Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Çöp atan turiste ciddi ceza gerekli

Marmaris'te çöp problemi bitmiyor, çöplerin sebep olduğu yangınlar da cabası... 'Çöpleri en çok kim atıyor?' diye araştırdığımda, ne üzücü ki karşıma ilk turistler çıkıyor. Halbuki kendi ülkelerinde yere çöp atarlarsa ciddi cezalar ödüyorlar. Bizim ülkemize gelince niye böyle yapıyorlar anlamış değilim. Attıkları çöple ülkelerine geri dönüş yolunda belki yangınlara sebep oluyorlar, haberleri yok. Kesinlikle çöp meselesine ciddi cezalar gerekli çünkü bu konunun hiç şakası yok.



Turistlerin çöpü yüzünden kaç orman daha gidecek? 21. yüzyılda hâlâ yere çöp atan insanı konuşuyor olmamız da çok acı. Sadece turistler değil kendi evinde yere çöp atmayan ama yaşadığı kenti halen benimseyememiş, araba camından pet şişe fırlatan insanlar var. Nasıl bir paradoks bu gerçekten tez konusu. Ceza getirilirse bakın görün o zaman çöp kalıyor mu? Bizim ülkemizde cezalar ne durumda diye merak edip çevre konularında araştırmalar yapan gazeteci arkadaşım Verda Özer'e soruyorum. Çevre Kanunu'nun 12 maddesi Meclis'ten geçmiş ve Türkiye Çevre Ajansı'nın kurulması kabul edilmiş. Çevreyi kirletenlere ciddi cezaların getirilmesinden tutun atıkların yeniden dönüştürülmesine kadar geniş bir paket geliyormuş.



1000 TL
CEZA YETERLİ Mİ?
Çevre Ajansı'nın hayata geçirdiği, çevreyi kirletenlere getirilen idari cezalar takdire şayan. Yere çöp atanlar çok yakında 1000 TL ceza ödeyecekmiş, bu rakam aslında az, daha ciddi cezalar olmalı ki caydırıcı olsun. Turiste ceza kesilse olay olur ancak biri buna dur demeli. Karbon cezasına, yani belli bir sınırın üzerinde karbondioksit yayanlara dair de bir hüküm var. Çevre etiketi meselesi de çok anlamlı.



İlk başta bu uygulamada, her ürünün üzerinde nerede üretildiği, içeriği, çevreye ne kadar zarar verdiği, hangi koşullara uyduğu ibaresi yer alacak. Yani o ürünün ne kadar çevreci olduğu ortaya çıkacak. Böylelikle tüketici seçimini çevreye en az verecek şekilde yapacak.



LANA, BİLL GATES'E DEĞİL, RUS OLİGARKA AİT!
Cennet Koyu'nda Bill Gates'in dev yatı olarak bildiğimiz Lana duruyor. Lana'nın mavi bir de küçük koruma botu var. Bot hiç durmadan Lana'ya kim çok yaklaşsa uyarıyor. Bu sene Gates'in kızının Cennet'e geldiği haberlerini okuduk ancak kızı ne gören var ne bilen. Bu arada dünyanın en büyük süper yatları arasında 60'ncı sırada bulunan Lana, Gates'e değil bir Rus oligarka aitmiş. Yat brokerı arkadaşım Gates'in Türkiye'ye geldiğinde bu yatı kiraladığını söyledi. Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından yaptırımlarla karşılaşan oligarklar limana yanaşamadığından koy girişini kapatarak açığa demir atıyor. Lana'nın durumu da öyle.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA