Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Beyoğlu lezzetleri

Geçtiğimiz günlerde Turkuvaz Medya Grubu'nun en güzide ve en köklü dergilerinden biri olan Sofra Dergisi'nin Türk Telekom sponsorluğunda gerçekleştirdiği nefis bir etkinliğe katıldım.
Suriye Pasajı'nın içindeki Supa isimli mekanda gerçekleştiren etkinliğin hikayesi de lezzetleri kadar güzeldi.
Unutulmaya yüz tutmuş, Beyoğlu'nu Beyoğlu yapan lezzetleri bir çatı altında toplamışlardı. Akide şekerlerinden badem ezmesine, tahin helvadan topiğe, paskalya çöreğine kadar son derece nostaljik tatlar biraraya toplanmıştı.
Hem nostaljik bir yolculuğa çıktık, hem de hızla akıp giden zamanı ellerimizle tutmaya çalıştık, çok keyifliydi.
Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

MEŞHUR BEYOĞLU ÇİKOLATASI

YAPILIŞI: Çikolatayı benmari usulü 45 dereceye gelinceye kadar eritiyoruz. Erimiş çikolatanın 2/3'ünü temiz mermer bir yüzeye döküyoruz. Bir spatula yardımıyla sıcaklığı 30-32 dereceye düşene dek karıştırıyoruz. Temperlenen çikolatayı kalan erimiş çikolanın içine ekleyip homojen olana kadar karıştırıyoruz. Kavrulmuş fındıkları kalıba atıp çikolatayı üzerine döküyoruz ve katılaşmasını bekliyoruz. Kalıptan çıkarıp parçalara ayırıyoruz.

MALZEMELER

200 gr. sütlü kuvertür çikolata
150 gr. kavrulmuş fındık
Çikolata kalıbı

TAHİN HELVASI MALZEMELER

2 su bardağı un
2 yemek kaşığı margarin
5 yemek kaşığı pudra şekeri
7 yemek kaşığı tahin

YAPILIŞI: Öncelikle tereyağ, veya margarini tencereye alıyoruz. Eridikten sonra iki su bardağı unu ekleyip rengi hafif dönüp kokusu çıkıncaya kadar kısık ateşte kavuruyoruz. Ocaktan alıp pudra şekerini ekliyoruz ve şekerin topaklanmaması için iyice eziyoruz. Pürüzsüzleşen helvaya tahini yavaş yavaş ekliyoruz ve akıcı kıvamda bir hamur elde ediyoruz, Seçtiğimiz kalıbı streç filmle kaplıyoruz, hazırlanan helvayı içerisine döküyoruz. Dondurucuda iki saat bekletiyoruz ve kalıptan çıkartıp servis ediyoruz.

AKİDE ŞEKERİ

MALZEMELER

2 su bardağı şeker
2/3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tarçın

RENK KATMAK IÇIN:
İsteğe bağlı gıda boyası (yarım çay kaşığı)
Lohusa şekeri (kırmızı renk-kızamık şekeri)
Vişne suyu (su yerine konulacak)

ISTEĞE BAĞLI OLARAK:
Fındık
Susam

YAPILIŞI: Şeker ve suyu bir tencereye alıyoruz. Üzerine bir tatlı kaşığı limon suyu da ilave ediyoruz, aşağı yukarı 10-15 dakika kaynatıyoruz. Karışımdan birkaç damla soğuk suya döküyoruz. Eğer şeker dibe şekilli çöküyorsa, bu tam kıvam bulduğunu göstermektedir. Kıvamını bulan karışıma çok oyalanmadan istenilen renkte lohusa şerbeti, isteğe göre gıda boyası ekliyoruz. Ben şekerlerime bu aşamada 2 çay kaşığı tarçın da ilave ediyorum. Geniş bir tezgahın üzerine fırın kağıdı seriyoruz. Üzerine peçeteyle sıvı yağ sürüyoruz. Bu şekerin yapışmasına engel olup katılaşmasına yardımcı olacaktır. 15 dakika buzdolabında veya yarım saat kadar oda sıcaklığında donmasını bekliyoruz. Kıvamı kıvrılabilir hale geldiğinde kenarlarından aynı rulo yapar gibi sarıyoruz ve makas yardımıyla kesiyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA