Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Üç nefis turta

Herkese merhabalar.
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün çay saatlerine uygun nefis üç adet turta tarifim var.
Turta tariflerimden önce mükemmel bir turta için neler yapmamız gerektiğine bir göz atalım.
Mükemmel bir tart hamuru için kullanılan bütün malzemenin çok soğuk olmasına dikkat edin. Malzemeleri, kullanacağınız anda buzdolabından çıkarın. Mümkünse bir kapta karıştırdığınız un, tuz ve pudra şekerini de buzdolabında yarım saat soğutun.
Hamuru mümkün olduğu kadar az yoğurarak hazırlayın. Mikseri bir çalıştırıp bir durdurarak çok kısa bir süre içinde hazırlayın. Hamuru hazırlarken de, açarken de hızlı olun. İçindeki yağın tane tane kalmasına dikkat edin. Böylece çıtır çıtır ama ağzınızda dağılan nefis bir tart hamuru elde edersiniz.
Daha lezzetli turtalar için, hamuru hazırlayınca buzdolabında iki saat bekletin. Mümkünse tart kalıbına yerleştirdikten sonra da buzdolabında 30-45 dakika daha dinlendirin.
Hamuru açarken çok az un kullanmaya dikkat edin. Kalıba koymadan önce üzerindeki fazla unları bir fırça yardımı ile temizleyin.
Fazla un, piştikten sonra hamurunuzun sert olmasına yol açar.
Pişme sırasında çekmemesi için, yanlara gelen hamurun rahatça yerleşmesini sağlayın, çekiştirmeyin. Nazikçe kalıbın kenarlarına hamuru bastırarak yerleştirin.
Hamuru merdane ile açmak istemezseniz, hamurdan parçalar kopararak kalıbınızın içine el yardımı ile bastırarak yerleştirebilirsiniz.
Hamurun her yerde eşit kalınlıkta olmasına dikkat edin. Bu aşamada içindeki yağın erimemesi için ellerinizi sık sık buzlu suya batırıp soğutun. Sonrasında yine aynı işlemleri tekrarlayın.
Tart hamurunu önce yağlı kağıda sarıp ardından streç filmle sıkıca sardıktan sonra derin dondurucuda üç ay saklayabilirsiniz.

ELMALI TURTA

Hamur için:
2 adet yumurta
250 gr. margarin
Yarım çay bardağı süt
8 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Un

İçi için:
4 adet kırmızı elma
5 yemek kaşığı şeker
2 çay kaşığı tarçın
İsteğe bağlı çekilmiş ceviz

Üzeri için:
Yumurta sarısı

Servis için:
Pudra şekeri

Yapılışı: Hamuru yoğuracağımız kaba erittiğimiz margarin, yumurta, süt, şeker, kabartma tozu ve vanilyayı koyup bir kaşık yardımıyla hafif karıştırıyoruz. Daha sonra aldığı kadar un ekleyip kulak memesi kıvamında hamur elde ediyoruz. Hamur dinlenirken iç harcını hazırlıyoruz. Elmaları rendeliyoruz. Bir tencereye alıp şekeri ekliyoruz. Elmalar suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra ocaktan alıp tarçını ekleyip karıştırıyoruz. Turtayı pişireceğimiz kabı hafif sıvı yağ ile yağlıyoruz. Hamurun bir kısmını üst şeritleri için ayırıyoruz. Hamuru kabımıza yayıyoruz. Elma harcını hamurun üzerine yayıyoruz. Üstüne şeritleri koyup yumurta sarısı sürüyoruz. Elmalı turtayı 180 derecede ısıtılmış fırında pişiriyoruz. Turta piştikten sonra üstüne pudra şekeri serpiyoruz.

ÇİKOLATALI TURTA

1 su bardağı badem
1 paket küçük parçalara bölünmüş bitter çikolata
Yarım su bardağı kuru hurma
3 adet yumurta akı
1 çay bardağı toz şeker
Yarım su bardağı çırpılmış krema
2 tatlı kaşığı toz şeker
30 gr. bitter çikolata
Yapılışı: İlk önce fırını 180 derecede ısıtıyoruz. Kek kalıbını yağlıyoruz ve yağlı kağıt koyuyoruz. Üzerine bademleri ve çikolataları iyice parçalıyoruz. Bir kapta yumurta akını çırpıyoruz. Şekerini yavaşça ekliyoruz ve çırpmaya devam ediyoruz. Badem ve çikolatalı karışıma koyup karıştırıyoruz. Daha sonra hurmaları ekliyoruz. Hazırladığımız karışımı kalıba döküyoruz. Fırında 30 dakika pişiriyoruz. Kremasını hazırlamak için, kremayı ve ekstra şekeri köpürtüyoruz. Düzgün bir şekilde kekin üzerine sürüyoruz.

BÖĞÜRTLENLİ TURTA

300 gr. margarin
3 su bardağı un
1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı çekilmiş fındık
1 adet yumurta
1/2 tatlı kaşığı tarçın
1/2 tatlı kaşığı karanfil
4 çorba kaşığı böğürtlen

Yapılışı: Margarini, yumurtayı ve şekeri elimizle iyice karıştırıyoruz. Un, fındık, tarçın, karanfil tozunu ekliyoruz. Yavaş yavaş margarin ekleyip yoğuruyoruz. Hamurun 3/4'ünü kalıba yayıyoruz. Altına yağlı kağıt yayabilirsiniz. Üstüne reçeli sürüyoruz. Kalan hamurla şeritler yaparak turtanın üstünü süslüyoruz. 175 derecede önceden ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA