Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

İstanbul sokaklarının da mutluluk veren mesajlara ihtiyacı var

Sesli dinlemek için tıklayınız.

Yüzyıllardır değişmeyen bir gerçek var; herkes mutluluğu arıyor, öyle ki şu sıralar nereye baksak mutlulukla ilgili uçuşan tavsiyeler görüyoruz. Olumlu düşün, hedef koy, hayalindeki işi kur, doğayla iç içe bir yaşam sür, anda kal... Peki ya böyle gerçekleşmiyorsa ne yapmak gerek? Felsefenin en önemli düşünürlerinden Epikür, mutluluğu bulma yolunu son derece gerçek ve basit anlatıyor. Mutlu olmak için insanın üç şeye ihtiyacı vardır: "Dostluk, özgürlük ve düşünmek."



Mutluluk üzerine yapılan pek çok araştırmanın işaret ettiği bir gerçek daha var ki; dış etkenlere bağlı mutluluk gelmediği zaman mutsuz oluyor insan. Ancak dostlarınız yanınızdaysa, özgürlüğünüz varsa, düşünebiliyorsanız her şey gelir aslında. Anlamlı bir hayat arayışı için zaman zaman bakış açısını değiştirmek, kalıplardan kurtulmak, engelleri ortadan kaldırmak, değişip dönüşmek de bir yol... Öyle çok büyük, maddi değeri olan, genel geçer bir mutluluk sebebi olmasına da gerek yok. Çok kötü bir havadan sonra ortaya çıkan gökkuşağının güzelliğini düşünün, hayatı temsil ediyor, her olumsuzluğun sonunda onun kadar güzel bir şeyle karşılaşabilirsiniz.



OLUMLU SÖZLER
'Gün batımları mı, gün doğumları mı daha çok mutlu ediyor?' tartışmasındayım ben. Yeter ki kendinize umut veren ve sizi hayata bağlayan sebepler bulun. İflah olmaz bir pozitifim biliyorum ama öyle bir şehirdeyim ki her sokağı ayrıca mutlu olmam için sebep. Her şehrin ve insanın mutluluk veren şeylere ihtiyacı var. New York da pandemide yaşadığı olumsuzlukları geride bırakıp eski günlerine dönmeye çalışıyor. Her sokağında olumlu bir mesaj var. Düşünsenize berbat bir güne başlamışsınız, her sokakta size özel bir sözle karşılaşıyorsunuz, hepsi gülümsemeniz ve gününüzün güzel geçmesi için müthiş bir motivasyon.



İyi hissettiren sözler ya da kadınların duymak isteyeceği iltifatlardan bahsetmiyorum. Klişeleri bir kenara bırakırsak gün içinde karşınıza çıkan bir mesaj ya da güzel söz tartışmasız iyi hissettiriyor. Her insan takdir edilmek ve yaptığı işten dolayı övgü almak ister. Örneğin bir sokak 'Çok iyisin, başarılar', başka bir duvar 'Bugün kötüsün biraz çığlık atmaya ihtiyacın var, çığlık at, rahatla' diyor. New York sokaklarında sürekli karşınıza çıkan ve ruh halinizi etkileyen bu mesajların esrarengiz bir büyüsü de var. O kadar iyi düşünülmüş ki, kesinlikle İstanbul sokaklarının da, şehirdeki boş binalarının da böyle insanların yüzünü güldürecek mesajlara ihtiyacı var. 'Mutsuzsan geçmişte yaşıyorsundur. Endişeliysen gelecekte yaşıyorsundur. Huzurluysan şu anda yaşıyorsun demektir' diyor Lao Tzu. Bence dinleyelim ve o gün gördüğümüz mesajlarla yaşayalım.



YARDIM ETMEK İNSANA İYİ GELİYOR
Harvard'da yapılan bir araştırma; iş arkadaşlarına yardım edenlerin etmeyenlerden 10 kat daha odaklı çalıştığını ve terfi etme olasılıklarının da yüzde 40 daha fazla olduğunu göstermiş. Kendinizi limitlerinizin ötesinde zorlamadığınız sürece yardım ederek hem kendinizin, hem de çevrenizdekilerin daha mutlu olmasını sağlayabilirsiniz. Yardım etmek beynin serotonin, dopamin ve oksitosin salgılamasını sağlıyor. Unutmadan mutluluk varılacak bir hedef değil, bir yolculuk biçimi, o yolculuğun da hakkını vermek gerek çünkü hayat kısa, kuşlar uçuyor.

SİZ DE ACABA ÇİNİOFİL MİSİNİZ?
Herkes New York'un bir mevsimi olduğundan, soğukta çekilmediğinden bahseder, halbuki bir şehri mevsimi değil içinde yaşananlar unutulmaz kılar. Bence New York'un en güzel zamanı soğuk karlı zamanı, tam da şu an olduğu gibi.
Kar görünce mutlu olan insanlara chionophile (çiniofil) dendiğini de burada öğrendim. Kar seven insanlar olarak adlandırılan çiniofiller, psikolojik olarak kar yağdığı günler daha çok mutlu olurlar. Kar yağdığında mutluluk hormonları devreye girer. Kar yağışında yürürken karın çıkardığı sese bayılırlar. Acaba siz de çiniofil olabilir misiniz?

Bu köşe yazısını aşağıdaki linke tıklayarak sesli bir şekilde dinleyebilirsiniz

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA