Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Karnabaharın lezzetli halleri

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda, seveni de sevmeyeni de bol, kışın vazgeçilmez sebzesi karnabahara yer verdim.
Çorbasından salatasına, kıymalı yemeğine ve lalangasına kadar birçok yemek alternatifi sunan her derde deva bu şirin sebze ile bakın neler yaptım?

ÇITIR KARNABAHAR
Sebze yemeyen çocuklar için harika bir hile, şu sebze köfteleri ve sebzelerden mücver yapma işi. Karnabahar, köfte olmak için harika bir dokuya, lezzete ve kıvama sahip bir sebze ve sadece yemeğini pişirerek sunmaya uğraşmak aslıda çok makul bir fikir değil. Zira su ile pişmiş karnabaharın yaydığı kokuyu sevmeyen birçok kişi vardır ve meraklısı harici herhangi birine karnabahar yemeği sunmak çok da iyi bir fikir değildir.
Size bugün verdiğim karnabaharlı köfte tarifini mutfak defterinize not etmenizi tavsiye ederim, çünkü brokoliden pırasaya birçok sebze ile yapmak mümkün. İçine gizlediğim kaşar peyniri sürprizi de köfteyi daha sofistike bir forma sokuyor.
Böylece şişe dizerek davetler içinde son derece uygun bir aperatatif ya da yanında yoğurtlu bir dip sos ile kokteyllerde servis edilebilecek lezzetli bir ara sıcak olabilir.
İçinde ne olduğunu anlayabilen benim çevremde olmadı. Siz de deneyin bakalım; sizinkiler ne köftesi olduğunu bulabilecekler mi?

LAVAŞTAN PRATİK PİZZA
Hazır lavaşlar, tortillalar marketlerde yer edindiğinden beri beden mutlusu yok. Buzdolabında her an enfes bir yiyecek olmaya hazır duran bu tortillalar; ister dürüm oluyor, ister tost, isterseniz de pizza. Ben de sıklıkla elimdeki haşlama sebzeler ile bu tortilla pizzayı yapıyorum, böylece hem çok hızlı, hem de çok sağlıklı diyet bir pizza elde etmiş oluyorum. Benimki yalnızca bir fikir tabii; karnabahar yerine hangi sebzeyi isterseniz koyabilirsiniz. Hepinize afiyet olsun...

KARNABAHAR TOPLARI
1 adet küçük boy karnabahar
1 adet yumurta
1 adet taze soğan
Yarım su bardağı kepekli bayat ekmek içi
Kimyon, tuz, karabiber
İÇİ İÇİN:
1 avuç rendelenmiş kaşar peyniri
BULAMAK İÇİN:
1 kase galeta unu
Yapılışı: Karnabaharı tuzlu kaynar suya atıyoruz ve yumuşayana kadar haşlıyoruz. Haşlanınca çatalla eziyoruz. Diğer bütün malzemeyi bir kaseye koyup yoğuruyoruz. Köfte harcından küçük parçalar, avucumuzun içine alıp içine rendelenmiş kaşar peyniri koyup yuvarlıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
İsterseniz bir tavada ayçiçek yağını kızdırıp köfteleri kızartabilirsiniz.

SOSLU YOĞURTLU KARNABAHAR
1 küçük boy karnabahar
1 kase yoğurt
3 diş rendelenmiş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
SOSU İÇİN:
3 büyük boy domates
3 diş sarımsak
2 adet kesme şeker
1 yemek kaşığı elma sirkesi
Tuz, karabiber, pul biber
Yapılışı: Karnaharı haşlayıp çatalla eziyoruz. Yoğurt, sarımsak, zeytinyağı ve tuzu iyice çırpıyoruz ve ezilmiş karnabaharla karıştırıyoruz. Sos için; domatesleri rendeleyip diğer malzemelerle birlikte pişiriyoruz. Servis tabağına yoğurtlu karnabaharı koyuyoruz ve üzerine sosu gezdiriyoruz.

KARNABAHARLI LAVAŞ
Kepekli tortilla (kişi sayısına göre)
1 avuç rende kaşar peyniri
1 adet haşlanıp dilimlenmiş havuç
1 adet dilimlenmiş kırmızı köz biber
1 küçük boy haşlanmış karnabahar
SOSU İÇİN:
Yarım kutu hazır domates püresi
1 tatlı kaşığı toz fesleğen
2 diş rende sarımsak
Zeytinyağı
Tuz
Yapılışı: Sos malzemesini bir taşım pişiryoruz. Tortillaların üzerine sosu sürüyoruz. Üzerine bolca rendelenmiş kaşar peyniri serpiyoruz. Diğer malzemeleri minik minik yerleştiriyoruz. Bir tepsiye alıp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kaşar peyniri eriyene kadar pişiriyoruz. Dilimleyerek servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA