Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Down sendromlu bebek

İlk çocuğumuz Down Sendromlu, şimdi tekrar bebek sahibi olmak istiyoruz ama yeni bebeğin de aynı hastalığa yakalanmasından korkuyoruz. N.F./Bursa
Down Sendromu; bebeğin kromozomlarındaki yapısal hatadan kaynaklanır. Kromozomlar, hücre çekirdeğinde bulunur ve insanın nasıl biri olacağını belirler. Buradaki bozukluklar beden ve zeka özürlerine yol açabilir.

İKİNCİSİNDE RİSK FAZLA
Gebelikte ilk üç ay içinde yapılacak tetkikler ile hasta bir bebek sahibi olunup olunmayacağı öğrenilebilir. Gelişen metotlar; erken dönemde bebekteki yapısal değişikliklerin izlenebilmesini sağlamaktadır. En kesin yöntem ise anne karnından sıvı alınarak yapılan amniyosentezdir. Daha önce Down Sendromlu bir bebek doğuran annelerin ikinci bebeğinin de hasta olma riski diğer annelere göre fazladır. Bu risk herhangi bir anne adayında binde birden az iken, sizin riskiniz yüzde birdir. Annenin yaşının 35'den ya da babanın yaşının 50'den fazla olması da riski artıran sebepler arasında sayılır.

Hepatit A aşısı şart mı?
Çocuğuma Hepatit A aşısı yapmak istiyorlar, yaptırmam şart mı? H.Ş/Kahramanmaraş
Hiçbir aşıyı yaptırmak şart değil fakat çocuğumuzun sağlıklı ve uzun bir ömre sahip olmasını istiyorsak; aşılar elimizdeki en önemli silahlar... Örneğin Hepatit A, ülkemizde son derece yaygın olan bir hastalık. 20 yaşına kadar nüfusun yüzde 70'i bu hastalıkla tanışır. Çocuklarda hasar bırakmamakla birlikte yetişkinlerde öldürücü olabilir. Sık rastlanması, bir toplumun az gelişmişliğinin işaretlerinden biridir çünkü hastalık pislikle bulaşır. Nüfusun uygun şekilde aşılanması ile hastalığın ortadan kaldırılması mümkün. Bu aşıyı yaptırmakta tereddüte gerek yok!

Gripken işe gitmek yanlıştır
Kışın sık grip oluyorum ama kaytardığımı sanmasınlar diye işe gidiyorum. Yanlış mı yapıyorum? A.B./İzmit
Aynı evde yaşayan ya da aynı iş yerinde çalışan insanlardan biri hasta olunca, diğerlerine hastalık geçme riski artar. Grip; en çok direkt temasla bulaşır. Bu nedenle ellerin sık yıkanması, aynı tabak, bardak gibi eşyaların kullanımının kesilmesi, fiziksel temastan uzak durulması önemlidir. Hasta kişinin hapşırıp öksürürken kağıt mendil ile temizlenmesi bulaşma riskini azaltacaktır. Ama en önemlisi hastanın diğerlerine hastalığı geçirmemek için; virüs yaydığı birkaç gün kendisini izole etmesidir. Kişi işe gitmeyerek kendinden çok diğerlerini korur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA