Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Glutensiz beslenmenin baş tacı nohut unu

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, glutensiz beslenmenin baş tacı olan nohut ununu mercek altına aldım.
"Nereden çıktı bu glutensiz beslenme merakı?" diye soracak olursanız; gluten intoleransım olduğunu öğrendiğimden beri ekmek, makarna gibi yiyecekler tüketmiyorum ve bu uğurda alternatif un arayışlarına girdim.
Nohut ununu kendimiz de yapabiliriz. Önce nohutları akşamdan suya koyun, sabaha kadar suda bekletin.
Suyu birkaç defa değiştirebilirseniz iyi olacaktır. Sabah, nohutların suyunu süzün ve bir fırın tepsisine yerleştireceğiniz pişirme kağıdının üzerine koyun.
Fırını 150 dereceye ayarlayın ve yarım saat nohutların kavrulmasını sağlayın.
İsterseniz bu işlemi kısık ateşte bir tavanın içinde de yapabilirsiniz. Kavurduğunuz ve soğuttuğunuz nohutları bir poşete koyarak üzerine sert bir cisimle vurarak parçalanmasını sağlayın, daha sonra bir kahve öğütücüsünde ya da blender'da iyice un haline gelene kadar çekin. Nohut ununu iri parçaları ayırmak için ince bir süzgeçten geçirin. Elde ettiğiniz nohut ununu, hava geçirmez bir kapta saklayın.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

NOHUT UNU İLE HUMUS

MALZEMELER
1 su bardağı nohut unu
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2-3 yemek kaşığı tahin
3-4 diş sarımsak
1 limonun suyu
Tuz
Karabiber
Kimyon
YAPILIŞI: Nohut unu, su ve sıvı yağ eklenerek pişirilir. Koyulaşıp fokurdayınca ocak kapatılır, baharatlar eklenir. Soğuyunca tahin, limon suyu ve sarımsak eklenip karıştırılır. Üzerine maydanoz serpilir, yağda yakılmış pul biber dökülür.

NOHUT UNLU KREP

MALZEMELER
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı nohut unu
Maydanoz
Dereotu
İstenen ölçüde baharat
Kıvamına göre biraz su
Üstüne peynir
Domates
YAPILIŞI: Tum malzemeler karıştırılır. Harçtan birer kepçe alınarak, kısık ateşte çok çok az tereyağıyla arkalı önlü pişirilir. Üzerine istediğiniz ürünü sürüp yiyebilirsiniz.

NOHUT UNU EKMEĞİ

MALZEMELER
2 adet yumurta
1 bardak süt
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı nohut unu
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı sirke
1 adet kesme şeker
Çörek otu veya susam
YAPILIŞI: Derin bir kasede iki adet yumurta çırpılır, içine bir su bardağı süt ve yarım su bardağı zeytinyağı eklenip iyice çırpılır. Ardından iki su bardağı nohut unu eklenip çırpmaya devam edilir. Bir çay kaşığı mahlep ve bir çay kaşığı karbonat eklenip karıştırılır. Bir yemek kaşığı sirke ve şeker ilave edilerek karıştırılır. Kek kıvamında bir hamur elde edilir. Yağlanmış tepsiye dökülür ve üzerine çörek otu veya susam serpilir. 180 derece fırında 20 dakika pişirilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA