Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mutfaklarda limon kokusu

Bugün, aromasına bayıldığım, hemen hemen tüm yemeklerimde, tatlılarımda, reçetelerimde kullandığım, salatalarıma sos olarak döktüğüm, çayımın içine dilimlediğim, tazelik hissinin başkahramanı mucizevi bir meyve olan limon ile tarifler hazırladım sizlere.

YEMEKLERE AROMA VERİR
Limon; özellikle çorbalarda, yemeklerde, salatalarda lezzeti artırmak, sindirimi kolaylaştırmak ve vücut direncini kazanmak için kullanılan önemli bir C vitamini kaynağıdır. Limon suyu ile haşlanan tavuk her daim daha lezzetli olur. Mesela günde bir tane limon suyu içmek gribal enfeksiyonu önler. Limon; içeceklerde garnitür olarak, buzlu çay veya alkolsüz içeceklerde bir dilim şeklinde bardağın içinde veya kenarında kullanılabilir. Bazı insanlar limonu bir meyve gibi yemeyi sever. Bazıları ise limon kabuğunu rendeler, kekin içine atar..
Limonun hemen hemen her yeri bir şekilde değerlendirilebilir, o derece mucizevi bir meyvedir. Ayrıca bol miktarda C vitamini içerdiğini söylemeye gerek var mı bilmiyorum.
Limon aynı zamanda fazla miktarda A vitamini de içerir.

BİR KÜÇÜCÜK FIÇICIK...
Bugün size, en sevdiğim tatlılardan birisi olan limonlu merengi enine boyuna anlattım, hatta hafta sonu atölyemde pişirdim afiyetle yedik. Diğer yandan bir Fransız efsanesi olan makaronu evde yapabilirizi göstermek istedim sizlere, yine çok sevdiğim başka bir limonlu krema ile. En son olarak da et ve somonun yanına inanılmaz yakıştırdığım, davet sofraları için muazzam bir eşlikçi olduğunu düşündüğüm çilav tarifine yer verdim. Deneyin bakalım beğenecek misiniz?
Bugünlük benden bu kadar, istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden bana ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

LİMONLU MAKARON

3 adet yumurtanın akı
1 tutam tuz
30 gr. şeker
Çok az sarı gıda boyası
200 gr. pudra şekeri
110 gr. öğütülmüş badem
1 adet limonun kabuğu ve suyu

LİMONLU KREMA İÇİN:

2 adet yumurtanın akı
100 gr. şeker
170 gr. tereyağı
1 adet limonun suyu
Yapılışı: Yumurta akını tuzla birlikte çırpıp şeker ve gıda boyası ekliyoruz. Pudra şekerini elekten geçirerek bir kaba döküyoruz ve bademleri ekliyoruz. Karıştırıyoruz. Pudra şekeri badem karışımını, limon suyu ve tüm malzemeyi birbirine yediriyoruz. Kremayı pasta torbasına dolduruyoruz ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye minik minik sıkıyoruz. Önceden ısıttığımız 170 derece fırında pişiriyoruz. Limonlu krema için; yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Yumuşamış tereyağı ve limon suyunu ekliyoruz. Soğutulmuş makaronların üzerine kremadan sürüp diğerini üzerine kapatıp hafifçe bastırıyoruz.
Not: Bu ölçü ile tam 40 adet makaron elde ettim. Makaronların arasına limon kreması sürüp etrafına krem şanti sıktım; görsel olarak daha güzel oldu ancak şart değil.

LİMONLU MERENG TART

1.5 su bardağı un
2 yemek kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
4 yemek kaşığı buzlu su
1 çay kaşığı tuz

LİMONLU MUHALLEBİ İÇİN:
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
1.5 su bardağı su
1.5 yemek kaşığı mısır unu
1 çay kaşığı tuz
5 adet yumurta sarısı
1 kahve fincanı limon suyu
1.5 yemek kaşığı tereyağı

MERENG İÇİN:
Yarım su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı kaşığı mısır unu
Yarım su bardağı soğuk su
4 adet yumurtanın beyazı (oda sıcaklığında)
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Kek için; su hariç bütün malzemeleri karıştırıp suyu ekleyip blenderdan geçiriyoruz. Streçle kaplayıp buzdolabında bekletiyoruz. Fırını 175 dereceye ayarlıyoruz. Mutfak tezgahının üzerini çok hafif unluyoruz. Sonra hamuru unlu yüzeyde merdaneyle kalıbın ölçülerinden 5-6 cm. geniş açıyoruz. Tereyağı ile yağladığımız kalıba hamuru yayıyoruz. Muhallebi için; su, şeker, mısır unu ve tuzu, limon kabuğu rendesini bir tencereye koyuyoruz ve kaynayıncaya kadar karıştırarak pişiriyoruz. Yumurta sarıları ile limon suyunu ayrı bir kapta karıştırıyoruz. Yarım su bardağı mısır unlu muhallebi karışımından alarak, bu yumurtalı karışımın içine ekleyip pişiriyoruz. Ocaktan alıp içine tereyağı ekliyoruz. Pişirip soğumaya bıraktığımız tartın ortasına havuz gibi pişirdiğimiz bu muhallebiyi döküyoruz. Mereng için; şekeri ve mısır ununu karıştırıyoruz, suyu ekleyip pişiriyoruz. Bir kapta yumurta beyazını çırpıp ardından tuzu koyup 25 dakika çırpıyoruz. Yumurta aklarının içine soğumuş mısır unlu karışımı ekliyoruz. Merengi muhallebinin üzerine yayıyoruz. Mereng fırında 15 dakika pişince soğutup dilimliyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA