Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Misafirler için uygun fiyatlı mönü

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün çok uygun fiyata bir akşam yemeği nasıl hazırlanır konusuyla sizlerleyim. Bir yoğurt çorbası türü olan toyga çorbası, beşamel soslu tavuk ve son derece doyurucu kıymalı bir musakka, ardından da koca bir tencere portakallı irmik helvası pişiriyoruz.

YOKTAN VAR EDİLEN YEMEKLER
Benim 19.90 liraya kurduğum sofralar, alışveriş esnasında, çarşıda pazarda epey tepkilere neden oluyor. Tanıdık tanımadık herkes bana bunun mümkün olmadığını söylüyor. Halbuki, aldığınız malzemenin miktarını ayarlarsanız, oldukça basit. Uygun bütçelerle hazırlanabilecek o kadar çok yemek, çorba ve tatlı var ki... Hele ki Anadolu mutfağı çoğunlukla bu tarzda yoktan var edilen yemeklerle dolu.
Türk hanımlarının en büyük özelliği, yazın turşudan reçele, yazlık sebzelerin kurutulmasına kadar ön hazırlıklarını önceden yapmaları. Bunun yanında hepimizin buzluğu önceden uygun fiyatlı iken alıp dondurduğumuz bamya, fasulye, barbunya, biberler ile dolu. Diğer yandan herkesin kendine göre yazlık domatesi saklama yöntemi var. Kimimiz rondoda çekip donduruyoruz, kimimiz kaynatıp şişeliyoruz.
Yazın meyve ve sebzenin en ucuza bulunabildiği dönemde yapılan bu tarz hazırlıklar; sonbahar, kış ve ilkbahar boyunca sofralarımızı daha uygun bütçelerle hazırlamamızı sağlıyor.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

TAVUK KIYMASINDAN MUSAKKA

500 gram tavuk kıyması
1 adet soğan
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
2 diş sarımsak
2 adet domates
1 yemek kaşığı biber salçası
Ayçiçek yağı
500 gram patlıcan

Sosu için:
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı: Patlıcanları halka halka kesiyoruz. Teflon tavayı ısıtıyoruz. Patlıcanları arkalı önlü ızgara ediyoruz. Sarımsakları, biberleri ve soğanları ayçiçek yağında iyice soteliyoruz. Tavuk kıyması ilave edip sotelemeye devam ediyoruz. Salça ve rendelenmiş domates ekliyoruz. Tuz, karabiber ve pul biber ekliyoruz.
Diğer tarafta beşamel sos hazırlıyoruz. Tereyağını eritip un ilave ederek kavuruyoruz. Bir su bardağı sütün içine bir yumurta kırıp kavrulmuş unun üzerine ilave ediyoruz.
Bir fırın kabına ızgara ettiğimiz patlıcanları, üzerine kavrulmuş tavuk kıyması, üzerine tekrar patlıcanları şeklinde malzeme bitene kadar dizme işlemine devam ediyoruz. En üste yumurta ile hazırladığımız sosu döküp rendelenmiş kaşar peyniri serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Ben çoğunlukla musakka yaparken patlıcanları kızartmıyorum; tavada arkalı önlü ızgara ediyorum. Sonuç çok daha hafif oluyor. Diğer yandan beşamel sosta normalde yumurta bulunmamasına rağmen, ben musakkanın üzerine dökeceğim beşamel sosa yumurta kırıyorum, çünkü yumurtalı karışım kaşar peyniri ile beraber üzerinin çok güzel kızarmasına sebep oluyor.

TOYGA ÇORBASI

1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı haşlanmış buğday
1 büyük kase yoğurt
1 yemek kaşığı un
Et suyu

Sosu için:
2 yemek kaşığı kuru nane
2 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı: Haşlanmış nohut ve buğdayı 15 dakika kadar kaynatıyoruz. Ayrı bir yerde terbiyesini hazırlamak için yoğurt, un ve et suyunu karıştırıyoruz. Hazırladığımız terbiyeyi yavaş yavaş ılıtarak çorbaya ilave ediyoruz. Üzeri için tereyağını eritip altını kapatıyoruz ve kuru nane ilave edip karıştırıyoruz. Pişen çorbanın üzerine döküyoruz.

PORTAKALLI İRMİK HELVASI

1 su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker
50 gr. tereyağı
Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
1 adet portakalın suyu
Yarım portakal kabuğu rendesi
1.5 su bardağı su
1 tarçın çubuğu

Yapılışı: Öncelikle toz şeker, portakal kabuğu rendesi, su ve portakal suyunu bir kasede karıştırıyoruz. Tereyağı ve sıvı yağı tavaya koyup eritiyoruz. Üzerine irmiği ilave edip kavurmaya başlıyoruz. Kavrulan irmiklerin üzerine portakallı karışımı döküyoruz ve tarçın çubuğunu da bütün olarak koyup demlenmeye bırakıyoruz.

PÜF NOKTASI
İsterseniz su yerine süt de kullanabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA