Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Milli mücadelenin kadın kahramanları bu sergide

Tarihte öyle alkışlanacak kadın kahramanlarımız var ki sadece 8 Mart Kadınlar Günü'nde değil, yılın her anında konuşmamız ve unutmamamız gerekiyor. Hisart Canlı Tarih Müzesi, koleksiyonundaki kadın kahramanlarıyla tarihte yolculuk yaptırırken kadınlarımızın tüm yokluklara rağmen ağır şartlar altında giriştiği mücadele esnasında çektikleri zorlukları, yüklendikleri sorumlulukları ve gösterdiği kahramanlıkları bizlerle buluşturuyor. İşte Hisart Canlı Tarih Müzesi koleksiyonunda yer alan muhteşem kadın eserlerinden oluşan sergi; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla Panorama 25 Aralık Müzesi'nde açıldı. Sergi özellikle işgal edilen bir ülkenin ve yok edilmeye çalışılan bir halkın aştığı yolu kadınların hikayeleriyle anlattığı için mutlaka görülmeye değer. Sergide; toplam 22 manken, 2 diorama ve 222 obje yer alıyor.



TARİHE IŞIK TUTUYOR
Sergi açılmadan önce; her bir eserinde 30 senelik maket deneyimi, 25 senelik diorama yeteneği ve 18 senelik koleksiyoner kimliğini bu sergide ziyaretçilerle buluşturan Hisart Canlı Tarih Müzesi kurucusu Nejat Çuhadaroğlu ile buluşuyoruz. Sergi bence 8 Mart'ın en başarılı etkinliklerinden. Bu anlamda hem Çuhadaroğlu alkışlanmalı hem de Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin. Projenin detaylarını sorduğum Çuhadaroğlu şunları söyledi: "Milli Mücadele döneminde işgali protesto etmek amacıyla düzenlenen mitinglere yoğun bir şekilde iştirak eden Türk Kadını, bu ölüm kalım mücadelesinde, hem cephelerde yer almış, hem de cephe gerisinde kurduğu yardım cemiyetleri vasıtasıyla yaralı ve hastaların bakımı, askerlerimize giyecek ve yiyecek temini, kağnılarla cepheye silah-erzak taşıma ve cephane imalatında, yeri geldiğinde çocukları ile beraber çalışarak hizmet etmiştir. Milli mücadelenin en önemli aktörlerinden olan Türk Kadının çektiği zorlukları, yüklendiği sorumlulukları ve gösterdiği kahramanlıkları işleyen sergi; içinde barındırdığı eserler aracılığı ile taşıdığı anlam ve kültürel ağırlığı açısından tarihe ışık tutmaktadır''



SÜRPRİZ BİR FİLM GELİYOR
Bu arada Çuhadaroğlu'nun tarih meraklılarını sevindirecek bir haberi var. Şahane bir tarih filmini hayata geçirmek için yola çıktılar. Şu an ön hazırlık aşamasındalar ve çok heyecanlılar. Dev prodüksiyonlu filmin 2022'de vizyona girmesi bekleniyor. Ükemizi gururlandıracak bir iş olacağı kesin. Öte yandan Hisart Canlı Tarih Müzesi, 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kültürel mirasa ve sanat dünyasına katkıda bulunanlara verilen en prestijli ve değeri en yüksek ödül olan "Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri''nin sahibi oldu. Önümüzdeki günlerde yeni ödülleriyle konuşulacağa benziyor. Son olarak müze binası koleksiyona dar geliyor daha geniş yerlerde bu muhteşem eserleri görmek dileğiyle.



TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDECEK
19 yıldır kadınların çevre ile mücadelelerine ışık tutan hayranlıkla takip ettiğim Yves Rocher Vakfı; Birleşmiş Milletler'in Binyıl Kalkınma hedeflerinden biri olan kadın özgürlüğü ve eşitliğini desteklemek amacı ile 2001 senesinden bu yana Toprağın Kadınları'nı ödüllendiriyor.
Böyle kadını destekleyen işler her zaman alkışlanmalı. Türkiye'de bu sene 6. kez düzenlenen Toprağın Kadınları Ödülü'nün 2021 kazananı gibi; bu topraklarda yaşamış kadınların başarı hikayeleri ile çocuklara örnek olmayı hedefleyerek 2018'de, 'Puduhepa ve Kız Kardeşleri' isimli sosyal sorumluluk projesini hayata geçiren Renan Tan Tavukçuoğlu mesela. Bu yarışmayla beraber 100.000 TL'lik ödülün sahibi olurken aynı zamanda önümüzdeki günlerde Toprağın Kadınları Ödülü'nün uluslararası ayağında da Türkiye'yi temsil edecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA