Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Zeytin hasadı yaklaştı

Senenin en sevdiğim dönemi olan zeytin hasadına çok az kaldı. Sonbahar, zeytin yapmak için en uygun zamandır. Günümüzde taze zeytin çoğu semt pazarında satılıyor. Ağaçtan topladığınız ya da satın aldığınız taze zeytinlerle yıl boyunca gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz, katkı maddesi kullanılmamış, temiz, sağlıklı zeytinler kurabilir ve güven içinde tüketilebilirsiniz. Zaten geçen sene yaptığımız zeytinlerden eser yok ortada, hepsi çoktan bitti. Bir an önce olsun zeytinlerimiz ve soframıza gelsin artık değil mi... Bugünlük benden bu kadar. Şimdiden hepinize afiyet olsun.

ZEYTİNLİ EKMEK

MALZEMELER
5 su bardağı un
Yarım su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket yaş maya ya da küçük paket kuru maya
Ilık su
İÇİ İÇİN;
250 gr. zeytin
ÜZERİNE SÜRMEK
IÇIN:
1 adet yumurta sarısı
Susam ya da çörek otu
HAMURU AÇMAK İÇİN:
Sıvı yağ
YAPILIŞI: Öncelikle sütümüzü ılıtıp içine maya ve şekerimizi ekleyip karıştırıyoruz. Beş dakika kadar bekleyip içine unu ve tuzu ilave edip karıştırıyoruz. Daha sonra ılık suyumuzu azar azar ilave edip hafif ele yapışacak bir hamur elde ediyoruz. Üzerini kapatıp ılık bir ortamda mayalanmasını bekliyoruz. Tezgahı yağlayıp mayalanan hamurumuzu elimize yağ sürerek açıyoruz. Daha sonra zeytinimizi eşit şekilde üzerine yayıyoruz ve rulo haline getiriyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra çörek otu ya da susam serpiştirerek önceden ısıttığımız 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

YEŞİL ZEYTİN PİYAZI

MALZEMELER
1 kase yeşil zeytin
Biraz maydanoz
Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı
Yarım limon suyu
Toz sumak
1 tatlı kaşığı pul biber
Bir avuç kıyılmış ceviz içi
YAPILIŞI: Zeytini bir gece önce suda bekletip fazla tuzunu gideriyoruz. Derin bir kaba sıvı malzemeleri koyup iyice karıştırıyoruz. Biber, sumak ve cevizi katıyoruz. Zeytini ve maydanozu ilave edip harmanlayarak servis ediyoruz.

EVDE ZEYTİN NASIL YAPILIR?

MALZEMELER
1 kg. yeni toplanmış zeytin
4 yemek kaşığı kaya tuzu
YAPILIŞI: Pazardan aldığımız zeytinleri yıkayıp ister pet şişe, ister cam kavanozlara bir kat zeytin biraz kaya tuzu serperek dolduruyoruz. Her gün ağzını açıp havasını alıyoruz ve çalkalıyoruz. Bir kilo zeytin için 4 yemek kaşığı kaya tuzu yeterli oluyor. Zeytin kıvama geldiğinde yıkayıp kavanozlara koyuyoruz. Zeytinyağı, limon karışımı ilave edilerek buzdolabına kaldırıyoruz. Zeytinimizin acısı gittikten sonra yani yenilebilecek kıvama geldiği zaman kavanozlara koyuyoruz. 1 litre suya 1 yemek kaşığı limon tuzu, 4 yemek kaşığı kaya tuzunu zeytinlerimizi tatlandırması için hazırlayabiliriz

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA