Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Ünlülerin sesiyle konuşan resimler

Sanatçı Ebru Ceylan, üç yıldır üzerinde çalıştığı 'Konuşan Resimler' adlı sergisini albüm yaptı. Albümde; Türkiye'nin önde gelen oyuncuları ve seslendirme sanatçıları, Ceylan'ın resmedip hikayeleştirdiği cumhuriyet tarihinin 52 edebiyatçısının kırılma noktalarına, hayallerine ve aşklarına sesleriyle hayat verdi. Bu özel çalışmada kimler yok ki? Deniz Çakır, Mehmet Günsür, Mert Fırat, Murat Akkoyunlu, Oktay Kaynarca, Onur Saylak, Ozan Akbaba, Rıza Kocaoğlu, Sarp Akkaya, Saygın Soysal, Selen Öztürk, Selim Bayraktar, Serhat Teoman, Sevinç Erbulak, Yekta Kopan, Yiğit Özşener; sergide yer alan yağlı boya tablolara eşlik eden hikayeleri albüm için seslendirdi. Albümden elde edilecek gelir ise bir hatıra ormanı ve çocukların doğa eğitimleri için TEMA Vakfı'na bağışlanacak. Yani dinlediğiniz her hikaye, bir fidanın dikilmesine sebep olacak.

'KALICI OLSUN İSTEDİK'
Oyuncu Deniz Çakır; 'Konuşan Resimler 1' albümünde, 2003 yılında kaybettiğimiz çevirmen ve öykücü Tomris Uyar'ın hayatına, eserlerine ve hayat hikayesine sesiyle can verdi. Oktay Kaynarca ise albümde Özdemir Asaf'ın hayallerini, aşklarını anlattı. Böyle kalbi güzel oyuncular sayesinde bir Edebiyat Ormanı'mızın olacak olması büyük alkışı ve övgüyü hak ediyor.
Projenin mimarı Ebru Ceylan, şunları söyledi: "Yaptığım her bir tablonun benim tarafımdan yazılmış hikayeleri var. Bu hikayelere en çok uyum gösteren oyuncular ile beraber çalıştık. Birçoğu daha önce ya o edebiyatçının eserindeki bir karakteri canlandırmış ya da karakteristik olarak arada benzerlikler var. Bu projenin daha çok insana ulaşması için güzel bir sonuçla nihayete erdirmek istedik. Hem seslendiren sanatçılar, hem de edebiyatçılarımız için kalıcı bir şey çıkması arzusundaydık; Edebiyat Ormanı projesi böyle doğdu. Sağ olsun başta sevgili Deniz Çakır olmak üzere tüm TEMA ekibi canla başla bu proje için çalıştı."
Albümde Tomris Uyar'ın hayatından detayları anlatan Deniz Çakır, "İnceliklerini yitirmiş bu düzen içinde Ebru'nun bize ne güzel bir armağanı bu. İsmimin, kalemini, ruhunu, duruşunu sevdiğim, tavrına bayıldığım, İkinci Yeni'nin kraliçesiyle yan yana anılması muazzam. Edebiyat Ormanı ismi bile gözlerimi dolduruyor. Yeni nesillerin sanattan beslenerek büyümelerini ümit ediyorum" diye konuştu.

'GURUR DUYDUM'
'Konuşan Resimler 1'e destek veren sanatçılardan biri olan Yiğit Özşener, şöyle konuştu; "Tablolara, görünenin yanında başka bir boyut daha kazandırma imkanı bulduğumuz bir iş oldu. Bu vesileyle tabloların sesleri olan biz sanatçılar, çocuklarımızın doğa eğitimine ve 52 edebiyatçımız anısına kurulacak olan hatıra ormanına katkıda bulunma şansı bulduk. Bu katkının büyümesi, gelecek nesillere daha yaşanır bir dünya bırakabilmek amacı ile herkesi müzik platformlarından Ebru Ceylan'ın albümünü dinlemeye davet ediyorum. Bu projenin parçası olmaktan gurur duyuyorum."
Serginin tasarımına imza atan Selen Öztürk ise projenin nasıl doğduğunu şöyle anlattı:
"Konuşan Resimler' üç sanatın ve iki dostun hayallerinin buluştuğu ortak bir yapıt olarak ortaya çıktı. Ebru hem komşum, hem de iyi bir dostum olarak resim yapıyor ve hepsinin altına da hikayeler yazıyordu. Bir gün evimdeyken; "Senin bu resimler konuşuyor. Haydi gel, bir sergi yapalım, hikayelerini seslendirelim ve adı 'Konuşan Resimler' olsun" dedim. Ve Ebru, 52 edebiyatçının hayat hikayelerinden yola çıkarak onların diliyle yeni hikayeler yazdı. Bunlara 52 sanatçımız seslerini verdi. Resimler onları, sesler hislerini temsil etti."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA