Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Çatlak tedavisi nasıl yapılır?

Son iki yılda 120'den 65 kiloya indim. Ancak karın, basen ve bacaklarımda büyük çatlaklar var. Kremler de fayda etmedi. Bunun çaresi yok mu? S.Ö./Adana
Genetik ve hormonal nedenlerle birlikte gebelik sürecindeki kilo alıp verme de cilt çatlaklarına yol açabilir. Kalça, basen, karın ve meme bölgelerinde sık görülen çatlaklar; önce pembe-mor, sonra grimtrak bir renge döner.

YÜKSEK FAKTÖRLÜ KREM
Günümüzde çatlak tedavisinde özellikle lazer uygulamaları tercih ediliyor. Çatlakların rengi, yeri ve yoğunluğuna göre lazer seçimi yapılabiliyor. PRP denilen yöntemde; mikro iğneler yardımıyla cilde enjekte edilen serum ve/veya değişik ürünlerle çatlaklar tedevi edilebiliyor. Daha önce denemediyseniz, bu yöntemleri bir uzmana danışabilirsiniz. Çatlaklı bölgelere yüksek faktörlü (30 SPF ve yukarısında) krem uygulayın, güneşten kaçının. Hamilelikler sonrasında uygulanabilecek karın germe operasyonları da karındaki çatlakları azaltabilir.

HAMİLELER İÇİN YÜZME ÖNERİLERİ
İki aylık hamileyim. Tatile çıkacağım. Yüzmemde sakınca var mı, nelere dikkat etmeliyim. E.İ./Bursa
Hamilelik sürecinde yüzme en iyi aerobik egzersizlerden biridir. Vücudunuzu ısıtarak yavaş şekilde suya girin. Kendinizi yormayacak şekilde sakin tempoda yüzmeye gayret edin. Kramp riskine karşı sığ yerlerde ve mümkünse bir yakınınızla birlikte yüzün. Suya dalıp uzun süre derinden gitmeyin. Temizliğinden emin olduğunuz havuz ve denizleri tercih edin. Öğle saatlerinde yüzmekten kaçının. Günde 15- 20 dakika yüzme ile başlayın. Scuba diving, su kayağı, jakuzi ve saunadan uzak durun. Hamilelik vücut denge merkezini değiştirdiğinden oturarak mayo değiştirin. Göğüs-karın ağrısı, çarpıntı, kanama gibi bir durumda hekiminize başvurun.

BEN KONTROLÜNÜ İHMAL ETMEYİN
En yakın arkadaşım cilt kanseri oldu. Bronzlaşmayı seviyorum, kanserden nasıl korunurum? B.Ç./İzmir
Günde bir saat de güneş altında kalsanız, 10 dakikadan altı kez de güneşlenseniz; cildinizde hasarlar oluşur. Dolayısıyla geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kremi yaz-kış demeden kullanın. Yıllık ben kontrolünü mutlaka yaptırın. Eğer sigara içiyorsanız, işyerinizde arsenik veya parafin gibi kimyasallara maruz kalıyorsanız, daha önce radyoterapi gördüyseniz veya organ transplantı olduysanız; cilt kanserine karşı dikkatli olun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA