Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

12 dakikada TIR yapıyorlar

Güçlü ve mutlu nesillerin, elinin hamuruyla erkek işine karışan kadınlar sayesinde yetiştiğini hiç düşündünüz mü? Ülkemizde öyle güçlü kadınlar var ki; dimdik ayaktalar ve herkesi kendilerine hayran bırakıyorlar. Kim mi onlar?
Mercedes-Benz Türk'ün Her Kızımız Bir Yıldız adlı sosyal sorumluluk projesinin güçlü kadınları Zeynep, Büşra, Elfin ve Mahmiri, şirketin Aksaray'daki kamyon fabrikasında TIR yapımında çalışıyor.
Bu güçlü kadınlarla tanışmak için Aksaray'ın yolunu tutuyorum.
Fabrikaya vardığımda, projede büyük emeği olan, hatta kızlarla adeta baba-kız gibi olan, fabrikanın doktoru Hakkı Açıkalın karşılıyor bizi. Birlikte dev fabrikayı gezmeye başlıyoruz.
Kızlardan biri kaporta boyuyor, diğeri TIR'ın kapısını takıyor. Gözümüzün önünde devasa TIR'lar ortaya çıkıyor, ben de hayretle onları izliyorum. Her bantta hummalı bir çalışma var. Kızlar, "Siz de bize katılın" diyerek beni yardıma çağırıyor.
Ben de gözlüğümü ve şapkamı takıp iç süsleme işi için kolları sıvıyorum.
"Koltuğu tak", "Vites tamam", "Fren pedalını gören var mı?", "Aynalar kontrol edildi" derken; inanması güç ama bir TIR 12 dakikada bitiveriyor. Yani, yolların kralı, bu güçlü kızların elinden çıkıyor.
Kızların fabrikada işe başlama serüveni;
Mercedes-Benz Türk'ün 2004 yılında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile birlikte Her Kızımız Bir Yıldız projesini hayata geçirmesiyle başlamış. Projenin amacı; kadınların her alanda hak ettiği güce, sosyal ve ekonomik hayatta fırsat eşitliğine kavuşması. Bu çerçevede; kısıtlı olanaklara sahip olan ve meslek sahibi olmayı amaçlayan ilköğretim okulu mezunu kız çocuklarının eğitime katılımını artırmak amacıyla burs veriliyor.
Şu anda; 56 ilden 200'ü üniversite, bini meslek lisesi öğrencisi olmak üzere bin 200 Yıldız Kız, burs alarak eğitimine devam ediyor. Eğitimi başarıyla tamamlayan kızlara, Mercedes- Benz Türk'te iş imkanı sağlanıyor. İşte bu güçlü kızların hikayesi de burada başlıyor. O gün Aksaray'da tanıştığım tüm kadınlar, eminim ki yarın bir şirket yönetecek.

İŞTE YILDIZ
KIZLARIN HİKAYESİ
ZEYNEP: 24 yaşında. Fabrikada işe başladığında TIR montajı yapıyormuş, şu an elektrikelektronik bölümünde çalışıyor.
"Nasıl başladı hikayen?" diye soruyorum, başlıyor anlatmaya:
"Lise 1'den 2'ye geçiyordum.
Annem bu projeyi duymuş, gittik.
Burs aldım. Annem hep bana destek oldu ama babam çok tepki gösterdi. Kız arkadaşlarım benimle konuşmuyordu, 'Sen erkek işi yapıyorsun' diyorlardı. Sanki kız ruhum elimden alındı!" Zeynep, kazandığı parayla annesinin ev taksidini ödüyormuş.
MAHMİRİ: 26 yaşında ve TIR'ların iç süsleme bölümünde çalışıyor. Mahmiri, "Lise bitti, fabrikada çalışmaya başladım. İlk başlarda 'Bu erkek işi, sen yapamazsın' dediler. Şimdi 14 kız var bu bölümde" diyor ve ekliyor:
'Fabrikada 10 erkek olacağına, bir Mahmiri olsun' diyorlar, düşünebiliyor musunuz?" BÜŞRA: 25 yaşında ve TIR'ların boyasıyla ilgileniyor.
Kendi serüvenini şöyle anlatıyor:
"Kadından boyacı olur mu?' dediler.
Sekiz yıl oldu, oto boyada iki kadın çalışıyoruz. TIR'ların dışı robotla, kapı içleri elle boyanıyor.
Mercedes bize kişisel gelişim eğitimleri de verdi." ELFİN: Makine bölümünde çalışıyor. "Bana 'Yapamazsın o kadar erkeğin içinde' dediler" diyerek anlatıyor: "Nasıl da yaptım ama! Çocuk da yaptım; 10 aylık kızım var. Hem kariyer, hem çocuk oluyormuş. Babam da bu fabrikada çalışıyor."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA