Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİYETİSYEN GÜLŞEN ALTIN

Karın bölgesi yağlarından nasıl kurtulursunuz?

Ne kadar diyet yaparsanız yapın eğer hareket etmiyorsanız karın bölgenizdeki yağlardan kurtulamazsınız. Diyet ve egzersizin yanı sıra yağ yakıcı besinleri tüketmek de yağlarınızı eritecektir

Sabah uyandığınız andan itibaren elinize minimum bir adet damacana tutuşturulsa ve bu damacanayla bütün gün birlikte hareket etmeniz gerekse, günlük hareket kabiliyetiniz ne kadar olur? Dünyada çoğu kişi, karın bölgesinde, bir adet damacanın ağırlığı kadar bir yağ kütlesiyle hayatını sürdürüyor. Kişi bu fazla ağırlığı taşıdığının farkına bile varmıyor. Durumun ciddiyetine varmayan kişinin herhangi bir önlem alması da çok gecikiyor. Karın bölgesi yağlanması; metabolik sendromun, insülin direnci, hipoglisemi, koroner damar hastalığı, kalp krizi, diabet, kolesterol, hatta kanser gibi risklerin de ana nedenlerinden biridir. Bu sebeple, fiziki kaygının ötesinde son derece ciddiye alınması gereken bir konudur.

KARIN BÖLGESİ NEDEN YAĞLANIR?

Karın bölgesi yağlanmasının ana nedeni; genetik faktörler, insülin direnci, triod, polikistik over gibi rahatsızlıklardan kaynaklı nedenlerin yanında menopoz ve andropozdur. Cinsel hormonların azalması en büyük etkendir. Cinsel hormonların en büyük görevi aynı zamanda yağ yakmasıdır. Kişiler yaş aldıkça göbek çevresi yağlanması da bir o kadar artar. Vücudun bel çevresi ve karın bölgesindeki yağ dokusu, aynı zamanda vücudun organları korumak amaçlı sürekli besleyerek oluşturduğu bir yağ tabakasıdır. Aslında baktığınız zaman sizi koruyan doku, sizi rahatsız eden hatta sağlığımızı tehlikeye atan doku haline gelir. Karın bölgenizdeki yağlanma üç kilo olsa bile hemen dikkate almalısınız. Maalesef bazen çok zaman kaybediliyor ve bekleniyor, sorun artınca çözüm aranıyor. Bu hafta sizlere karın bölgenizdeki yağlardan kurtulmanız için tüyolar vereceğim:

1 Öncelikle küçük bir hatırlatma yapalım. Sağlığınızı ve risk faktörlerine yakın olup olmadığınızı siz de küçük bir testle ölçebilirseniz. Mezura kullanarak belinizin ve kalçanızın ölçüsünü alıp bel ölçümünüzü kalça ölçümünüze bölebilirsiniz. Çıkan sonuç kadınlar için 0.8'den az, erkekler için ise 1'den az ise sonuç normal değere işarettir. Yüksek ise önlem anlamanızda fayda vardır. Örneğin, kişinin bel çevresi 100 cm, kalça çevresi 78 cm ise, oran 1.2 oluyor ve kişinin sağlık riskleri olabileceğini gösteriyor.

2 Yanlış beslenme, karın bölgesi yağlanmasının ana sebebidir. Doğru beslenme olmaması durumunda ne yapılırsa yapılsın, yağ oluşumu engellenemez. Yaşınıza ve kilonuza göre protein ağırlıklı beslenmeniz ve basit karbonhidratları hayatınızdan komple çıkarmanız, sağlıklı ve kompleks karbonhidratlar ile beslenmeniz ve yoğun lif ağırlıklı beslenme şeklini benimsenmeniz ve bunu bir yaşam tarzı haline getirmeniz gerekir .

3 Hareket olmaz ise olmaz. Göbek bölgesi yağlanmanız siz spor yapsanız dahi gitmeyecektir. Ama sizin daha fazla kilo almanızı engelleyecektir. Hücrelerimizin sağlıklı besinlerin emilimini gerçekleştirebilmesi için yaşamımız her daim haraketli olmalı.

4 Bazı yağlanmalarda, özellikle kişide insülin direnci gibi rahatsızlıklar var ise karın ve bel bölgesini istenilen düzeye getirmek mümkün olmayabiliyor. Hipoglisemi hastası bir uzman olarak benim, karın ve mide bölgemdeki inatçı yağlar ile ne kadar çok mücadele verdiğimi bilemezsiniz. Diyet yaptım, spor yaptım, her şeyi denedim. Durum böyle olunca yıllardır bu konu üzerine çalışıyorum. Eskiden akla gelen ilk çözüm liposuction iken gelişen teknoloji ve ilerleyen tıp sayesinde kişilerin acı çekmeden kısa sürede çok daha sağlıklı bir şekilde sonuca ulaşabilmeleri mümkün hale gelmiş durumda. Tamamen radyofrekans (ısı) sistemiyle çalışan Vanquish uygulaması sayesinden diğer uygulamalara kıyasla iki katı güçle ve 2.5 katı ısıyla geniş alanda işlem yapılabiliyor. Detaylandırmak gerekirse, vücut sistemi enerjiye ihtiyaç duyduğu an vücudun hangi bölgesinde hazır sıcak bir kaynak varsa, ihtiyaç duyduğu enerjiyi o kaynaktan tüketir. Bu uygulama ile ısıtılan yağ dokusu sayesinde, ilk gittiği nokta sıvılaştırılan yağ tabakası oluyor ve hızlı bir şekilde kişide yağı enerjiye çevirerek karın bölgesi yağlanmalardan kurtuluyorsunuz.

5 Pensilvanya Üniversitesi'nden alınan son araştırmaya göre; badem, karın ve bel bölgesindeki yağlanmayı azaltıyor. En önemli sonuçlarından biri de total kolesterollerle birlikte kötü kolestrol olan LDL'de de önemli ölçüde azalma sağlıyor. Rastgele seçilen obez kategorisinde orta yaşlı 52 kişilik bir kontrol gurubuna 12 haftadan oluşan bir deney uygulandı. 12'inci haftanın sonunda, her gün badem yiyen grubun total kolesterol ve kötü kolesterolünde (LDL) düşme, karın yağlanmasında da çok ciddi oranda azalma, bel bölgesi çevresinde daralma ve paralelinde kalp riskinde azalma gözlendi.

HAFTANIN YAĞ YAKICI BESİNİ: BADEM

Bademli pilav
2 su bardağı kepekli pirinç
35 gr. tereyağ n 4 su bardağı su
1 bardak tavuk suyu
1 tatlı kaşığı tuz
100 gr. ayıklanmış badem
Yarım çorba kaşığı sıvı yağ Kepekli pirinçleri üzerini örtecek kadar ılık tuzlu suda 30 dakika bekletin. Süzüp bol suyla yıkayın. Tereyağını eritin, pirince ekleyip kısık ateşte karıştırarak yaklaşık 10-12 dakika kavurun. Tuz, tavuk suyu ve suyu ilave edip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın. Su kaynayıncaya kadar yüksek ateşte pişirin. Ateşi kısıp pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirmeye devam edin. Sıvı yağ ve bademleri küçük bir tavaya alın. Kısık ateşte pembeleşinceye kadar kavurun. Pilavı ocaktan alıp bademi ilave edin. Karıştırıp tencerenin kapağını kapatın ve 15 dakika dinlendirdikten sonra sıcak servis yapın.

Badem sütünün faydaları
Kalp hastalığı riskini azaltan doymamış yağ ile doludur.
Protein yüklü olduğu için kas oluşumunu artırarak, yağ yakımını hızlandırır.
Zengin E vitaminine sahiptir.
Diş ve kemikler için oldukça faydalıdır.
Kalp ve damar sağlığı açısından iyi bir besin kaynağıdır.
1 bardağı 40 kaloridir.

Badem sütü tarifi
Bir ölçü bademi bir gece boyunca alkali suda bekletin. Ertesi gün süzün. Blender'a bir ölçü badem ile üç ölçü alkali su ekleyin ve çalıştırın. Badem sütünüz hazır. Her kullanımdan önce çalkalayın. Hazırladığınız badem sütünü buzdolabında dört-beş gün muhafaza edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA