Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

En güzel kış içecekleri

İdilika'nın Mutfağı bugün sıkı sıkı giyindi, kollarını sıvadı ve içimizi ısıtacak içecek tarifleri hazırladı. Kış boyunca yapıp tüketebileceğiniz kış mevsiminin en meşhur içecekleri bence bunlar.
Hem de her birine küçük dokunuşlarla yorumumu katmak istedim.
Umarım beğenirsiniz.

EVDE YAPABILIRSINIZ
Boza; darı irmiği, su ve şekerden üretilen, yurdumuzun en ünlü kış içeceklerinden biridir.
Şayet evimizde önceden alınmış bir şişe boza yoksa, mahallemiz 'Bozaaaa bozaaaaaa' diye bağıran bir bozacıyı barındıramayacak kadar rezidanslaştıysa ve yine de canımız boza çektiyse, o zaman ne yapıyoruz?
Hiç üzülmüyoruz İdilika'nın tarçın da ekleyerek yaptığı pratik boza tarifini uyguluyor, afiyetle içiyoruz.

ZENCEFİLLİ SALEP
Kışın habercisi orkidegillerden salep konusunu her ne kadar bu köşede önceden anlattım.
Ama içimizi ısıtan içecekler arasında salep üst sıralarda yer almalı diyerek aromatik salebin nasıl üretildiğini anlattım.

VİTAMİN ÇAYI
Vitamin çayı olarak size verdiğim tarifi, gripsavar bir çay olarak tanımlayabiliriz.

VİTAMİN ÇAYI

YAPILIŞI: Meyveleri doğrayıp 1.5 litre su ile birlikte kaynatıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra çubuk tarçın, ıhlamur ve adaçayı ilave ediyoruz. Beş dakika daha kaynatıp altını kapatıyoruz. Nane yapraklarını ilave ediyoruz ve portakal dilimleri ile servis ediyoruz.

MALZEMELER

1'er adet elma, portakal, ayva, limon ve armut
4 adet karanfil
1 çubuk tarçın
1 tutam ıhlamur ve adaçayı
1 avuç taze nane yaprağı
Tarçın

EV YAPIMI TARÇINLI BOZA

YAPILIŞI: Bulgur ve pirinci bulgurlar eriyinceye dek karıştırıyoruz. El blenderı vasıtasıyla eziyoruz ve tülbent ya da süzgeçten geçiriyoruz. İçine mayalık boza ilave ediyoruz ve tarçın ve şeker ilave edip buzdolabında saklıyoruz. Leblebi ile servis ediyoruz. Şayet mayalık boza bulamazsanız, iki çay kaşığı kuru mayayı su ile eritip ilave edin.

MALZEMELER

500 gr. pilavlık bulgur
1 çay bardağı pirinç
Su
Şeker
Tarçın

ZENCEFİLLİ SALEP

MALZEMELER

1 litre süt
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı saf toz salep
1 çay kaşığı zencefil tozu
Tarçın

YAPILIŞI: Toz şeker ve salebi, topaklanmaması için karıştırıyoruz. Sütü bir tencerede kaynatıyoruz. Kaynayınca altını kısıp salep, zencefil ve şeker karışımını yavaş yavaş ilave ediyoruz. Bir çırpma teli ile sürekli çırparak köpük olmasını sağlıyoruz ve köpükler oluştukça kıvam almaya başladığını görüyoruz. Bardaklara koyup üzerine tarçın serperek servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Salebinize farklı aromalar katmak isterseniz, içine bir miktar portakal/limon kabuğu veya damla sakızı ilave edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA