Türkiye'nin en iyi haber sitesi

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, 11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayına özel şahane bir iftar sofrası hazırlıyoruz.
Hemen her bütçeye uygun hazırladığım iftar sofram, sizlere fikir verir diye umuyorum. Ramazan ayı boyunca mutfaklarınızdan bereket, ailenizden neşe ve huzur eksik olmasın. Bu en mübarek ayda yapacağımız ibadetlerin kabul olmasını, ülkemiz ve tüm İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Bugünlük bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

PÜRELİ TEPSİ KÖFTESİ

500 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
1 avuç maydanoz
1 adet yumurta
2-3 diş sarımsak
1 kase dolusu bayat ekmek içi
Tuz
Karabiber
Pul biber

PÜRESİ İÇİN:
5-6 adet patates
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı rendelenmiş i
Tuz

SOSU İÇİN:
1.5 yemek kaşığı domates salçası

ÜZERİNE:
Domates
Yeşil biber
YAPILIŞI: Öncelikle patatesler haşlanmak üzere ocağa alın ve köfteyi yoğurun. Bunun için soğanları dilimleyip yumurta, sarımsak ve maydanozla beraber rondodan geçirin. Geniş bir kapta tüm malzemeleri kıyma ile yoğurarak vaktiniz varsa biraz dinlendirin. Daha sonra fırın kabına köfte harcını elinizle yayın. Bir kasede salçayı iki su bardağı kadar sıcak su ile incelterek kıymanın üzerine gezdirin. Tepsiyi fırına sürerek 170 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Bu arada patates püresinin hazırlanmasına geçebilirsiniz. Haşlanmış patatesler soyarak ufak ufak doğrayın. Tereyağı ve tuz ilave ederek ezici yardımı ile ezin. Bu sırada yavaş yavaş süt de ilave edin. Patatesler iyice krema gibi olduktan sonra kaşar peynirini ilave edip tahta kaşıkla biraz karıştırın. Böylelikle püreniz hazır olacak. Fırından aldığınız sıcak köftenin üzerine püreyi yayarak üzerini dilimlenmiş domatesler ve biberler ile süsleyip tekrar fırınlayın.

OTLU KABAK BÖREĞİ

2 adet kabak
1 adet havuç
3 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
3 dolu yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı ufalanmış beyaz peynir
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı mısır unu
5 yemek kaşığı dolusu un
3-4 dal taze soğan
Dereotu
Maydanoz
Taze nane
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
YAPILIŞI: Kabak ve havucu rendeleyip derin bir kaba alıyoruz. Taze soğan ve diğer yeşillikleri ince ince doğrayıp ilave ediyoruz. Yeşilliklerde miktar belirtmiyorum. Siz damak zevkinize göre istediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Kalan diğer malzemeleri de ekleyip hepsini iyice karıştırıyoruz. Yağlı kağıt serili veya yağlanmış olan fırın kabımıza koyup önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkan böreğimizi 15-20 dakika kadar dinlendirip servis ediyoruz.

ÇİKOLATALI GÜLLAÇ

10 yaprak güllaç
7.5 su bardağı süt
1.5 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı kakao
1.5 paket (80 gr'lık) çikolata
YAPILIŞI: Tencereye süt, şeker, kakao, vanilya ve çikolata alınır. Süt ısınıp çikolata eriyene kadar ocakta karıştırılır. 10 adet güllaç yaprağı, dörde bölünür. Büyük tepsi kullanacaksanız bölmenize gerek yok, bütün koyabilirsiniz. Toplamda üç güllaç yaprağı çikolatalı süt ile ıslatılıp üst üste dizilir. Üç adet tamamlandıktan sonra arasına ceviz, cevizi, iri parçalanmış çikolata serpilir. Kalan dört güllaç, aralarına çikolatalı süt dökülerek üst üste dizilir. Bir saat dinlendirilir. İstenilen şekilde süslenip, dilimlenip servis edilir.

ACEM PİLAVI

2 su bardağı pirinç
500 gr. kuşbaşı et
3 su bardağı et suyu veya su
2 orta boy soğan
6 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı çam fıstığı
4 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tarçın
Yarım tatlı kaşığı öğütülmüş karanfil
Tuz
YAPILIŞI: Pirinci yarım saat ılık suda bekletin, iyice yıkayın ve suyunu süzün. Kuş üzümlerini, şişmeleri için yarım saat ılık suda bekletin. Büyük bir tencerede önce yağın yarısını eritin ve etleri kavurmaya başlayın. Soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Tencereye bir bardak sıcak su ekleyin. Soğanlar ve etler iyice yumuşayıncaya kadar, suyunu kontrol ederek pişirin. Etleri pilav tenceresine aktarın. Etlere kuş üzümü, çamfıstığı, tarçını katıp karıştırın. Yıkanmış pirinçleri etlerin üstüne dökün ve hiç karıştırmayın. Üç su bardağı sıcak su ve tuzu ilave edin. Orta ateşte 15-20 dakika pişirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
BİZE ULAŞIN