Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mantar sevmeyen var mı?

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, binlerce yıldır gerek gıda, gerekse tıbbi amaçlarla kullanılmış olan mantarı mercek altına alıyorum. Mantarlar, her ne kadar daha önceleri bitki olarak kabul edilmişlerse de, bugün geldiğimiz noktada artık mantarlar âlemi de diyebileceğimiz farklı ve zengin tür çeşitliliğe sahip canlılar olarak kabul ediyoruz. Firavunlar mantarlara çok büyük bir değer verirken, Yunanlılar mantarları savaşlarda savaşçıları için güç veren büyük bir besin kaynağı olarak görmüşlerdir. Çinliler mantarları, sağlıklı bir gıda kaynağı olarak görürken; Romalılar, Tanrı'nın bir hediyesi olarak kabul etmişlerdir.

SAĞLIK AÇISINDAN...
Mantarı üç-dört günden fazla bekletmeyin. Rengi kararmaya başlayan mantarların, sağlık açısından önemli olan içeriklerinin azaldığı kanıtlanmıştır. Bu yüzden mültür mantarı dışında mantar tüketmeyin. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

MANTARLI BÖREK

YAPILIŞI: Mantarları yıkayıp doğruyoruz. İçi için; doğradığımız soğanı, biberi ve domatesi sıvı yağda kavuruyoruz. Üzerine mantarları, limon suyunu ilave edip suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. Sonra baharatları ve tuzu ilave edip karıştırıyoruz ve ocaktan alıyoruz. Sosu için; bir kaba yoğurdu, yumurtaları, erimiş yağı koyup karıştırıyoruz. Yufkayı düz zemine seriyoruz. Sosun yarısını yufkaya döküp her tarafına yayıyoruz. İkinci yufkayı üzerine seriyoruz ve kalan sosu üzerine döküp her yerine yayıyoruz. Üçüncü yufkayı serip 16 parçaya bölüyoruz. Her parçanın üzerine mantarlı harçtan paylaştırıyoruz. Sigara böreği sarar gibi fazla sıkmadan sarıyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 180 derecede pişiriyoruz.

MALZEMELER
3 adet yufka

SOS İÇİN:
1.5 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için)
125 gr. oda sıcaklığında erimiş margarin (yarım paket)

İÇİ İÇİN:
Yarım kg. mantar
1 adet soğan
3 adet sivri biber
1 adet domates
Kekik
Karabiber
Kimyon
Kırmızı biber
Tuz
Limon (mantarın kararmaması için)

MANTAR ÇORBASI

MALZEMELER
9-10 adet kültür mantarı
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı un
1 diş sarımsak
1 küçük kuru soğan
1 su bardağı süt
5 su bardağı su
Karabiber
Tuz

YAPILIŞI: Mantarları limonlu suya doğruyoruz. Tereyağını eritip zeytinyağı ekliyoruz ve mantarları ısınan yağda sote ediyoruz. Sonra soğanları, sarımsağı ve unumuzu ekliyoruz. Biraz çevirip suyunu ekliyoruz. Kaynayınca bir bardak sütü ekliyoruz. Ocaktan inmeye yakın tuzunu atıyoruz. Kaselere paylaştırarak servis ediyoruz.

FIRINDA MANTAR GRATEN

MALZEMELER
1 adet büyük soğan
5 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
2 adet kapya biber
Yarım kilo mantar
Tuz
Pul biber
Karabiber
Kimyon
Kekik

BEŞAMEL SOS İÇİN:
1.5 yemek kaşığı margarin
1 dolu yemek kaşığı un
2 su bardağı süt

ÜZERİ İÇİN:
Kaşar peyniri

YAPILIŞI: Tavaya sıvı yağı koyup sebzesini doğrayıp kavuruyoruz. Salçayı ekleyerek kavurup az miktarda su koyuyoruz, salçanın sulanmasını sağlıyoruz ve mantarımızı ekleyip baharatlarını atıp karıştırıyoruz. Biraz kavurup borcama alıyoruz. Beşamel sos için; tencereye yağı alıp eritiyoruz. Sonra unu ekleyerek karıştırıyoruz. Bir-iki dakika kavurup azar azar sütü ekleyip karıştırıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Muhallebi kıvamından daha cıvık olunca altını kapatıyoruz ve yemeğimizin üzerine döküyoruz. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpiyoruz ve 200 derece fırında pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA