Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Ahmet Kaya filmi Türkiye’de davalı olunca Avrupa’da vizyonda

İki Gözüm Ahmet' filmi, Türkiye'den önce Avrupa ülkelerinde 106 salonda vizyona girdi. Bunun nedeni, Ahmet Kaya'nın hayatını anlatan tartışmalı filmin vizyona girmesinin önündeki hukuki engeller. Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya'nın karşı çıktığı filmin dava sonuçlanana kadar ülkemizde gösterimi mahkeme tarafından durduruldu. Yapımcı, dava sonuçlanmasını beklemeden filmini başka ülkelerde vizyona sokma kararı alarak adeta yine saygısızlığa devam ederek aileye meydan okuyor.

Gülten Kaya; Ahmet Kaya'nın hayata bakışını, düşüncelerini, yeteneklerini ve üretimini sevenlerine karşı bir sorumlulukla ya da gerçek sinemanın görsel ve estetik diliyle geleceğe yönelik olarak 'belgeleme' yerine onu yağmalama girişimlerinden olan film ya da filmleri yapmaya çalışanlara izin vermeyeceğini söylüyor ve hukuki mücadelesine devam ediyor. Bu film birçok kişinin nezdinde ailenin itirazına rağmen çekilen ve asla izlenilmeyecek Ahmet Kaya'nın adının kullanıldığı bir film. Dilerim de öyle hafızalara kazınır.

8. Engelsiz filmler festivali Covid'den ilham aldı

Covid-19 salgını nedeniyle 12-18 Ekim tarihleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleşecek Engelsiz Filmler Festivali, sekizinci yılında Covid'den ilham aldı. Pandeminin hayatımıza etkilerinin izini sürecek festival, bu yıl 'Normali Ararken' teması çerçevesinde programını şekillendirdi. Covid-19 salgını ile birlikte gündelik hayatlarımızda ortaya çıkan değişimler, bu döneme alışmaya çalışırken değişen alışkanlıklarımız ve 'normal' kabul ettiğimiz 'eski'nin gün yüzüne vuran sorunları, festivali sekizinci yılında ilk defa bir tema etrafında program hazırlamaya itti. Türkiye ve dünya sinemasının festivallerde öne çıkan, çok konuşulan ve beğeniyle karşılanan filmlerini Türkiye'deki sinemaseverlerle buluşturacak olan festival, programında yer verdiği tüm filmleri her yıl olduğu gibi göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar için ayrıntılı altyazı seçenekleri ile erişilebilir ve ücretsiz olarak izleyiciye sunacak. Festivalin çevrimiçi film gösterimleri eff2020.muvi.com adresi üzerinden yapılacak.

Engelsiz Filmler Festivali, pandemi öncesi 'Eski dünyada normal' neydi?', 'Bedenle, benlikle, yaşanılan şehirlerle, içinde bulunulan mekanlarla, bir arada yaşanılan hayvanlarla kurulan ilişkilerde 'normal' neyi ifade ediyordu?', 'Pandemi sonrası yeni dünyada bu ilişkiler nereye evrilecek?', 'Başka bir duyarlılıkla farklı bir yaşam örmeye başlayabilecek miyiz yoksa eski normallere geri mi döneceğiz?' gibi soruların yanıtlarını Normali Ararken seçkisinde yer alan beş başlıkta arayacak.

Cuties filmine dünyanın her yerinden dava
Sundance Film Festivali'nde Dünya Sineması Drama, En İyi Yönetmenlik gibi ödüller kazanan 'Cuties' filmi, çocuk istismarı içeriğiyle Türkiye'de tepkilere sebep olmuştu. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 11 yaşındaki bir çocuğu konu alan filmin tanıtımında 'dişiliğini keşfederek aile geleneklerine meydan okuyan bir çocuk' tanımlamasında bulunulduğu, ancak çocuk filmi görüntüsündeki yapımı izlemek için Netflix'in abonelerine izleyici kitle yaşının 18 yaş ve üzeri olduğu bilgisini paylaştığı için inceleme başlatmıştı.

RTÜK kararı neticesinde Türkiye'de gösterilemeyecek olan film, sadece ülkemizde değil Amerika'da da büyük tepkilere sebep oldu. Tepkilerin hepsinin haklı tarafı var, mesele çocuk olunca hassas olmak gerek diyen ABD'nin Teksas eyaletinden de filme bir dava geldi. Filmdeki çocukların ahlaksız tasviri gerekçe gösterilerek gösteriminin durdurulması talep edildi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA