Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Ev yapımı eşsiz sucuk

Nedir bu Türk toplumunun gönlünde taht kurmuş sucuğun hikayesi? Sucuk literatürlerde, baharatlanmış kıymanın kurutulmuş bağırsağa doldurulmuş şekli diye geçer. Fakat sucuğun doğumu için farklı hikayeler anlatılır. Eskiden tarlada çalışan işçiler için et yemek çok zor bir işti. Sıcaklardan dolayı et fazla durmaz ve kısa bir süre içinde kokar, yenmez hale gelirdi. Bozulmayı önlemek için kıymayı bolca baharata bular o şekilde ömrünü uzatmaya çalışırlardı. Yalnız kıymanın hava almaması gerekiyordu, bunun için birçok denemeden sonra bağırsak bulundu. Temizlenen ve kurutulan bağırsaklara kıymayı koymak o yiyeceğin uzun süre bozulmamasına yarıyordu. Bazen günlerce elektriksiz geçirilen yayla ortamında her daim et yeme arzusu bu şekilde giderilmiş olurdu. Bugünlük benden bu kadar. Şimdiden hepinizin ellerine sağlık...

EVDE SUCUK İÇİ YAPIMI

YAPILIŞI: Sarımsak ezilir, diğer baharatlarla birlikte kıymaya katıp yoğurulur. Yoğururken ara ara su katılır ama fazla katılmaz çünkü tadını bozar. 15-20 dakika yoğrulur. Sonra buzdolabı poşetlerine konup buzluğa kaldırılır.

MALZEMELER

1 kilo yağlı dana kıyma
2 baş sarımsak
2 yemek kaşığı acı toz biber
2 yemek kaşığı tatlı toz biber
2 yemek kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı tuz
Yarım çay bardağı su

EV YAPIMI SUCUK

MALZEMELER

2 kg. orta yağlı kıyma (iki kere çekilmiş)
150 gr sucuk. baharatı

BAHARATI EVDE HAZIRLAMAK ISTERSINIZ:

7-8 diş sarımsak
4 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
2 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
Karışık baharat
Tuz

YAPILIŞI: Sucuk için; kıymanın iki kere çekilmiş olması gerekiyor. Bu, sucuğun pişerken dağılmamasını sağlıyor. Sucuk baharatını aktarlardan temin edebilirsiniz. Normalde 1 kilo et için, 70-80 gram sucuk baharatı yeterli geliyor. Ya da baharatları evde kendiniz ayarlamak isterseniz, sarımsakları robottan geçirip baharatlarla harmanlayıp kullanabilirsiniz. Sucuğu acılı seviyorsanız, acı toz kırmızı biberi daha fazla kullanabilirsiniz. Ayrıca bağırsak kullanmadan sucuğu streç filme sararak da yapabilirsiniz. Bu şekilde tek pişirimlik porsiyonlar halinde buzlukta saklayıp dilediğiniz zaman çıkarıp pişirebilirsiniz. Gelelim yapımına... Kıyma ve baharatlar bir kapta güzelce harmanlanır. 20 dakika hamur kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Ağzı kapalı olarak buzdolabında 3-4 saat dinlendirilir. Kıymadan uzun ince rulolar yapılır. Buzdolabı poşeti kenarlarından yırtılıp düz ve uzun hale getirilir. Üzerine streç film konulup sıkıca sarılır. Sarma işlemi bitince iki ucundan ortaya doğru bastırarak sıkılaştırıp çevirerek bağlanır. Buzlukta saklanır. Buzluktan çıkarıp yarı buzlu haldeyken kesip pişirebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA