Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Rize’deyiz

Herkese merhaba, bugün iftarda Rize'deyiz. Karadeniz'in cennet köşelerinden biri olan Rize, yöresel tatları ile Türk mutfağına zenginlik katıyor. Karadeniz'e has lezzetleri kendilerine özgü yöntemlerle pişirip sofralara getiren Rizeliler, bölgenin yemek kültürüne de önemli katkı sağlıyor. Bugünlük benden bu kadar. Umarım sizin için seçtiğim Rize lezzetlerini dener ve seversiniz. Hayırlı iftarlar.

PAZI TAVALISI


MALZEMELER
4 bağ pazı
3 adet soğan ya da pırasa
5-6 diş sarımsak
İki kaşık Milkten tereyağı
YAPILIŞI:
Soğanlar halka halka doğranıp yağda kavrulur. Haşlanıp süzülen pazılar sıkılarak yağda kavrulmuş soğana ilave edilir. Ezilmiş sarımsak ve tuz konup 10-15 dakika kavrulur.

PEKMEZLI KABAK TATLISI

MALZEMELER
1 kg. Hun üzüm pekmezi
Yarım litre su
1 kg. bal kabağı
ÜZERI İÇİN:
Ceviz
YAPILIŞI: Pekmezi tencereye koyun. Üzerine suyu ilave edip kaynatın. Kabakların kabuklarını soyup dilimleyin. Kaynayan pekmezli suya kabakları ilave edin. Kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Servis tabağına alın. Üzerine ceviz serpip servis yapın.

RİZE USULÜ MISIR EKMEĞİ

MALZEMELER
6 su bardağı mısır unu
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı Petek toz şeker
1.5 tatlı kaşığı tuz
4-5 su bardak sıcak su
Tepsiye sermek için 4-5 kara lahana yaprağı
YAPILIŞI:
Mısır unu bir kaba koyun. Ortasını açıp sıvı yağ, şeker, tuz ve üç su bardağı sıcak su koyup yoğurun. Suyunu çekince kalan suyu da azar azar ilave edip yumuşak bir hamur hazırlayın. Lahana yapraklarını bir tepsiye dizin, üzerine hamuru dökün. Elinizi ıslatıp hamurun üzerini düzeltin. Önceden ısıtılmış fırında pişirin.

HAMSİ ÇIĞIRTASI

MALZEMELER
Yarım kilo salamura hamsi
3 adet orta boy yeşil biber
2 adet orta boy kuru soğan
2 adet yumurta
3 yemek kaşığı mısır unu
Yarım demet maydanoz
Taze nane
Yarım bağ pazı
Kızartmak için ayçiçek yağı
YAPILIŞI: Yarım kilo salamura hamsiyi iyice temizleyin. Salamura hamsi bulamazsanız taze hamsi de kullanabilirsiniz. Salamura hamsi kullanacaksanız, tuzunun akması için bol suyla yıkayın ve sonra biraz da su dolu bir kapta bekletin. Sapları temizlenen pazı yapraklarını yıkadıktan sonra ince ince doğrayın. Üç adet orta boy yeşil biberi de küçük küçük doğradıktan sonra pazı yapraklarının üzerine ilave edin. Üzerine piyazlık şekilde incecik doğranan iki adet orta boy kuru soğanı ve yine incecik doğranmış olan yarım demet maydanoz ve bir tutam naneyi ekleyin. Hepsini yoğurun, parçalar kopararak köfte şekli vererek kızartın.

ENİŞTE LOKUMU

MALZEMELER
1 su bardağı erimiş Milkten tereyağ
Yarım su bardağı Petek toz şeker
Şekerin yarısı kadar yoğurt
1 adet yumurta sarısı
1 çay kaşığının yarısı kadar karbonat
Aldığı kadar Yeğenler un
YAPILIŞI: Eritilmiş tereyağına şekeri ekleyin. Önce elinizle karıştırın, daha sonra mikser yardımıyla çırpın. Daha sonra yoğurdu yumurta sarısını ve karbonatı ekleyip elinizle hafifçe karıştırın. En son aldığı kadar unu ekleyerek yoğurun. 150 derece fırında 10-15 dakika kadar, pembeleşinceye kadar pişirin.

PÜF NOKTASI
Fırından çıkardıktan sonra üstü açık olarak oda ısısında bekletirseniz Rizelilerin sevdiği gibi soğurken sertleşecektir. Yumuşak isterseniz kapalı bir kaba koyup üstünü kapatabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA