Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Balat’ta bir jeneratör fabrikasından sanat galerisine

Birçok sanat galerisi Nişantaşı'ndaki yüksek kiralar yüzünden isyan edip galerilerini Dolapdere'ye taşımıştı. Şimdilerde ise bazı galeriler rotasını Balat'a çevirmiş durumda.
Alternatif sanat semtlerinin doğuyor olması çok güzel, üstelik önlerinde eski bir jeneratör fabrikasından dönüştürülen sanat galerisi The Pill gibi bir başarı örneği var.
The Pill, Balat'ta dünyaca ünlü sanatçıların sergilerine evsahipliği yaparken, yurt dışından gelen sanatçıları, Türkiye'de kalıp işlerini burada yapıp sonra sergilerini açmalarına da teşvik ediyor.
Örneğin geçtiğimiz Ocak ayında Faslı sanatçı Soufiane Ababri, üç ay Türkiye'de kalarak güreşçileri merkezine alan şahane işler ortaya koymuştu ve sonrasında sergisini açmıştı. Meksikalı sanatçı Pablo Davila'nın The Pill'de 13 Temmuz'a kadar açık olan 'Under One Lamp by Day and Billions by Night' sergisini de mutlaka gezmelisiniz. Mutlaka diyorum çünkü sergi içeriye girdiğiniz anda deneyimsel bir dünya sunuyor. Sürekli dönen bir ampul, kendi kendine çalan bir piyano ve duvardaki keman yaylarından yapılan eser tek kelimeyle muhteşem.
Piyanonun insan desteği olmadan işlevini sürdürüyor oluşu yokluk hissini anımsatıyor, sergi tıpkı Dorothy Parker'ın 'Telefonun çalmadığını gördüğüm an aramayanın sen olduğunu anladım' dediği gibi, eğer bir piyaniste ihtiyacı yoksa, bir dinleyiciye de ihtiyacı yoktur, mesajı veriyor.

KAFELER DE SANATÇI
Balat'ta kahve molanızı da sanat eşliğinde alabiliyorsunuz. Artlocalist Sanat Cafe'nin alt katında yemeğinizi yiyebilir, kahvenizi içebilir, sonrasında düzenli olarak üst katında yapılan sergilerden birini gezebilirsiniz. Cafenin workshop'larına da ilgi oldukça büyük. Sahipleri Şeref Cem ve Zeynep İşler, her şey kendileri ilgileniyor; şanslıysanız mutlaka fırından yeni çıkmış sıcak keklerinden yemelisiniz. Balat'a gelmişken Merdivenli Mektep Yokuşu'nun fotoğrafını çekmeyi unutmayın. Çünkü bu yokuştaki gökkuşağı gibi rengarenk evler, Balat'ın simgesi. Meraklıysanız, hafta sonları da tasarım pazarı var. Şehirde sanat dolu bir gün geçirmek istiyorsanız Balat'a doğru yola çıkın derim.

MEZAT'TA AÇIK ARTIRMA
İkinci el eşyalar, kullanılmış mobilyalar, oyuncaklar, kentin bu tarihi semtinde açık artırma yöntemiyle makul fiyatlara alıcı buluyor. Ucuz ürün almak için gelen de var, atmosferi görmek için gelen de. Gerçi bir şey almamak elde değil. Balat Antik Mezat'taki daktilolar şahaneydi ama ben neyi almaya niyetlensem hemen kıymete bindi, fiyatı uçtu gitti. Şimdi hedefim az kişi varken gidip açık artırmaya katılmak ve o daktilolardan birini almak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA