Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Yeşil çay mı, siyah çay mı?

Uzmanlar, özellikle yeşil çayın bol içilmesi konusunda uyarıyor. Yeşil çayın, siyah çaydan ne farkı var? Siyah çayın vücuda yararı yok mu? Y.L./İstanbul
Ülkemizde en çok siyah çay, daha sonra da yeşil çay tüketilmektedir. 'Oolong' denilen üçüncü tür ise ancak özel marketlerde satılır ve pek bilinmez.

TAZE DEMLENMİŞ OLMALI

Bu üçü de 'camellia sinensis' denilen çay bitkisinden elde edilir ve aralarındaki tek fark; bitkinin toplandıktan sonra geçirdiği hazırlanma sürecidir. Siyah çay, açık havada kurutulur ve fermante olur; yapraklar siyahlaşır ve kendine has tadı ve kokusu ortaya çıkar. Yeşil çay ısıtılarak ya da hızlı bir şekilde buhara maruz bırakılarak işlenir. Oolong çayı ise kısmen fermantedir. Tüm çay çeşitlerinin fayda ve etkileri yaklaşık aynıdır. Çayın yararlı olması için taze olarak demlenip içilmesi gerekir. Taze çay; poşet, ya da önceden hazırlanıp kutulanmış buzlu çaya göre, taşıdığı antioksidanlar açısından daha zengindir.

Gözden kolesterol tesbiti
Doktor, gözüme bakıp "Sizde yüksek kolesterol olabilir" dedi. Göze bakıp kolesterol olup olmadığını anlamak mümkün mü? F.E./Edirne

Gözler, sadece ruhun değil, sağlığın da aynasıdır. Gözünüzü muayene eden doktor; sadece göz sağlığınız hakkında değil, genel sağlığınız hakkında da bilgi sahibi olur. Yüksek kolesterol, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve başka birçok hastalık; gözünüzde ve çevresinde kendi izlerini bırakır. Örneğin sizdeki gibi yüksek kolesterol seviyeleri; göz kapağında 'ksantelezma' denilen sedef renginde, hafif kabarık lezyonlara neden olur. Bazen ağ tabakasındaki damar hasarları, bazı sağlık problemlerinin olduğu anlamına gelir. Şeker hastalığı ve yüksek tansiyon da damarlarda tahribata yol açabilir.

Endişe sorununda bitkisel tedavi
Bana endişe bozukluğu tanısı konuldu fakat yan etkilerinden dolayı ilaç kullanmak istemiyorum. Önereceğiniz bitkisel destek var mı? K.A./Adana

Tarih boyunca çeşitli bitki özleri, sakinleştirici olarak kullanılmıştır. Fakat ne yazık ki geçerli faydalarının olduğuna dair elimizde sağlam delil yok. Örneğin; kava bitkisinin kökü, Hawaii ve çevresinde yapılan törenlerde alkol yerine kullanılmıştır. Aynı şekilde sarı kantaron otu birçok firma tarafından günlük kullanıma uygun hale getirilmiştir ve özellikle menopozda ortaya çıkan mizaç bozukluklarında kullanılır. Fakat bunların hiçbirisi ilaç yerine konulmamalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA