Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Kusursuz rallide tek eksik kadın pilotlar

Eylül, genlerinde ralli ruhu olanların buluşma ayıdır. Öyle bir ralli ki; 19 ülkeden 130 sporcu ağırlayan, uluslararası organizasyon özleminin çokça giderildiği, üstelik Covid sebebiyle pek çok ülkenin ralliyi iptal etmesine karşılık güvenli bir referans. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen 2020 FIA Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) beşinci yarışı Türkiye Rallisi'nden bahsediyorum. "Bu yıl neler oldu?" derseniz... Neler olmadı ki...



Bölgeye ve ülkemize maddi manevi önemli katkı sağlayan bu organizasyon seyircisizdi ama heyecanından hiçbir şey kaybetmemişti. Eren Üçlertoprağı başkanlığındaki TOSFED yine kusursuz iş çıkardı, organizasyon sportif disiplin açısından da hem uluslararası yetkililer, hem de katılımcılardan övgü dolu yorumlar aldı; gururlandık. Yarışın sonuçları pek de sürprizli değil. Herkesin tahmin ettiği üzere 9 kez Dünya Ralli Şampiyonu Fransız Sebastien Loeb-Daniel Elena ekibi üçüncü, Belçikalı Hyundai Shell Mobis WRT sürücüsü Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul ikinci, Evans-Martin ise birincilik ödülünü aldı. Öte yandan bu üç derecenin dışında ödül almayı hak eden bir isim daha vardı, o da 2020 FIA Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) 5. yarışı Türkiye rallisinde start alan tek kadın ralli pilotu Özlem Uludağ Gülcan, bu zorlu mücadelede kadın gücünü ortaya koyduğu için gururla tebrik ediyorum. Zorlu şartlarda en çok o sarsıldı; etaplarda elektrik, mekanik arızalar yaşayıp yarışı tamamlayamadı. Pes etmediği ama gücünün de yetmediği bir mücadeleydi onunki. Arabasının yanına yere oturmuş fotoğrafıyla gönüllerin şampiyonu olduğunu bilmeden, 'Olmayınca olmuyor' diyordu ama gerçekten podyumda ödülünü alan ilk üçten öte oldu. Özlem Uludağ Gülcan adını unutmayın sakın çünkü daha çok duyacaksınız.



GELECEĞE YATIRIM
Nice Özlem'ler, Nisa Ersoy'lar, Beyza Avcıoğlu'lar, Burcu Çetinkaya'lar, Çiçek Güney'ler yetiştirmeliyiz. Motor sporlarında, geleceğe yatırım yaparak kadınlar bu spora daha fazla teşvik edilmeli ki erkeklerle çevrili motorsporları dünyasında yeteneği ile sivrilen efsane kadın pilotların önü açılsın. Ayrıca neden bizim de bir Michele Mouton'ımız olmasın? Olamaz mı? Olabilir.



FORMULA 1 Mİ WRC Mİ?
2020 FIA Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) beşinci yarışı Türkiye Rallisi'nden sonra gözler, Formula 1'in 9 yıl sonra geri döneceği 13- 15 Kasım'da İntercity İstanbul Park'ta. Peki siz hangi heyecanı tercih edersiniz, Formula 1 mi, yoksa ralli mi?
Kiminle konuşsam WRC açık ara farkla önde. Bir kere ralli kesinlikle daha heyecanlı, doğayla iç içe izliyorsunuz, F1'de ise düz asfalt var. Formula, teknolojinin yine teknolojiyle; ralli ise teknolojinin doğa ile yarışı.
Formula 1'de her şey ve her araç birbirinin aynı gibi, öyle boş boş saatlerce dönen arabalar. Rallide zorlu arazilerde tozu dumana katıyorlar, efsane manzaralar eşliğinde uçan arabalar bile görebiliyorsunuz. F1'in ülkemize yıllar sonra gelmesi büyük gurur ancak heyecanı bir WRC de değil.



Bilimde cinsiyet eşitliği

Ne mutlu, cinsiyet eşitliğine dikkat çekerek rol modeller yaratılmasına katkı sağlayan projeler hayata geçiyor. Loreal, bilim alanında kadın araştırmacıları desteklemek, mükemmelliği ödüllendirmek, genç ve yetenekli bilim kadınlarının tanınmalarını sağlamak amacıyla UNESCO iş birliğiyle Bilim Kadınları İçin programını yürütüyor.
Dünyada 22'nci ve Türkiye'de 18'inci yılını geride bırakan program, köklü geçmişiyle kadınların bilime katkısını destekliyor ve bilimde cinsiyet eşitliğine dikkat çekerek rol modeller yaratılmasına katkı sağlıyor. Loreal- UNESCO Bilim Kadınları İçin programının Türkiye ayağında ödül almaya hak kazanan altı Türk bilim kadını, kapsamlı ve gelecek vâdeden ilham verici çalışmalarıyla ödüle layık görüldü.
Loreal Türkiye'den 75 bin TL ödül kazanan bilim kadınları, akademik özgeçmişleri, projelerinin bilime yaptığı katkı, uygulanabilirliği, sürdürülebilirliği ve bilimsel yeniliği gibi kriterler göz önüne alınarak, bağımsız UNESCO jürisi tarafından seçildi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA