Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Bodrum’da sanat zirvesi

Bodrum'da bu yaz adeta sanatın zirvesi gerçekleşiyor. Mübalağa etmiyorum, İstanbul'da ilgiyle takip ettiğim galeriler, sanatçılar ve eserleri tüm yaz Bodrum'da. Bu durum beni çok heyecanlandırırken, sanat dünyasından önemli bir isim, "Peki ya Bodrum'da satabiliyorlar mı acaba?" diye sordu. Elbette İstanbul'daki gibi inanılmaz bir satış yoktur ama burada mesele zaten ticaretten öte prestij, sanatın desteklenmesi, sanatseverin 12 ay sanatsal etkinliklerde bulunabilmesi. Düşünsenize çağdaş sanat eserlerini görebildiğimiz sergiler genellikle eylül ve mayıs ayları arasına sıkışmış durumdaydı, şimdi bakıyoruz sanata destek olmayı ilke edinen yerler var. Sanatın mevsimi olmaz, ister gündüz plajda, isterseniz gece eğlencesinde bir sanat eserini görüp beğenip alabiliyorsunuz. Bundan daha iyi ne olabilir!
Ayrıca araştırmalarıma göre heykeller çok iyi satılıyormuş. Dilerim herkes bahçesine gerçek bir sanat eseri koyar. Evet, gelelim asıl konumuza yolunuz Bodrum'a düşerse keyifle gezebileceğiniz sergiler hangileri? Beni bugünlerde en çok heyecanlandıran Fırat Neziroğlu'nun 'İçimdeki Deniz' sergisi ve dünyaca ünlü König Galerie iş birliğiyle düzenlenecek olan 'Harmony' sergisi oldu. Bunların dışında kesinlikle kaçırmamanız gereken sergiler ise şöyle;



SU İÇİNDE DANS
Dokuma çalışmalarını kendi geliştirdiği özel bir yorumla izleyiciye sunan sanatçı Fırat Neziroğlu, Anna Laudel Bodrum'da açtığı yeni eserlerinden oluşan sergisinde ilk Türk halısı olarak bilinen Pazırık kurganından çıkan Türk düğümü ile dokunmuş 4 büyük halıyı görücüye çıkarıyor. Köşeleri yumuşamış, akışkan balık dokumalarıyla bezenmiş bu büyük halıların yanı sıra sergide, nakışla işlenmiş bir akvaryum ve su içinde bir kum saati üzerinden izleyici ile etkileşim içinde olan balık figürünü deneyimlemek de mümkün olacak. Aynı zamanda dansçı olan Neziroğlu'nun su içinde dans ettiği ışık ve akış performansını da video olarak izlemek için "İçimdeki Deniz" sergisi 18 Haziran- 31 Temmuz 2022 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.



AÇIK HAVA HEYKEL PARKI
Sevil Dolmacı sanat eserlerinin satışı konusunda en başarılı isimlerden bu yaz da tam Bodrum'da herkesin bahçesine koymak isteyeceği eserlerden oluşan açık hava heykel parkını Bodrum'da hayata geçirdi. Heykeltıraş Ozan Oganer, geleneksel bir obje olan dantel oyasını eğlenceli figüratif heykellere dönüştürüyor. Bahadır Çolak, Kadriye İnal, Yasin Uysallar ve Gözde Can Köroğlu'nun söz konusu özel açık hava heykel parkı için ürettikleri heykellerinde Alice Harikalar Diyarı konseptini ele aldılar.
Türkiye'de Borusan Contemporary'nin koleksiyonunda neon eserleriyle yer almış olan Alman sanatçı Ruby Anemic'in neon işleri, Reuven Israil'in el yapımı ahşap heykelleri, Andy Warhol'un Sunday B. Morning (after) serisinden serigrafileri, mizahi karikatürleriyle tanınan illüstratör ve ressam David Shrigley'in kağıt eserleri, Haluk Akakçe'nin son dönem üretimleri, Leila Babirye'nin toplumsal cinsiyet temalı eserleri, Theodore Boyer'in natürmortlarının, Ganalı sanatçı Felix Kwesi Awotwi portreleri ve Valentino için özel bir eser üreten Sara Ludy'un dijital eserlerinin de olacağı sergileme alanında yaz mevsiminden ve Bodrum'dan ilham alan eserler sanatseverle buluşuyor.



DİKKAT ÇEKEN İŞ BİRLİĞİ
Almanya merkezli König Galerie, bugün Bodrum'daki bir otelle işbirliği yaparak 'Harmony' sergisini açıyor. Küratörlüğünü Selcan Atılgan'ın üstlendiği ve 4 Eylül 2022 Pazar tarihine kadar ziyaret edilebilecek 'Harmony' sergisinde Alicja Kwade, Claudia Comte, Jose Dávila, Jeppe Hein gibi uluslararası sanatçıların 7 eseri yer alacak. Sanatseverler isterse QR kodları ile rotaya bağlanabilecek ve eğlenceli bir deneyim yaşayacak, dilerse rehber eşliğinde doğa ve sanatın muazzam birlikteliğini keşfe çıkabilecek.

BAHÇEDE SERGİ
Pilevneli bu yıl geçtiğimiz yaz sezonundan farklı olarak Bodrum'daki sanat alanını daha da genişletti. Yalıkavak'ta , 1500 metre kare kapalı alan, 5000 metrekare açık alandan oluşan 6,5 dönümlük bir arazi içerisinde yer alan galeri beş ayrı kota oturan taş evlerin iki kotunda galeri mekanlarıyla dikkat çekiyor. Pilevneli Yalıkavak'ta ziyarete açılacak ilk sergi, galeri alanında yer alan tüm binalar ve bahçe içerisinde çeşitli noktalara yayılıyor. Sergide Bora Akıncıtürk, Nevin Aladağ, Refik Anadol, Nobuyoshi Araki, Stephan Balkenhol, Johan Creten, Ali Elmacı, Jan Fabre, Esra Gülmen, Hechizoo, Tim Kent, Daniel Knorr, Arik Levy, Bjarne Melgaard, Mehmet & Kazım, Frank Nitsche, Hans Op de Beeck, Zoe Ouvrier, Michael Sailstorfer, Serkan Sarıer, Meltem Sarıkaya, Defne Tesal, Tarık Töre, Richard Wilson ve Erdoğan Zümrütoğlu'nun eserleri Bodrum'u ziyaret eden sanat severlerle buluşuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA