Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Köriyi tanıyalım

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün köri baharatı olarak bildiğimiz, baharat karışımını inceliyoruz.
Güneydoğu Asya mutfağının yöresel tadı köri; kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, Hint cevizi, demirhindi ve acı kırmızıbiber baharatlarının eklendiği bir karışımdır.

ZERDEÇAL VE SUMAK İÇERİR
Temelde ana malzemesi zerdeçal ve sumak olan köri tozu, parlak sarı bir renge sahiptir. Rengini içine katılan zerdeçaldan alan karışım, kullanıldığı yemeğe kendine özgü bir renk katar. Yoğun bir tada ve yine aromatik fakat bir o kadar da yoğun bir kokuya sahip olan karışım, kokusunu ise köri yaprağı sayesinde kazanır. Turunçgiller familyasından gelen köri ağacı yaprağı, karışımın olmazsa olmazıdır. Köri tozuna limonu andıran karakteristik kokusunu veren köri bitkisi yaprağı, yalnız baharat karışımında değil farklı şekillerde de kullanılır. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

KÖRİ SİNDİRİME YARDIMCI OLUR
Eklem ağrılarını dindirmeye yardımcı olur.
Antioksidan özelliği sayesinde hücre yenilenmesine yardımcı olur.
Sindirime yardımcı olur, hazmı kolaylaştırır.
Bol miktarda kalsiyum içermesiyle kemik sağlığını destekler.
İçinde bulunan kişniş, antibakteriyel fonksiyona sahiptir. Bu özellik yardımıyla bakteriyel enfeksiyonları ve bağırsak enfeksiyonlarıyla mücadelede yardımcı olur.
Karaciğer sağlığını korumada yardımcı olur. Karaciğer rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.
Soğuk algınlığı, astım gibi solunum yolları rahatsızlıklarında yardımcı olur.
Zengin A vitamini içermesiyle göz sağlığını korumada yardımcı olur.
İçerdiği vitamin ve minerallerin yardımıyla metabolizmayı destekler.

KÖRİ SOSLU TAVUK
1 parça tavuk göğsü
Yarım kutu sıvı krema
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı kekik
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı köri
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı parmesan peyniri
1 avuç arpacık soğan
YAPILIŞI: Öncelikle tavuğumuzu küp küp ya da jülyen şeklinde doğruyoruz. Bir kaba alıp üzerine zeytinyağı gezdiriyoruz. Kekik, karabiber ve kırmızı biberi ekleyip karıştırıyoruz. Üzerini streç folyo ile kapatıp birkaç saat dinlendiriyoruz. Bir tavaya sıvı yağı ve tavuk etlerini alıp pişiriyoruz. Tavukları çevirerek pişiriyoruz. İki-üç dakika sonra arpacık soğanları da ilave ediyoruz. Tavukların her tarafı altın rengi olunca sıvı kremayı, köri ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz. Bir -iki dakika pişiriyoruz. İsterseniz parmesan ilave edebilirsiniz.

KÖRİ SALÇASI
3 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı tereyağı
2 bardak tavuk suyu
1/2 adet soğan
1 çay kaşığı Hindistan cevizi
3 kahve fincanı köri
2 bardak su
Tuz
YAPILIŞI: Bir kap içerisine yağ koyup eritiyoruz ve su ilave edip karıştırıyoruz. Ocağın üzerine alıyoruz. Sonra azar azar tavuk suyu ve rendelenmiş soğanı boşaltıyoruz bir taraftan da karıştırıyoruz. Bütün malzemeyi karıştırıp yavaş yavaş yediriyoruz.

KÖRİLİ PİLAV
1 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı tereyağ
1yemek kaşığı sıvı yağ
2 çay kaşığı köri ve tuz
1.5 su bardağı su
YAPILIŞI: Pirinci yıkıyoruz ve tuzlu suda yarım saat bekletiyoruz. Tenceremize tereyağını koyuyoruz ve eritiyoruz. Sıvı yağı da ekliyoruz ve sıcak suyu tencereye ilave ediyoruz. Kaynayınca içine, süzdüğümüz pirinçleri ilave ediyoruz. Tuzunu ve köriyi ekliyoruz ve suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Tencerenin kapağını kapatıyoruz ve kısık ateşte suyu bitene kadar pişiriyoruz ve ateşten alıp kapağı kapalı şekilde demlenmeye bırakıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA