Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Herkese merhaba.
Bugün, Siirt mutfağının baş tacı, davet sofralarının vazgeçilmezi perde pilav konusunu mercek altına alıyorum.
Biraz uğraştırıcı olsa da her şeye değer dedirten tarifini denemediyseniz çok şey kaçırmış olabilirsiniz.
Tavuk suyu ile pişen pilavı üzerindeki bademli hamuru ile hem çok gösterişli, hem de doyurucu bir davet sofrası klasiği.
Yapılışı biraz zahmetli olsa da yerken 'İyi ki yapmışım' diyeceksiniz. Perde pilavındaki her malzemenin ayrı bir simgesinin olduğu söylenir.
Genellikle düğün yemeği olarak yapılan perde pilavındaki pirinçlerin bolluk ve bereketi, karabiberin acı günleri, kuş üzümünün tatlı günleri, bademin erkek evladı, fıstığın kız evladı ve üzerindeki hamurunda ev içerisindeki sırların aile içerisinde kalması gerektiğini vurguladığı söylenir. Ben bugün size hem geleneksel reçeteyi, hem günlük yufka ile en pratik yapımını anlatıyorum.
Afiyet olsun...

YUFKALI PERDE PİLAVI

YAPILIŞI: Bademleri sıcak suda bekletiyoruz ve soyuyoruz. Soğanı doğrayıp, içine kuru nane katarak soteliyoruz. Üstüne bir su bardağı pirinci ekleyip iki su bardağı su ve tuzunu katarak pişmeye bırakıyoruz. Tavukları az tuz ekleyerek haşlıyoruz. Piştikten sonra kuşbaşı şeklinde doğruyoruz. İçine karabiber, pulbiber ekleyerek soteliyoruz. Pirinçle tavuğu harmanlıyoruz. Kalıbın altını yağlıyoruz. Bademleri kalıbın dibine istediğimiz şekilde diziyoruz. Üstüne yufkayı kenarlardan dışarı taşacak şekilde koyuyoruz. İçine pilavı döküyoruz. Yanlarda kalan yufkayı üzerine örterek çok az yağ sürüyoruz. 200 derecede kızarana kadar pişiriyoruz.

MALZEMELER
1 adet yufka
1 su bardağı pirinç
1 adet tavuk göğüs veya 2-3 adet tavuk pirzola
1 adet soğan
Nane
Tuz
Karabiber
Kırmızıbiber
Badem

PORSIYONLUK MILFÖYDEN PERDE PİLAVI

MALZEMELER
YAPILIŞI: Perde pilavının içini yukarı anlattığım gibi hazırlıyoruz. Milföyler iyice yumuşadıktan sonra az unla merdane ile açıyoruz ve genişleterek kaseye yerleştiriyoruz. İç pilavdan koyup hamurla kapatıyoruz. Ters çevirip üzerine yumurta sarısı sürüp kabuklarını soyduğumuz bademlerle süslüyoruz. 180 derecede üzeri kızarıp pişene kadar tutuyoruz.

PERDE PİLAVI

MALZEMELER
İÇ PİLAVI İÇİN:

3 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
4.5 su bardağı su ve tavuk suyu karışımı
2 adet tavuk budu
Yarım kahve fincanı kuş üzümü
200 gr. çiğ badem
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
Karabiber
Tuz

HAMURU IÇIN:
2 adet yumurta
4 yemek kaşığı yoğurt
Yarım su bardağı zeytinyağı
Tuz
Aldığı kadar un

YAPILIŞI: Tavukları haşlıyoruz ve haşladıktan sonra tavuk suyu ile pilavın yapımına başlıyoruz. Yıkayıp suyunu iyice süzdüğümüz pirinçleri yağda üç-dört dakika kadar kavuruyoruz. Haşladığımız tavukların suyundan iki kasesini pirinçlerin üzerine ekliyoruz ve tuz ilave ediyoruz. Pilav tam olarak pişmeden, hala diriyken ocaktan alıyoruz. Didiklediğimiz tavukları, kuş üzümünü ve karabiberi pilav ile iyice harmanlıyoruz. Hamurun yapımı için, tüm malzemeleri karıştırarak hamurumuzu yoğuruyoruz. Hamuru biri küçük biri büyük iki parçaya ayırıyoruz. Büyük olanı üç milimetre kalınlığında açıp kabın tabanına, kenarları da kapatacak şekilde güzelce yerleştiriyoruz. İçine pilavı boşaltıyoruz. Hamurun küçük parçasını da aynı şekilde açıp pilavın üzerine kapatıyoruz. 200 derece ısıtılmış fırında perde pilavını kızarana kadar pişiriyoruz. Ters çevirip servis yapıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
BİZE ULAŞIN