Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Akşama buğulama var

Akşama misafirlerim var, güzel bir balık sofrası hazırlamak istedim. Levrek buğulama yapacağım, ancak bu sefer farklı. Çok lezzetli kremalı bir tarifim var. Yanına da nefis bir çıtır lahana salatası ve yazın buzluğa attığım böğürtlenlerden pelte hazırlıyorum. Hadi bakalım ben mutfağa giriyorum, hemen başlamalıyım. Hepsi maksimum bir saat içerisinde pişer diye düşünüyorum. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

BÖĞÜRTLEN PELTESİ

MALZEMELER

1 kg. böğürtlen
3 yemek kaşığı buğday nişastası
6 yemek kaşığı şeker

YAPILIŞI:
Dutları ezin, suyunu süzün ve üç bardak dut suyu ayırın. Yetmezse su ilave edin. Tencereye önce şekeri sonra nişastayı ekleyip ikisini iyice harmanlayın. Üç bardak dut suyunu ilave edin, nişasta ve şekeri iyice erittikten sonra tencereyi ateşe koyun. Sürekli karıştırarak boza kıvamına gelinceye kadar pişirin. İki-üç saat buzdolabında bekletip servis edin. Not: Bu mayhoş pelte Osmanlı geleneğinde pilavın yanına sunulur. Osmanlı saray mutfağında 15'inci yüzyıldan itibaren sürekli bulunan bir tatlıdır.

KREMALI LEVREK BUĞULAMA

MALZEMELER

BALIK SUYU İÇİN:
Levreğin yüzgeçleri kesilmiş kemikleri
1 adet havuç
1 adet soğan
1 adet kereviz sapı
1 diş sarımsak
Birkaç maydanoz sapı
1 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı tane karabiber

BUĞULAMA İÇiN:
3 adet levreğin filetosu (6 parça)
2 adet domates
400 gr. kültür mantarı
1 adet soğan
3 adet sivri biber
2 diş sarımsak
100 ml krema
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 adet defne yaprağı

YAPILIŞI:
Balık suyu için kemikleri soğuk suda yıkayın. Orta boy bir tencereye tüm malzemeleri alıp tamamını soğuk su ile doldurun. Kaynama noktasına getirin ve ara ara köpüğünü alıp en kısık ateşte kapağı açık şekilde bir saat boyunca pişirin. Hazır olunca süzgeç veya tülbent yardımı ile kepçe kepçe süzün. Kenara alın. Uzun ince doğranmış soğanları zeytinyağı ve tereyağında kavurun. Doğranmış mantarları ilave edin. Sıra ile iri doğranmış biber ve sarımsak ekleyin. Un ilavesi yapıp biriki dakika kavurun. Domatesi ilave edip iyice karıştırın. Balık suyundan üç-dört kepçe ilave edip karıştırın. Defne yaprağı, tuz, karabiber, bir çimdik şeker de ilave edin. 10 dakika kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirin. Kremayı bir kaba alın ve içine sıcak balık sulu sostan birkaç kaşık alıp karıştırın. Bu karışımı tencereye aktarın. Üçe bölünmüş, tuz ve karabiber ile lezzetlendirilmiş levrekleri üzerine dizin ve kısık ateşte kapağı açık şekilde 10-12 dakika pişirin. Ara ara sosu üstlerine dökün.

ÇITIR LAHANA SALATASI

MALZEMELER

1/2 adet lahana
3 adet yeşil biber
2 adet havuç
1 adet soğan
1 su bardağı toz şeker

SOSU İÇİN:
1 su bardağı elma sirkesi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı fesleğen
1 çay kaşığı hardal
1 çay kaşığı kişniş
1 çay kaşığı maydanoz
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI:
Karıştırma kabına ince kıyılmış lahana, jülyen doğranmış yeşil biber, rendelenmiş havuç, piyazlık doğranmış soğan ve toz şekeri koyup iyice harmanlayın. Sos için; Tencereye tüm sos malzemelerini koyun. Orta dereceli ateşte iki-üç dakika kaynatın. Sıcak sosu, karıştırma kabındaki salatanın üzerine gezdirin. Salatayı iyice karıştırıp hemen servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA