Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Boş salonlara film oynatmanın kime ne faydası var?

Mars Cinema Group'un yaptıkları, yine ve yeniden Türk sinema endüstrisinde tartışma yaratacak gibi görünüyor... Marslılar, 'Sinema kültürünü destekliyoruz' diyerek her geçen gün yeni bir uygulama yapıyor. Tabii asıl amaç, karlılığı artırmak... Fakat aldıkları yanlış kararlarla karlılığı artıramayınca, faturayı Netflix'e falan kesip kolaya kaçıyorlar. Sinemada tekel durumundaki bu büyük zincir, bu kez kendisine ait dağıtım şirketinden çıkan filmlere torpil geçiyor. Mars'ın şirketinin dağıtımını yaptığı 'Türk İşi Dondurma' filmi, 708 salonda gösteriliyor. İzlense sorun yok ama salonlar boş kalıyor. 'Türk İşi Dondurma', ilk üç günde 708 salonda 116 bin kişi tarafından izlendi. 'Captain Marvel' ise 398 salonda 403 bin izleyiciye ulaştı. 'Türk İşi Dondurma' Mars'tan, 'Captain Marvel' ise UIP'den dağıtılıyor. 'Captain Marvel'ın gösterime girmesinin ardından, 'Halk yeniden sinemaya gitmeye başladı' diye sevinirken, Mars 'Türk İşi Dondurma' atağıyla yine yaptı yapacağını... Peki ama boş salonlara film göstermenin ne alemi var? Koltukların boş kalması, kime ne fayda sağlıyor? Koca bir ülkenin sinema zevki, bir grubun paşa gönlünün hangi filmi kaç salonda göstereceğine bağlı olmamalı. Hele ki kendi dağıtım şirketinin çıkarlarına göre karar verilmesine biri dur demeli. Elden bir şey gelmiyor diyorsanız, çıkıp da 'Netflix bizi bitirdi' gibi açıklamalar yapmamalısınız bir zahmet.

Stanley Kubrick'in filmi kaçmaz
38'inci İstanbul Film Festivali'ne sayılı günler kaldı. Sinemaseverler, filmlere bilet almak için dün saatlerini kurdu. Bazı filmlerin biletleri saatler içinde tükendi. Festivalde; 12 gün boyunca, 19 bölümde 45 ülkeden 187 yönetmenin 186 filmi gösterilecek. Festival, her yıl olduğu gibi bu yıl da gösterimlerin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek sohbetler, atölyeler, konserler ve özel etkinliklere de yer verecek. Festival kapsamında, Stanley Kubrick'in 'Cinnet' filminin 119 dakikalık versiyonu yerine uzun versiyonu da izleyiciyle buluşacak. Kendinizi 144 dakikalık bu şahane gerilime hazırlayın. Festivalin biletleri Biletix üzerinden sağlanıyor. Ayrıca genel satışlar, Beyoğlu'nda Atlas ve Kadıköy'de Rexx sinemalarından temin edilebilir. İstanbul Film Festivali, 5-16 Nisan tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak.

Tercihimiz ev değil sinema
Türk sinemasının geleceği hakkında felaket senaryoları üretenlere, son zamanda yapılan bir araştırmadan bahsetmek istiyorum. Türkiye'nin en büyük izinli veri tabanına sahip online araştırma şirketi DORinsight, Sinema ve Online Dizi/Film Platformları Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre; internetten dizi ya da film izleyenlerin yüzde 71'i Netflix, yüzde 36'sı Puhu TV, yüzde 22'si Blu TV, yüzde 9'u ise Apple TV kullanıyor. Ancak katılımcıların yüzde 60'ı, yeni çıkan filmleri ev yerine sinemada izlemek istediğini söylüyor. Çoğunluk, online platformların sinema sektörünü bitirmeyeceğini düşünüyor.

Fikrin varsa fırsatı kaçırma!
Short by Short kısa film izleme platformunun, İstanbul Okan Üniversitesi Sinema TV Bölümü'yle ortaklaşa düzenlediği FilmYAP!; fikri olup filmi olmayan öğrencilerin hayallerini gerçekleştiriyor. Bir film atölyesinin her şeyden önce film üretimini hedeflemesi gerektiği felsefesini benimseyen proje, kısa filmcilerin yanında olarak film üretmelerine destek vermeyi amaçlıyor. 31 Mart'a kadar başvurular devam ediyor. Yarışmaya; kısa film projesi sahibinin, filmini anlatan bir sinopsis ile başvurması yeterli. Fikriniz varsa, bu şahane fırsatı sakın kaçırmayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA