifade edebileceğin, hayalini geliştirebileceğin süper bir gücün olması demek... Programcılar; inanılmaz cool, rahat , eğlenceli, yenilikçi ortamlarda yüksek maaşlarla çalışıyorlar.
ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, bugün ortaokula giden kızlar üniversiteye başladıklarında, bilişim teknolojisi alanında kaliteli programcı sayısından 1 milyon daha fazla iş olanağı olacakmış.
Anlayacağınız iyi kodlamacılar günümüzün rock yıldızları... O kadar yani!
Baslangıç ve motivasyon için madewithcode.com sitesine bir göz atabilirsiniz. Türkiye'de ise Bahçeşehir Üniversitesi'nin 'Kodlama Saati' adlı bir programı var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA