Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Sardalya mevsimi

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün memleketimin en meşhur balığı olan sardalyayı köşeme konuk almaktan çok büyük mutluluk duyuyorum.

EGE'NİN SARDALYASI

Esasen bizler evlerimizde sardalya balığını içine lor peyniri ve çeşitli yeşillikler koyarak dolma olarak yesek de, belki sizler bu lezzeti yadırgayabilirsiniz diye sizlerle tarifini paylaşmadım. Açıkçası hamsi ile yapabildiğiniz her şeyi bence sardalya ile de yapabilirsiniz. Tavası, mezesi, salamurası... Hem yağlı, hem de minik formuyla sardalya, benim en favori balık tercihimdir her zaman. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.

SARDALYA TAVA


MALZEMELER
1/2 kilo sardalya balığı
2/3 su bardağı un
1 yemek kaşığı mısır unu
1 şişe sodanın 3/4'ü
1.5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Sıvı yağ

YAPILIŞI: Sardalya balıklarını temizleyip kılçıklarını ayırıyoruz. Un, tuz, soda, karabiber ve pul biberi karıştırıyoruz. Tavaya sıvı yağı döküp, kızdırıyoruz. Balıkları, hazırladığımız sosa batırıp tavaya alıyoruz. Yüksek ateşte her bir yüzünü 2-3 dakika kızartıyoruz.


ASMA YAPRAĞINDA SARDALYA

MALZEMELER
Yarım kg. temizlenmiş, kılçığı alınmış sardalya balığı
Asma yaprağı
Limon, zeytinyağı, tuz biber

YAPILIŞI: Ayıklanmış sardalyaları, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz ve biber ile lezzetlendirip 4-5 saat bekletiyoruz. Asma yapraklarına teker teker sarıyoruz. Teflon tavada önlü arkalı pişiriyoruz. Limon ile servis ediyoruz.

SARDALYA DOLMA

MALZEMELER
Yarım kg. sardalya
1 adet rendelenmiş soğan
2 adet rendelenmiş domates
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 diş dövülmüş sarımsak
10'ar dal maydanoz ve dereotu
1 çorba kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI: Balıkların kafasını gövdesinden ayırıyoruz. İçlerini temizliyoruz ve kılçıklarını çıkarıyoruz. Üzerindeki pulları da elimizle temizledikten sonra süzgece alıyoruz. Derin bir kapta soğan, domates, kaşar peyniri, sarımsak, maydanoz, dereotu ve zeytinyağını karıştırıyoruz. Bir adet sardalyayı düz bir zemine seriyoruz ve içine kaşarlı iç harçtan bir tatlı kaşığı koyup üzerine bir sardalyayı kapatıyoruz, ızgara yapıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA