Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Ev yapımı hamburger

İdilika'nın Mutfağı, mutlu bir hafta sonu sofrasında bugün herkesin severek yediği, çok az iradeli bünyenin hayır diyebileceği türden hamburgeri evde hep beraber yapmaya karar verdim. Ekmeğinden köftesine, içine sürülecek enfes sosuna kadar her detaya elimiz değsin, enerjimiz hamburgerin tüm hücrelerine işlesin istedim ve bu sırada bütün aile bir arada olalım, birimiz ekmeğin hamurunu yoğururken diğerimiz köftesini hazırlasın, en minikler domatesleri, turşuları doğrasın, sosumuzu hazırlasın istedik. Dünyaca ünlü sosu keşfettiysem benim suçum ne? Evet yanlış duymadınız, çok ünlü bir hamburger firmasının hamburgerini açtım, içine sürülen sosu inceledim ve bizim Giritlilerin jargonundaki gibi "Evreka, evreka" diye bağırdım. İnce bir çalışmanın sonucunda evde aynı müthişlikte hamburger yapmak için gereken o sihirli sosun reçetesini aşağı yukarı bulmuştum artık, bugün de siznle paylaşıyorum. Oldum olası sokak lezzetlerini kendi mutfağında yapmaya çalışan İdilika, bu sefer hamburgere savaş açtı. Deneyin bakalım siz de benzetebilecek misiniz? Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile. Afiyet olsun..

HAMBURGER KÖFTESİ

MALZEMELER

500 gr. dana kıyma (bir defa çektirilmiş ve döş kısmından)
2 tatlı kaşığı toz hardal
2 tatlı kaşığı pekmez
2.5 tatlı kaşığı galeta unu
2 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığından az karabiber
Tuz
3 diş rendelenmiş sarımsak

YAPILIŞI:

Bütün malzemeyi bir kapta karıştırıyoruz, ancak fazla yoğurmuyoruz. Buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz. Hamburger köftesi şekli verip döküm ızgarada yüksek ateşte mühürleyerek pişiriyoruz.



İDİLİKA'NIN HAMBURGER SOSU

MALZEMELER

1 adet közlenmiş kırmızı kapya biber
2 adet arpacık soğan
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı elma sirkesi
Taze kekik
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI:

Soğanları soteliyoruz, sarımsak ve küp küp doğradığımız köz biberleri ilave ediyoruz. Kalan malzemeyi de ilave edip sotelemeye devam ediyoruz. Blender'dan çekip sosumuzu sürülebilir bir kıvama getirip kavanoza koyup buzdoabında muhafaza ediyoruz.


HAMBURGER EKMEĞİ

MALZEMELER

2.5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kuru maya
2 tatlı kaşığı şeker
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı susam
2 tatlı kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI:

Un, tuz, toz şeker ve kuru mayayı derin bir kasede karıştırıyoruz. Zeytinyağı, yoğurt ve yumurtayı da ekliyoruz. Bir miktar su ilavesiyle yoğurmaya başlıyoruz. Bu aşamada tezgahımızı unluyoruz. Yoğurma işlemimiz bitince üzerine bir kase kapatıp 15 dakika dinlenmeye bırakıyoruz. Daha sonra 5-6 parçaya ayırıyoruz ve elimizde yuvarlıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye top top diziyoruz. Üzerini bir streç filmle kapatıp 45 dakika tepside mayalanmalarını sağlıyoruz. Fırına atmadan önce üzerlerine çörekotu ve susam serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında pufidik olana dek pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA