Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

30 dakikada sinema mönüsü

Hepinize iyi haftalar. Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda sinema, dizi ya da maç keyfi yapmak istediğinizde tam 30 dakikada hazırlayabileceğiniz çok pratik ve lezzetli reçeteler veriyorum. Bu akşam arkadaşlarımı davet ettim, beraber film izleyeceğiz.
Tabii benim mutfağıma gelen herkesin ortak merakı ve beklentisi ne yemek yapacağım hususunda.

ÇITIRDAYAN TAVUK MERAKI

Tavukları çıtırdatmayı o kadar çok seven bir milletiz ki, Youtube'da en çok aranan yemek tariflerinin başında çıtır tavuk geliyormuş. Çıtır tavuk yapıp satan paket zincir markalarından, mönülerine illa ki çıtır tavuk koymayı ihmal etmeyen pizzacılara kadar herkesin çeşit çeşit çıtır tavuk tarifi var. Kimisi şinitzel formunda yapıyor, kimisi mısır gevreği ile paneliyor. Bir de cajun baharatlı tavuk reçeteleri var ki onlar çok popüler. Peki nedir bu cajun baharatı? Kaju diye satılan kuruyemiş olduğunu zannedenler, artık zannetmesinler. Size cajun baharatı karışımının içindekileri veriyorum.

ÜNLÜ LEZZETLERİN SIRRINI BULDUM
Bazen milyonları peşinden sürükleyen lezzetler oluyor.
Onlarca yıl aynı lezzeti koruyup üretimine devam eden dev markalar, gıda sektöründe hüküm sürüyor.
Ancak hangi şartlarda kızartıldığına, hazırlandığına emin olmadığımız ürünler aslında bunlar. Birçok kişi, evde kendisi benzer lezzeti yakalamak istiyor. Ben de bu düşünce ile, 'Vay be aynısı oldu' diyebileceğinz şekilde hepinizin bildiği o coleslaw salatanın reçetesini buldum, deşifre ediyorum.
Bugünlük benden bu kadar. İstediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden bana ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile. Şimdiden afiyet olsun...

CAJUN BAHARATLI ÇITIR TAVUK

EVDE CAJUN BAHARATI İÇİN
1.5 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı granül sarımsak
1/2 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı granül soğan
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı mercan köşk
1/2 çay kaşığı kuru kekik
TAVUK İÇİN :
500 gr. ince dilimlenmiş parmak şeklinde kesilmiş tavuk göğsü
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 diş dövülmüş sarımsak
YAPILIŞI: Cajun baharatı için bütün malzemeyi karıştırıp cam bir kavanozda saklıyoruz. Dikdörtgen bir kaba üç yemek kaşığı zeytinyağını, sarımsakları ve 1.5 yemek kaşığı cajun baharatını koyarak karıştırıyoruz. Parmak tavukları bu sosla iyice karıştırıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine diziyoruz, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında çıtır çıtır olana dek pişiriyoruz.
PÜF NOKTASI
Tavukları isterseniz kızgın ayçiçek yağında kızartabilirsiniz, o zaman daha çıtır olacaktır.

FIRINDA PATATES

5 adet orta boy patates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı kekik
2 dal biberiye
2 diş rendelenmiş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI: Patatesleri elma dilimi halinde kesip geniş bir karıştırma kabına aktarıyoruz. Patates dilimlerini zeytinyağı, toz kırmızı biber, kekik, biberiye, rendelenmiş sarımsak ve tuz ile karıştırarak harmanlıyoruz. Tabanını yağlı kağıt ile kapladığınız fırın tepsisine baharatlı patatesleri yayıyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika kızarana kadar pişiriyoruz.
PÜF NOKTASI
Patatesleri fırın tepsisine tek kat olacak şekilde dizmeye özen gösterin. Mevsiminde taze patates kullanıyorsanız kabukları soymanıza hiç gerek yok.

COLESLAW SALATA

Yarım beyaz lahana
Yarım kırmızı lahana
2 adet havuç
4 yemek kaşığı mayonez
4 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı bal
Yarım limon suyu
3 yemek kaşığı elma sirkesi
1 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı labne
2 yemek kaşığı süt
YAPILIŞI: Lahanaları ince ince doğrayıp tuz ve şeker ile iyice ovuyoruz. Ardından suyun altında ovalayarak yıkıyoruz. Suyunu sıkıyoruz. Havuçları rendeliyoruz. Tüm malzemeyi karıştırıyoruz.
PÜF NOKTASI
İçine incecik rendelenmiş kuru soğan eklerseniz inanılmaz lezzetli oluyor.

MUTFAK SÖZLÜĞÜ

Cajun baharatı nedir?
Cajun baharatı; son zamanlarda mönülerde sıklıkla rastladığımız bir baharat. Özellikle patates ve tavuk yemeklerinde kullanılıyor. Köri gibi, farklı baharatların karışımından oluşuyor. Cajun, Amerika'nın güneyinde çoğunlukla Louisiana bölgesinde yaşayan ve kendilerine ait özel bir mutfakları olan etnik bir grubun ismi.

Coleslaw salata nedir?
Zincir fast-food markalarının hazırlamış oldukları, baharatlı çıtır tavuk kanatlarının en sevdiği lezzet; coleslaw (lahana salatası). Hollanda kökenli kelimenin aslı, 'koolsla' olup 'kool' lahana, 'sla' ise salata anlamına gelmektedir.

Granül soğan nedir?
Taze soğan ve sarımsağın kurutularak öğütülmesinden elde edilen, tazesi yerine kullanılan baharattır. Baharatçılarda satılır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA