Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Uygun bütçeli nefis aile yemeği

İdilika'nın Mutfağı'ndan herkese merhaba. 19.90 liraya sofra hedefimi bugün de tutturduğum için çok mutluyum. Bugün dört kişilik bir ailenin rahatlıkla doyabileceği ve çorbasından tatlısına kadar bütün yemekleri barındıran çok güzel bir sofra hazırladım.

EN SEVDİĞİM ÇORBA VE KARNIYARIK
Bugün en sevdiğim çorbalardan birini yaptım: Közlenmiş kırmızı biber çorbası. Tadı İspanyollar'ın gaspacio çorbasına benziyor. Tek farkı onlarınki soğuk bizimki sıcak içiliyor. Bu çorbanın en önemli özelliklerinden biri, içine gizlediğim süprizi. Dışarıdan görünmeyen yalnızca içerken kaşığa gelen bu sürpriz, bazen krema-labne karışımı, bazen süzme yoğurt-labne karışımı olabilir. Hatta bir keresinde manda kaymağı ile labneyi çırpıp çorbanın dibine gizlemeyi denemiştim; muazzam bir lezzet ortaya çıkmıştı.
Uygun bütçeli ancak lezzetinden asla taviz vermeyen bir karnıyarık yaptım. Hatta püf noktasında belirttiğim gibi, patlıcanları kızartmaz fırınlarsanız çok daha hafif ve leziz bir sonuç alırsınız. Eminönü'ndeki dükkanlardan birinde tıpkı deodorant şişesine benzeyen yağ spreyi aldım ve patlıcanların her tarafını spreyleyip fırınladım. Böylece son derece hafif, diyete uygun karnıyarıklarım oldu.

AŞURE TADINDA MUHALLEBİ
Bugün size tatlı olarak önerdiğim muhallebiyi bence mutlaka denemelisiniz. Yıllar önce bir muhallebicide denemiştim. Onlar sadece portakal kabuğu koymuşlardı bayılmıştım. Ben incir ilavesiyle pişirdim. Bu tatlıyı deneyenler için bir kase asla yeterli olmuyor. İsterseniz şeker ölçüsünü azaltın daha hafif olur; zaten incir de şekerli bir meyve.
Buyurun o zaman ekonomik soframa, hepiniz davetlisiniz... Bugünlük benden bu kadar. Şimdiden hepinize afiyet olsun...

TAVUK KIYMASINDAN KARNIYARIK
6 adet patlıcan
200 gr. tavuk kıyması
1 adet kuru soğan
2 adet yeşil sivri biber
1 adet kırmızı biber
2 domates
1 yemek kaşığı biber salçası

KIZARTMAK İÇİN:
Ayçiçek yağı

SÜSLEMEK İÇİN:
Çeri domates

YAPILIŞI: Patlıcanları alacalı soyuyoruz ve kızartıyoruz. Havlu kağıdın üzerine alıp fazla yağını çekmesini sağlıyoruz. Soğanı, sarımsakları ve biberleri minik minik doğruyoruz ve soteliyoruz. Pişince tavuk kıymasını ilave ediyor, pişirmeye devam ediyoruz. Kabuklarını soyup küp küp doğradığımız domatesleri ilave ediyoruz. Tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve kekik ile lezzetlendiriyoruz. Ortalarını yardığımız patlıcanların ortasına tavuklu harcı paylaştırıp bir fırın kabına alıyoruz. Salçayı su ile açıp karnıyarıkların üzerine dökerek pişiriyoruz. İsterseniz domatesler ile süsleyebilirsiniz.

PÜF NOKTASI
Karnıyarık yaparken ben esasen patlıcanları kızartmıyorum, bir fırça yardımı ile her tarafını yağlayıp fırında pişiriyorum, çok hafif oluyor.

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER ÇORBASI
1 adet közlenmiş kırmızı biber konservesi ya da 1/2 kg. kırmızı kapya biber
1 adet 300 ml. çiğ krema
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım et bulyon
1 yemek kaşığı un

SERVİS İÇİN:
2 yemek kaşığı labne peyniri
2 yemek kaşığı süzme yoğurt

YAPILIŞI: Biberleri közlüyoruz, kabuklarını soyuyor ve doğruyoruz. Çorba tenceresinde yağları eritip unu kavuruyoruz. İçine doğanmış közlenmiş biberleri ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Kaynar su ilavesi ile inceltiyoruz ve bulyon ekliyoruz. Arzuya göre acı ilavesi yapabilirsiniz. Kaynadığına emin olunca altını kısıyoruz, kremayı ilave ediyoruz 2 dakika kaynatıp blendardan çekiyoruz. Servis ederken labne ve süzme yoğurdu karıştırıp kaseye koyup çorbayı üstüne döküyoruz ve çorbayı içerken kaşığa gelen bu lezzetin ne olduğunu söylemiyoruz.

KURU MEYVELİ MUHALLEBİ
1 lt. süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
Çeyrek su bardağı kuru incir
1 paket vanilya
Çeyrek su bardağı portakal kabuğu

SÜSLEMEK İÇİN: Çekilmiş Antep fıstığı, file Antep fıstığı ya da badem

YAPILIŞI: Bütün malzemeyi bir tencereye koyup pişiriyoruz. Portakal kabuklarını kaynar suda haşlıyoruz ve minik minik doğruyoruz. İncirleri doğruyoruz. Pişen muhallebinin içine kuru incir ve portakalları ilave edip kaselere paylaştırıyoruz. Üzerini Antep fıstığı ile süslüyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA