Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Akşama ne pişirelim?

Herkese merhaba. İdilka'nın Mutfağı'nda bugün lezzetli mi lezzetli bir menü var. Çok havalı olmasına rağmen, aslında çok basit olan bir et, rengarenk bir pilav ve nefis bir sokak lezzeti olan şambali... Vakit kaybetmeden yapılışlarını anlatmaya başlıyorum. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile....

TATLI EKŞİ SOSLU ET SOTE

YAPILIŞI: Etler küçük küçük doğranır. Kendi yağında kısık ateşte pembeleşene kadar çevirilir. Tuz, sarımsak, biber serpilip karıştırılır. Küçük bir sos tavasında et suyu, elma sirkesi, soya sosu ve ketçap karıştırılır. Kısık ateşte birkaç dakika daha çırpılıp etlerin üzerine dökülür. Karıştırılıp etler sosu hafif çekinceye kadar pişirilir.

MALZEMELER
3 adet dana bonfile
2 tatlı kaşığı dövülmüş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
1 fincan et suyu
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 yemek kaşığı soya sosu
3 yemek kaşığı ketçap
Tuz

ZERDEÇALLI ÜZÜMLÜ PİLAV

MALZEMELER
2 su bardağı baldo pirinç
4 yemek kaşığı kuru üzüm
2 yemek kaşığı zerdeçal
3 su bardağı sıcak su
Tuz
Tereyağı

YAPILIŞI: Pirinçler yarım saat tuzlu suda bekletilir ve ardından bol soğuk su ile yıkayıp süzülür. Tencereye tereyağı koyulup pirinçler kavrulur. Üzerine sıcak su, zerdeçal, kuru üzüm ve tuz ilave edilip kısık ateşte pişirilir.

PÜF NOKTASI
Pilav yaparken eğer tereyağı kullanacaksak, mutlaka içine bir miktar sıvı yağ ilave etmek gerekir. Zira tereyağın içindeki kazein isimli süt proteini sebebiyle tereyağı çok hızlı yanabilir.

İZMİR'İN MEŞHUR SOKAK TATLISI ŞAMBALİ
YAPILIŞI: Geniş bir kaba yoğurt ve şeker alınır iyice karıştırılır. Üzerine kalan diğer malzemeler eklenir, biraz katı kıvamda olacak bu sizi korkutmasın. Ardından orta boy bir cam tepsi yağlanır üzerine boşaltılır. Üzerini düzeltmek için eller ıslatılarak üzeri iyice düzeltilir. Kaşık veya bıçak yardımıyla hafifçe tepsinin tabanına değmeyecek şekilde kesilecek yerleri çizilerek belirlenir. Üzerine fıstık dizilir ve önceden ısıtılmış 175 derecede ki fırına verilir, 30 dakika altı üstü kızarıncaya pişirilir. Şerbet için; tencereye şeker ve su alınır kaynayıncaya kadar karıştırılarak şekerin erimesi sağlanır. Kaynamaya başlayınca 12-15 dakika kadar kaynatılır. Bu arada tatlı da pişmiş olacak. Sıcak şerbet; fırından çıkan sıcak tatlının üzerine gezdirilir. 4-5 saat iyice şerbetini çekip dinlenen tatlı istenilen şekilde süslenip servis edilir. Kullandığınız malzemelerin oda ısısında olmasına dikkat etmelisiniz. Tatlınızın içerisine portakal ya da limon kabuğu rendeleyebilirsiniz. Unu eleyerek kullanmanız tatlınız için olumlu olacaktır. Şambali tatlınızın lezzetini artırmak için içerisine pekmez ekleyebilirsiniz. Bir adet şambali tatlısı, yaklaşık 330 kaloriye denk gelmektedir.

MALZEMELER
3 su bardağı irmik
1.5 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı şeker
1 kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat

ŞERBETI İÇİN
4.5 su bardağı şeker
3.5 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA