Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ATİLLA DORSAY

Egoyan: Türkiye'ye yolculuk zamanı geldi!

"Hrant Dink suikastinde ülkenizdeki gösteriler ABD Ermeni cemaatini etkiledi" diyen Atom Egoyan eylül ayında İstanbul'da!

Cannes Film Festivali'nin yarışma dışı olsa da, en iddialı filmlerinden biri gösterildi. Festival yöneticisi Gilles Jacob'un 60. yıl dolayısıyla dünyanın seçilmiş en ünlü yönetmenlerine ısmarladığı ve ana teması 'filmleri sinema salonunda izlemek' olan üçer dakikalık tam 33 küçük filmden oluşan bu özel yapım 'Herkese Kendi Sineması' adını taşıyor.

KISALARDA SÜRPRİZ!

Jane Campion'dan Angelopoulos'a, Micheael Cimino'dan Coen Kardeşler'e, David Cronenberg'den Atom Egoyan'a, İnarritu'dan dünyanın en yaşlı yönetmeni (tam 99 yaşında!) Manoel de Oliveira'ya, Roman Polanski'den Takeshi Kitano'ya, Claude Lelouch'dan Gus Van Sant'e, Ken Loach'dan Dardenne Kardeşler'e çoğu Altın Palmiye sahibi, tam 33 yönetmen biraraya gelmiş ve hepsi sinema salonları ve orada yaşananlar üzerine çok hoş filmler çıkarmış. Coen Kardeşler'in filmi çağdaş 'Vahşi Batı'da küçük sinemaya gelen bir kovboyun öyküsünü anlatıyor. Sinemada gösterilen iki filmden biri, eski bir Jean Renoir klasiği. Öbürüyse Ceylan'ın ABD'de gösterilen filmi 'İklimler!' Kahramanımız 'İklimler'i seçiyor. Sonra, hayatında ilk kez Türk filmi izlemiş bir taşra Amerikalısı olarak, suratında alaylı bir gülümsemeyle oradan ayrılıyor! Coenler'in ('Bu Ülke Yaşlı Erkekler İçin Değil' filmi Altın Palmiye'nin en büyük adaylarından biri) bu filmlerinde Nuri Bilge'ye ve Türk Sineması'na uzattıkları bu sempatik el, azımsanacak gibi değil. Sanırım ki Nuri Bilge de ilk kez bu yazıyla olaydan haberdar olmuştur! Kısa filmlerden bir diğerinin yaratıcısı Kanadalı ünlü yönetmen Atom Egoyan, basın toplantısında; Şili'ye yerleşmiş bir Ermeni'nin sert sorusunu uygar biçimde savuşturdu. Şilili gazeteci Egoyan'a Fransa'nın 'Ermeni Yılı' ilan ettiği bu yılda, niçin Cannes'da Ermeni olaylarına ve kimliğine değinen bir film bulunmadığını sorunca, Egoyan fikri olmadığını söyledi. Egoyan'la konuştum.

FESTİVALE GELECEK!

Türkiye'nin son dönemde bu konudaki davranışını onayladıklarını, özellikle Hrant Dink'in ölümüne karşı gösterilen görkemli toplumsal tepkinin Kanada ve ABD Ermeni cemaati üyeleri üzerinde büyük etki yaptığını söyledi. Ve artık ilişkilerde yeni bir sayfa açma gereğini belirtti. Egoyan, yıllardır gelmek istediği Türkiye'ye, eylül ayında çekimine başlayacağı yeni filmiyle birlikte gelip festivale katılmak istiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA