Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Zeytin hasadı zamanı geldi

Günümüzde taze zeytin çoğu semt pazarında satılıyor. Ağaçtan topladığınız yahut satın aldığınız taze zeytinlerle gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz, katkı maddesi kullanılmamış, temiz, sağlıklı zeytinler kurabilirsiniz. Kasım ayının ikinci yarısı zeytin yapmak için en uygun zamandır. Sonuçta yıl boyunca yiyeceğiniz çok sağlıklı, lezzetli ve katkısız zeytinleriniz olur ve güven içinde tüketirsiniz. Pazarlarımızda yeni toplanmış zeytinler görülmeye başlandı bile. Zaten geçen sene yaptığımız zeytinlerden eser yok ortada, hepsi çoktan bitti. Bir an önce zeytinlerimiz soframıza gelsin ve ilk zeytinler kavanoza girsin. Haydi buyurun zeytinli tariflere...

ZEYTİNLİ EKMEK

MALZEMELER

5 su bardağı un
Yarım su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket yaş maya ya da küçük paket kuru maya
Ilık su
Sıvı yağ

İÇİ İÇİN:
250 gr. zeytin

ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN:
1 adet yumurta sarısı
Susam ya da çörek otu

YAPILIŞI:
Öncelikle sütümüzü ılıtıp içine maya ve şekerimizi ekleyip karıştırıyoruz. Beş dakika bekleyip içine unu ve tuzu ilave edip karıştırıyoruz. Daha sonra ılık suyumuzu azar azar ilave edip hafif ele yapışacak bir hamur elde ediyoruz. Üzerini kapatıp ılık bir ortamda mayalanmasını bekliyoruz. Tezgahı yağlayıp mayalanan hamurumuzu elimizle yağ sürerek açıyoruz. Daha sonra zeytinimizi eşit şekilde üzerine yayıyoruz ve rulo haline getiriyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra çörek otu ya da susam serpiştirerek önceden ısıttığımız 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

EVDE ZEYTİN NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

1 kg. yeni toplanmış zeytin
4 yemek kaşığı kaya tuzu

YAPILIŞI:
Zeytinleri yıkayıp ister pet şişe, ister cam kavanozlara bir kat zeytin biraz kaya tuzu serperek dolduruyoruz. Kavanozların ya da pet şişelerin her gün ağzını açıp havasını alıyoruz ve çalkalıyoruz. 1 kilogram zeytin elde etmek için dört yemek kaşığı kaya tuzu ölçüsü yeterli oluyor. İstediğiniz kadar zeytin alıp bu ölçüye göre hazırlayabilirsiniz. Zeytinlerin acısı gittiğinde yani yenilecek kıvama geldiğinde yıkayıp cam kavanozlara koyuyoruz. Üzerine zeytinyağı ile limon karışımı ilave ederek tercihen buzdolabına kaldırıyoruz. Bir litre suya bir yemek kaşığı limon tuzu ve dört yemek kaşığı kaya tuzu ekleyerek zeytinlerimizi tatlandırması için hazırlayabiliriz.

YEŞİL ZEYTİN PİYAZI

MALZEMELER

1 kase yeşil zeytin
Biraz maydanoz
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limon suyu
Toz sumak
1 tatlı kaşığı pul biber
Bir avuç kıyılmış ceviz içi

YAPILIŞI:
Zeytini bir gece önce suda bekletip fazla tuzunu gideriyoruz. Derin bir kaba sıvı malzemeleri koyup iyice karıştırıyoruz. İçine biber, sumak ve cevizi katıyoruz. İyice karışınca zeytini ve maydanozu ilave edip harmanlayarak servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA