Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Bir senarist neden kendisine iki rol yazar?

Yarıyıl tatilinde aileler, gençler ve minikler için birçok film vizyona girdi. Romantik gençlik filmi 'Kötü Çocuk', Ata Demirer'in yeni komedisi 'Olanlar Oldu' ve haftanın animasyonu 'Cesur Kahraman: Ejderha Büyüsü'; öne çıkan yapımlar arasında. Ata Demirer 'Olanlar Oldu'da, iki karakteri birden canlandırıyor ve hem 'Kaptan Zafer', hem de annesi 'Döndü Hanım' olarak izleyici karşısına çıkıyor. 'Döndü'; ünlü komedyenin 2008'de yarattığı bir karakter.
Filmde 'Döndü' ve 'Kaptan Zafer'in enerjisi oldukça yüksek ve iki karakter de çok başarılı.
Bir filmin hikayesi, oyuncunun etrafında şekillenir, yol alır ve hafızalara o bedenle kazınır. 'Zafer' ve 'Döndü' de şimdiden izleyicinin hafızasına kazındı. Charlie Chaplin'den Peter Sellers'a, Marion Cotillard'dan Cate Blanchett'e, Nicolas Cage'den Edward Norton'a, Kemal Sunal'dan Cem Yılmaz'a kadar birçok isim, çoklu karakterlere hayat verdikleri filmlerle unutulmazlar arasına girdi. ko medye nle rin te rcihi Kim unutabilir ki 'İyi Aile Çocuğu' filminde Kemal Sunal'ın oynadığı 'Kemal' ve 'Cemal'i?
'Ali Baba ve 7 Cüceler'de Cem Yılmaz'ın 'Boris' ve 'Şenay' karakterlerinde sergilediği etkileyici performans da öyle... Bu oyuncular, tek bir bedenle yetinmeyip üstün bir efor sarf ettiler.
Performanslarına sözüm yok ancak bir senarist, bir hikaye oluştururken neden kendisine iki rol yazar?
Bunun sebebi, rolü başkasına vermeye kıyamamak mı? Yoksa ego mu? Ya da parasal mevzular mı? Cem Yılmaz, 'Ali Baba ve 7 Cüceler'deki iki rolüyle ilgili "Başka birine para vermemek için kötü adamı da ben oynadım" demişti.
Yılmaz ve Demirer gibi Tolga Çevik de 'Patron Mutlu Son İstiyor' filminde iki farklı rolle karşımıza çıkmıştı. Ünlü oyuncu filmde; hem patronu, hem de senaryo yazarını canlandırıyordu.
Bu duruma genellikle komedyenlerde rastladığımız ortada. Bunun sebebi, 'Karşımdaki karakter öne çıkmasın, onu da ben oynayayım, herkes bana gülsün' egosu mu? Karar sizin...


Ata Demirer, 'Olanlar Oldu'da 'Kaptan Zafer' ve 'Döndü Hanım' karakterlerine hayat veriyor.

Çoklu rollerle hafızalara kazınan filmler
Haftanın filmlerinden 'Olanlar Oldu'da, Ata Demirer'in iki karaktere birden hayat vermesi, bir oyuncunun çoklu rollerde karşımıza çıktığı yapımları aklıma getirdi. İşte o filmlerden bazıları:

'İYİ AİLE ÇOCUĞU': Tek yumurta ikizi 'Kemal' ile 'Cemal', yıllarca ayrı dünyalarda yaşar. Birbirlerinden farklı şartlarda yetişmişlerdir; biri çevresine terör estiren bir gangster, diğeri ise mütevazı bir banka memuru olur. Filmde Kemal Sunal, her iki karakterin de üstesinden başarıyla gelmişti.

'ŞABANİYE': Yine Kemal Sunal'ın başrolünü oynadığı bir film... Usta oyuncu, 'Şabaniye'de hem kadın, hem de erkek karakteriyle izleyici karşısına çıktı. Kartal Tibet'in yönettiği 1984 tarihli film, unutulmazlar arasında yerini aldı.

'DR. STRANGELOVE': Stanley Kubrick'in politik hiciv türündeki filmi 'Dr. Strangelove'; Peter George'un 'Kırmızı Alarm' adlı romanından sinemaya uyarlandı. Kubrick'in ironilerle dolu filminde, Peter Sellers'ı üç farklı rolde izledik. Film; Sellers'ın oyunculuğuyla büyülediği bir kara komedi örneği.

'ADAPTATION': Spike Jonze'un yönettiği, başrollerini Nicolas Cage ve Meryl Streep'in paylaştığı filmin en dikkat çekici noktası; Cage'in iki farklı karakteri canlandırmasıydı. Cage filmde; hem içine kapanık 'Charlie'yi, hem de dünyayla barışık 'Donald'a hayat verdi.

'ALİ BABA VE 7 CÜCELER': Yerli komedinin taçsız kralı Cem Yılmaz, özlenen mizahını 'Ali Baba ve 7 Cüceler'de sergilemişti. Yılmaz'ın filmde hayat verdiği iki karakter de oldukça zorluydu. 'Cüccaciyeci Şenay' ve mafya babası 'Boris Mançov'un ruh halleri çok farklıydı ve Yılmaz zoru başardı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA