Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Gaziantep’teyiz

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün iftarda Gaziantep'teyiz. Tarihi zenginliği ve coğrafi konumuyla ülkemizin en önemli yerleşim merkezlerinden biri olan Gaziantep, yemeklerinin çeşitliliği ile Türk mutfak geleneğini renklendiren özgün bir kültürel yapı ortaya koymaktadır. Tarih boyunca havasını, suyunu ve toprağını sevip burayı yurt edinen insanlar farklı diller, dinler ve etnik kökenlere sahip olsalar da ortak bir damak tadında buluşmuş ve günümüzün zengin Gaziantep mutfak kültürünün ortaya çıkmasında pay sahibi olmuşlardır. Gaziantep mutfağı, yüzyıllardan beri topraklarında hüküm süren medeniyetlerin izlerini günümüze taşıyan evrensel bir zenginliğimizdir.
Bugünlük benden bu kadar. Hayırlı iftarlar.

KÖLÜK AŞI

MALZEMELER
1 su bardağı mercimek
1 su bardağı Yöremce bulgur
1 tatlı kaşığı toz biber
Göz kararı tuz
Göz kararı su
1 su bardağı Zeo zeytinyağı
YAPILIŞI: Öncelikle tencereye yıkanmış mercimekle burgulu koyalım, üzerini geçecek kadar su ekleyelim. İçine toz biber ve tuzu ekleyelim. Tencerenin kapağını kapatıp pişirmeye bırakalım. Arada sırada karıştırarak çorbadan daha katı bir kıvam elde edelim. Tavaya zeytinyağımızı koyalım. Zeytinyağını ısıtalım, kölük aşımızın içine dökelim ve karıştırarak iyice yedirelim.

CACIKLI ARAP KÖFTESİ

MALZEMELER
2 su bardağı ince Yöremce bulgur
Yarım su bardağı kadar un
1 adet yumurta
Su
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı salça
Pulbiber
Kızartmak için sıvı yağ
CACIĞI İÇİN:
Yarım kg. ıspanak
Yoğurt
Sarımsak
YAPILIŞI: Öncelikle bulguru, yaklaşık bir su bardağı suyla ıslatın. Şişen bulgura salçayı, baharatları ve yumurtayı ekleyin. Üzerine unu da ekleyerek, dağılmayacak bir hamur olana kadar yoğurun. Hazır olan köfteyi bilye boyutunda yuvarlayıp bir kenara alın. Cacık için, ıspanakları güzelce yıkayın. Saplarını koparıp kaynar suyun içine atın, yaklaşık beş dakika kadar yumuşaması için bekletin. Sarımsakları dövüp yoğurtla karıştırın. Yumuşayan ıspanakların suyunu süzüp sarımsaklı yoğurtla karıştırın. Kenarda beklettiğiniz köfteleri kızgın yağda kızartın. Yağını süzüp bir servis tabağına aldığınız cacığın üzerine koyun.

FISTIKLI PİDE

MALZEMELER
İÇİ İÇİN:
700 gram tuzsuz peynir
2 su bardağı Çerezya toz Antep fıstığı
1 su bardağından iki parmak eksik şeker
1 adet yumurta akı
HAMURU İÇİN:
1 su bardağı süt
1 su bardağı ılık su
1 paket maya
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kasığı tuz
Aldığı kadar un
ÜZERİ İÇİN:
Yarım su bardağı su
1 yemek kaşığı un
YAPILIŞI: Hamuru hazırlamak için, şekeri ve mayayı ılık suyun içine koyup mayanın kabarması iki-üç dakika bekletin. Maya kabardıktan sonra, un hariç tüm malzemeleri üzerine ekleyerek karıştırın. Ardından unu yavaş yavaş ilave edin ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Kabın üstünü kapatıp mayalanması için yarım saat bekletin. İç harcı için; peyniri rendeleyin, içine yumurta akını, şekeri ve toz Antep fıstığını ekleyip yoğurun. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp uzun ve ince bir şekilde açın, üzerine iç harcı koyup pide şeklini verin. Pideleri unlanmış tepsiye dizin. Tüm malzemeyi bu şekilde hazırlayıp kenarlarına suyla karıştırılmış un sürün. 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin.

ŞEYHÜL MUHŞİ

MALZEMELER

Yarım su bardağı nohut
1 orta boy soğan
250 gr. Kombinet az yağlı kıyma
Çeyrek demet maydanoz
1 kg. kabak
Sıvı yağ
Tuz
Karabiber
ÜZERİ İÇİN:
Süzme yoğurt
1 diş sarımsak
Pul biber
YAPILIŞI: Bir akşam önceden ıslatılmış nohutlar haşlanır ve el ile tam ortadan ikiye bölünür. Soğanlar minik minik doğranır. Az yağda hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma eklenir ve kavurma işlemine devam edilir. Tuz ve karabiber eklenir ve en son ocağın altı kapatıldıktan sonra doğranmış maydanoz eklenir. Kapağı kapatılır. Kabaklar ilk önce çizilir. Ortadan ikiye bölünür ve içi oyacak yardımı ile oyulur. Tuzlu suda 5 dakika bekletilir, süzülür ve kurutulur. Daha sonra bol yağda hafif pembeleşinceye kadar kızartılır. Daha sonra kıymalı karışım kabağın içine doldurulur. İki kabağın ağzı birbirine gelecek şekilde kapatılır ve tencereye yatay şekilde dizilir. Tencerenin dibine su eklenerek 10-15 dakika pişirilir. Yoğurt çırpılır, içine rendelenmiş sarımsak eklenir. Yemek tabağa alınınca üstüne yoğurt eklenir. Pul biber yağda kızdırılır ve yemeğin üzerine gezdirilir.

ZERDELI SÜTLAÇ

MALZEMELER
1 litre süt
1 çay kaşığı pirinç
1 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı mısır nişastası
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı vanilya
ZERDESİ İÇİN:
1 litre su
1 su bardağı toz şeker
1 tutam safran
3 çorba kaşığı pirinç
2 çorba kaşığı mısır nişastası
YAPILIŞI: Öncelikle zerde ve sütlaç için gerekli olan pirinci yıkayıp haşlayın. Sütlaç için; tencereye sütü dökün, üzerine toz şekeri ilave edin. Kaynayınca içine vanilyayı ve pirinci koyun. Bir kapta nişastayı ve yumurta sarısını suyla karıştırın, sütlacın içine sürekli karıştırarak dökün ve kaynatın. Sütlacı, kupların yarısına kadar doldurun. Zerde için; suyu tencereye alın, içine safranı koyun. Safranın rengi çıkınca pirinci ve nişastayı ilave edin, sürekli karıştırarak pişirin. Zerdeyi, sütlacı koyduğunuz kuplara paylaştırın. Üzerini istediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA