Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mezopotamya lezzeti

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, mezelerin şahı humusu farklı sunumlarda anlatmaya çalışıyorum.
Humusun mutfaklarımıza girişi hiç yeni değil esasen. Humusun tarihi net olmasa da, kimi kaynaklara göre geçmişi M.Ö. 3000'lere dayanıyor.
Kimi kaynaklarsa humusun yapıldığı ilk nohudun Babil bahçelerinde yetiştiğini öne sürer. Kimileriyse humusun ilk kez 12'nci yüzyılda, Eyyubiler tarafından hazırlandığını belirtiyor.
Humus, adını Arapça nohut anlamını taşıyan 'hummus' kelimesinden alıyor. Nohudun ilk yetiştiği yerler, Akdeniz çanağı ve Ortadoğu. Binlerce yıl bu bölgelerdeki insanların ana besin kaynağıydı.
Antik Roma'da en sevilen sokak yemeklerinden birisi humus benzeri bir yiyecekti.
Antik dönem yazılarında humusun besin değerinden bahseder ve yemek tariflerinde humusa rastlanır.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

ISPANAKLI HUMUS

YAPILIŞI: Haşlanmış ıspanakları ve pancarları püre haline getirin. Pancarları geniş bir karıştırma kabına aktarın. Nohutları rondoda çekin, bu aşamada nohutların kolay ezilmeleri için zeytinyağının yarısını ekleyin. Nohutlar tamamen püre haline gelince ıspanakların üzerine alın. Tahin, kimyon, tuz, sarımsak, kalan zeytinyağı ve limon kabuğu rendesini de ilave edip malzemeler tamamen kıvam alana kadar karıştırın.

MALZEMELER
1 kase hşlanmış ıspanak
500 gr. haşlanmış nohut
3-4 diş sarımsak
1.5 limonun suyu
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı tahin
1 çay kaşığı kimyon
1 tepeleme çay kaşığı tuz
1 limon kabuğu rendesi

SUCUKLU HUMUS

MALZEMELER
3 su bardağı haşlanmış nohut
1/3 su bardağı tahin
2 limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
2 diş sarımsak
1/2 çay kaşığı kimyon
ÜZERİ İÇİN:
Sucuk
Tereyağı
YAPILIŞI: Tüm malzemey blender'da iyice püre haline gelene kadar ezin. Hazırlanan humusu fırın kaselerine paylaştırın. Bir tavada tereyağını eritin ve sucukları bir-iki dakika kadar tereyağında çıtırdatın. Pişen sucukları humus kaselerinin üzerine koyun. Kaseleri 220 derece önceden ısıtılmış fırına koyun ve üç-dört dakika bekletin. Sıcak sıcak servis edin.

HUMUS

MALZEMELER
2.5 su bardağı haşlanmış nohut
1.5 çay bardağı ılık su
HUMUS İÇİN:
1 çay bardağı ılık su
1/2 çay bardağı tahin
1 çay kaşığı kimyon
4 çorba kaşığı limon suyu
3-4 diş sarımsak
Tuz
SÜSLEMEK İÇİN:
Kimyon
Kırmızı pul biber
Sumak
Kıyılmış maydanoz
YAPILIŞI: Nohutları bir gece önceden ıslatın, düdüklü tencereye alın. Bir taşım kaynatıp çıkan köpüklü suyu dökün. Tekrar sıcak su ekleyip düdüklü tencerede tamamen pişirin. Nohutların kabuklarını temizleyin. Kabuksuz nohutları, 1.5 çay bardağı su ile orta derinlikte bir tencereye alın. Tekrar ocağa koyun, tahta kaşıkla ezerek suyunu hafifçe çektirin. Nohutları blender'dan çekerek püre haline getirin. Nohutlar katı bir hal alacaktır. İkinci kez kısık ateşe aldığınız nohutlara bir çay bardağı ılık su ekleyin. Üzerine tahin, limon suyu, ezilmiş sarımsak, tuz ve kimyonu ilave edin, iyice karıştırarak tüm malzemeyi birbirine yedirin. Servis tabağına yaydığınız humusu kimyon, pul kırmızı biber, sumak, kıyılmış maydanoz ile süsleyin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA