Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Online bayramlaşma seanslarına hazır mısınız?

Bu bayram çok başka, sokağa çıkma yasağıyla beraber koronavirüsün gölgesinde biraz buruk, biraz yalnız geçecek. Öyle el öpmeler, sarılmalar, kucaklaşmalar olmayacak; yerine online platformlarda sevgimizi, özlemimizi, yediklerimizi içtiklerimizi ekrandan paylaşabildiğimiz bir bayram geçireceğiz. Sabah aileyle Facetime'da buluşma, sonra iş arkadaşlarıyla Skype, Zoom üzerinden bayramlaşma, akşamüzerine doğru arkadaşlarla houseparty'de toplanılıp evden eve bayram sohbetleri yapılacak. Düşününce böyle bayram zaman açısından çok daha iyi. Ev gezmelerinde üç güne yetişemeyenler, online olarak hepsini 1-2 saat içinde gerçekleştirecek. Öte yandan kilo alınmayacak; ayıp olmasın diye yenilen baklavalar, dolmalar yok, trafiği desen hiç yok. Huzurlu, içimize döndüğümüz şahane bir bayram, gelin keyfini çıkaralım. Dönüp baktığımızda eski bayramlara kıymetini bilmediğimiz ne kadar şey varsa, bu bayramda mahrumuz; o yüzden bu bayram çok başka ama önümüzdeki bayramlar çok daha farkındalığı yüksek geçecek.

Alkışlanacak bağış hareketi

Taika Waititi, Benedict Cumberbatch, Cate Blanchett, Meryl Streep gibi isimler, sağlık çalışanlarına bağış toplamak için James and the Giant Peach'i okumak üzere bir araya geliyor. Taika Waititi önderliğinde katılımcıların toplamda 10 bölüm okuyacağı bu seri; pazartesi, çarşamba ve cuma günleri YouTube üzerinden izleyicisiyle buluşacak. Buradan elde edilecek gelir, sağlık kurumları ve çalışanlarına yardım etmek amacıyla koronavirüs salgınıyla mücadele eden ve kar amacı gütmeyen Partners In Health'e bağışlanacak. Bu isimlerden bu eseri dinlemek gerçekten bulunmaz fırsat, dinlemek isterseniz You- Tube kanalını ziyaret etmeniz yeterli. Meryl Streep&Benedict Cumberbatch Join Taika Waititi to Read James&The Giant Peach bölümü özellikle çok başarılı. Videonun hemen yanında ise bağış topla butonu bulunuyor, oradan istediğiniz miktarı belirterek bağışınızı yapabiliyorsunuz.

Listenize Normal People ve The Last Dance'i ekleyin

Bu bayram yasağında yapılacaklar listenize şimdiden The Last Dance ve Normal People'ı izlemeyi ekleyin. 1990'larda NBA'de sekiz yılda altı şampiyonluk kazanarak tekrarlanması zor bir başarıya imza atan Chicago Bulls takımının uzun süre unutulmayacak başarı hikayesinin son bölümleri de nihayet yüklendi, artık belgeselin tamamını bir oturuşta keyifle tamamlayabilirsiniz. İrlandalı yazar Sally Rooney'nin çoksatan romanından uyarlanan 'Normal People' da son dönemde izlediğim en yapımlardan biri. Başrollerindeki iki genç oyuncunun başarılı performansı, etkileyici görselliği, usta işi diyalogları, doğallıktan güç alan anlatısı ve tüm bunlara eşlik eden müthiş soundtrack'i sanıyorum BBC'nin son dönemde en çok izlenen dizilerinden biri olmayı fazlasıyla hak etti. Dizi bittikten sonra Spotify'dan dizinin soundtrack listesini indirmeyi unutmayın.

Karantinada
yeni kriz: Oyun bağımlılığı
Koronavirüs günlerinin getirdiği sosyal mesafe kuralları gereği evlerinde bulunan birçok kişi gerek çevrim içi, gerek çevrim dışı oyunlar oynuyor. Hatta kutu oyunları satış patlamasına, online oyunlar ise rekor indirilme rakamlarına ulaştı. Yalnız rekora ulaşan sadece oyunlar değil; oyunlar yüzünden evlilikler, aşklar da rekor kavga düzeyine ulaştı. Etrafımda o kadar çok insan var ki, sabahlara kadar online o turnuvadan diğer turnuvaya koşuyorlar.

DOPAMİN FAZLALIĞI
'Peki ya eşler, sevgiler bu duruma ne diyor?' diye sorduğumda ise kimi 'Evde kriz var' diyor, kimisi halinden çok memnun ama yoğun olarak 'Aşk mı, oyun mu?' sorusunun cevaplarında oyun daha ağır basıyor. 'Karantinada oyunla aldatılıyorum' diyen bile var çünkü oyun oynarken dünya yansa umurlarında olmuyor pek. Dopamin salımının ödüllendirici etkisiyle bağımlı mı oldular dersiniz yoksa karantina sürecinde bu durum normal mi? Dopamin, beyindeki haz alma duygusundan sorumludur, oyun oynarken de bol bol salgılanır. Öyle ki, eksikliği de fazlalığı da meseledir. Bu karantina dopamin fazlalılığı neredeyse her evde var, dilerim sevdiklerini oyun uğruna kaybetmeden karantinayı bitirirler

Enstrümansız karantina yapımı şarkı
Karantina sürecinde sanatçıların evlerinden yaptığı konserler, yeni şarkılar, çektikleri klipler öyle samimi ki. Örneğin en son Erkan Güleryüz'ün, yeni single çalışması 'Hiç'te daha iyi fark ettim bunu. Ramazan ayı dolayısıyla ilahi formatında hazırlamış single'ı Güleryüz. Koronavirüs tedbirleri dolayısıyla, şarkının müziği için gerekli tüm enstrümanları ev imkanlarında alternatif çözümlerle kaydetmiş. Öyle ki; davul ve perküsyon seslerini vücuduna vurarak çıkarıyor, erbane ve shaker isimli enstrümanlar yerine kedi maması poşeti ve evdeki kişniş kavanozu kullanıyor. Valla bravo, böyle yaratıcı, samimi işlere ihtiyaç vardı bugünlerde, bize de güzel bir hediye oldu. Unutmadan ev yapımı şarkının klibi de ev ortamında çekilmiş. Sanatçının eşi Elif Güleryüz, hem yönetmenliğini, hem de kameramanlığını yaptığı klibi evde cep telefonu ile çekmiş.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA