Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Sosyal izolasyon ev ev gezip maske eldiven takmak değil!

Koronavirüs tüm dünyada, stres, korku ve panik yaşatmaya devam ediyor. Peki bu hisler virüse hizmet edip vücut direncimizi düşürürken bizler neyi doğru, neyi yanlış yapıyoruz? Herkesin sosyal izolasyon sürecine girmesi gerekirken neden hâlâ bunu anlamakta güçlük çeken insanlar var? Tedbirli davranarak bu süreçten minimum zararla çıkmak hepimizin dileği... Evde kendimizle baş başa şahane bir dinginlik içindeyken paniğe ve sürekli suçlu aramaya gerek yok. Şikayet etmeyi bırakıp durun bir kere... Bakın Bebek'te yürüyüşe çıkanlar, diğer yürüyüş yapanların videosunu çekip sosyal medyada ifşa ediyorlar. Balık tutan amca, diğer balık tutan amcaların polis uyarısını videoya çekip sosyal medyada paylaşıyor. Çeken de, çekilen de tedbirlere aykırı davranıyor aslında, kendilerini, sevdiklerini, halkın sağlığını hiçe sayıyorlar, suç işliyorlar düpedüz. Sonra onlara 'Cahil' deniyor. Peki ya sözde aydın kesim ne yapıyor? Bebek'te yürüyüşler ifşa olunca Belgrad ormanına geçtiler. Sürekli ev ev gezip sosyalleşiyorlar... Kendilerini o kadar yalnız hissediyor olmalılar ki, suratlarına bile bakmadıkları komşularıyla sosyalleşiyorlar. 'İlişkiler minimize edilsin' uyarısını farklı algılayan, akşamları ev partisi yapanlar, dizi izlemek için bile buluşanlar var. Ev ev gezip sonra maske eldiven takınca sosyal izolasyon olmuyor arkadaşlar!

BU SUÇU İŞLEME!
Karantina demek; çalışmak zorunda olmayanlar dışında her kiminle neredeysen orada kal, bir yere kıpırdama, kimseyle temasın olmasın demek. İzolasyon sınırlarını doğru belirleyemezsen sen de, sevdiklerin de risk altında. Bunun farkına var, bu suçu işleme. Değer mi yalnız kalamamak uğruna kendi ve başkalarının sağlığını riske atmaya? Ayrıca kendinizle baş başa kalmak katlanılması gereken bir durum değil; büyük bir gelişim, dönüşüm. Lütfen gerekmedikçe evden çıkmayın ve kendiniz bunları yaparken başkalarını 'Cahiller' diye eleştirmeyin çünkü onlardan hiçbir farkınız yok.

Karantina günlerinde şaşırtan gerçekler
Tinder kullanıcı sayısında artış: Karantina günlerinde evlerde yalnız kalınınca arkadaşlık tanışma uygulamalarına ilgi artmış. Tinder, kullanıcı sayısının artması üzerine uyarı yollamaya başlamış. Platform, kullanıcılara kişisel görüşmelerin riskleriyle ilgili bilgilendirme yapıyor. Araştırmalara göre İngiltere'de arkadaşlık uygulamalarını kullananların yüzde 93'ü; virüse rağmen, tanıştıkları yeni kişilerle buluşmaya devam ediyor. Siz siz olun 'Önce sağlık, sonra flört. Şimdi izolasyon zamanı' demeyi unutmayın. Evde ekmek trendi: Koronavirüsle mücadele kapsamında ekmeklerin vatandaşlar tarafından ellenerek seçilmesine dikkat çekildi. "Ekmeği elinizle değil, gözünüzle seçin" diyen Fırıncılar Odası'na halk, evlerde ekmek yaparak cevap verdi. Şu günlerde Türkiye'de Google'da en çok aranan tariflerden biri de ekmek yapımı. Bazı süpermarketlerde ise en çok satılan ürün; mayasız ekmek unu paketi. Koronoya korkusu: Virüs korkusunun paranoyaya dönüşmesinin adı şu günlerde Koronoya. Paranoya belirtilerinin ilki; başkalarına karşı aşırı şüphe, güvensizlik. Aman koronoyaya fazla kapılmamaya çalışın.

Işıkları bu gece kapat
WWF, 2007'den beri iklim krizine, doğal alanların ve türlerin yok oluşuna dikkat çekmek için dünya genelinde ışıkların bir saat kapatılmasına yönelik bir çağrı yapıyor. 'Dünya Saati' çağrısı bu akşam 20.30- 21.30 saatleri arasında, Dünya Dayanışma Saati temasıyla bir kez daha Panasonic Life Solutions Türkiye anasponsorluğunda gerçekleşecek. Koronavirüs nedeniyle Dünya Saati bu yıl yalnızca evlerden katılımla hayata geçirilecek.

Evde spor yapmak isteyenlere
Red Bull sporcuları Ayhancan Güven, Ayşe Begüm Onbaşı ve Hazal Nehir, esneklik, dayanıklılık ve dengede meydan okumak isteyenlere, evde yapabilecekleri antrenman programlarıyla ilham oluyor. Sporcuların beslenme ve dinlenme önerilerinin de bulunduğu antrenman programları RedBull. com/ProjectPro adresinden takip edilebiliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA