Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Yüksek proteinli diyetler...

Et ve yumurta ağırlıklı zayıflama rejimleri moda oldu. Bunlar gerçekten işe yarar mı? N.Y./İstanbul

Büyük şehirlerde yaşayan insanların çoğu, günlük enerji ihtiyaçlarının yüzde 12-18'ini proteinden karşılar. Yüksek proteinli diyetlerde, bu oran daha çok artar ve günlük ihtiyacın yarısını karşılar hale gelinebilir. Fazladan alınan proteinlerin çoğu; et, yumurta, peynir gibi hayvansal kaynaklardan oluşur. Bu tür diyetler; tahıl, meyve ve sebze gibi karbonhidratları yasaklar. Asıl enerji kaynağı olan karbonhidratlar kesilince; vücut su tutamayacağı için çok hızlı şekilde kilo verilir. Arkasından da enerji elde etmek için vücut kendi yağını yakmaya başlar, buna da ketozis denir. Bu durum bir avantaj olarak acıkma hissini azaltabilir fakat baş ağrısı, huzursuzluk, bulantı, böbrek sorunları ve çarpıntı görülebilir.

TARTIŞILIYOR!
Bu diyetin güvenli olup olmadığı tartışılıyor. Kalp hastalığı cemiyetleri; kolesterol düzeylerini olumsuz etkileyeceği için uygulamaya karşıdır.

Klima çarpması bir yıl sürer mi?

Beni bundan bir yıl önce klima çarptı. Hâlâ şiddetli kas ağrısından şikayet ediyorum. En ufak bir hava değişimi, kollarımda ağrılara neden oluyor. A.Y./Antalya

Klimalar vasıtası ile bina içine yayılan ve iyi temizlenmemiş filtrelerde barınan mikropların sebep olduğu enfeksiyonlar; ateş yükselmelerine, kas ve eklem ağrılarına sebep olabilir. Bazen de ani sıcak-soğuk farklarının meydana getirdiği kas spazmları görülebilir. Fakat sizde olduğu gibi bir yıla uzayan problemleri klimaya bağlamak pek de akıl kârı görünmüyor. Hele hava değişiminde sadece bir bölgenin huzursuz olması gibi lokal problemler, daha başka sebepleri akla getiriyor. Bir ihtimal o bölgeye giden sinirlerde problem olabilir; siz en iyisi bir nöroloğa görünün.

Kahve yorgunluğu nedir?

Sabahları asla güne kahvesiz başlayamıyorum. Ancak günde en az 10 fincan kahve içmeme rağmen bir türlü kendime gelemiyorum. M.L./Mersin

Makul miktarda kahvenin, daha doğrusu kafeinin uyanıklığı ve dikkati artırdığı herkesin malumudur. Fakat çok fazla içildiğinde; kalp hızı da beraberinde artar, kan basıncı yükselir, gerginlik ve el titremeleri de çoğalır. Ve araştırmalara göre; kafein bazı insanlarda yorgunluğa sebep olabilmektedir. Eğer kafein azaltılmak isteniyorsa; kahve, çay, çikolata, kolalı içecekler ve kafein içeren ilaçlar yavaşça kesilmelidir. Aksi halde yorgunluk durumları belirginleşir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA