Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAKAN UÇ

Evde müzikle kalın

Bu haftaki yazıma #evdekalTürkiye sloganı ile başlamak istiyorum. Çin'de çıkıp dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsünden korunmak için ben de tüm yetkililerin uyarılarına uyup evde kaldım. Tabii ki bu sosyal izolasyon esnasında evde boş boş vakit geçirmek olmazdı. Kendimce müzik adına bazı yeni keşiflerin peşine düştüm... Müzikle ilgilenenlere de evde kaldıkları süre boyunca birtakım tavsiyelerim olacak... Ableton adında bir müzik programı öğrenmeye başladım. Bu programda; müziğe dair her şey var; aranje, alt yapı, çeşit çeşit müzik aletleri vs. Şimdilerde bu sistemi online olarak öğrenmeye çalışıyorum ben de. Bana bu konuda ders veren kişi de Aras Kutay adında genç bir DJ. İşini çok seviyor olmalı ki, bana günlerdir sabırla bir şeyler öğretmeye çabalıyor, hatta kısa zamanda çok şey öğretti de diyebilirim. Tabii ki bu eğitim sadece online olmuyor, normalde iki ay süren bir müfredatları var. Ve finalde aldıkları eğitim ile iyi şeyler üreten gençleri de ödüllendiriyorlar. Ben de evde kalma sürecinde aldığım bu eğitimden sonra belki bir iki alt yapı da çıkarırım, ne dersiniz? İşin şakası bir yana müziğe ilgisi olan gençler bu ve benzeri programlar ile kendilerini meşgul edebilir ve hastalık stresinden biraz olsun kurtulabilirler. Zor zamanların insana öğrettiği izler olacaktır ama müzikle biraz olsun rahatlayabiliriz.

Ayasofya'nın akustiği kayıt altında

Geçtiğimiz günlerde Ayasofya'da güzel bir çalışma kayıt altına alındı. Kendisini müziğe ve seslere adamış olan Emre Yücelen, özel izin alarak 1500 yıllık Ayasofya tarihinde ilk kez çıplak sesle okunan ezan sesini akustik olarak kayıt altına almayı başardı. Camilerin kendi mimarisindeki özel akustik yapısının dışında Ayasofya'nın ayrı bir ruhu olduğunu biliyoruz. O yüzden bu kaydın çok daha manalı olduğunu söyleyebilirim. Bu çalışmada Ayasofya Camii İmamı Önder Soy ve müezzini Ahmet Toraman, Fetih ve Nasr surelerini hiçbir ses sistemi desteği olmadan, çıplak sesle okudu. Bu çalışma beni çok etkiledi, siz de dinleyin.

MUSTAFA CECELİ KİMLERİ DİNLİYOR?

1-SEZEN AKSU
BEN DE YOLUMA GIDERIM

2-MURDA&EZHEL
AYA

3-EBRU YAŞAR
KALMAM

4-SURA İSKENDERLI
YARAM DERINDEN

5-MURAT BOZ
CAN KENARIM

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA