Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Yer elmasını bilir misiniz?

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, yer elmalı tariflere yer veriyorum. Yer elmasından genel olarak bahsedecek olursam; öncelikle yumru halinde, kök sapları yenen, besin değeri patatese yakın bir bitki olduğundan söz edebilirim. Ana yurdu Brezilya ve Şili'dir. Avrupa'ya ancak 17'nci yüzyılda getirilip yetiştirilmeye başlanmıştır. Ayçiçeğine benzeyen çiçekler açar. Bitkinin boyu bazı cinslerde, bazı yerlerde iki metreye yaklaşır. Bakalım sizler için hazırladığım yer elmalı tarifleri deneyince beğenecek misiniz? Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.

YER ELMALI KEREVİZ

MALZEMELER
1 adet büyük boy kereviz
10 a det küçük boy yer elması
1 adet havuç
1 adet soğan
1 adet portakal
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı su
YAPILIŞI: Kereviz, havuç ve yer elmalarının kabuklarını soyup doğruyoruz. Soğanı ince doğrayıp zeytinyağında soteliyoruz. Üzerine doğranmış kereviz, yer elması ve havuç ekliyoruz. Portakalın suyunu ilave ediyoruz. Tuz ve şeker de ekleyip soteliyoruz. Kısık ateşte çok az su ilavesi ile pişiriyoruz.

FIRINDA YER ELMASI

MALZEMELER
1 kg. yer elması
Yarım çay bardağı zeytinyağı
4-5 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Tuz
YAPILIŞI: Yer elmalarını kabuklarıyla beraber yıkayıp doğruyoruz. Üzerine zeytinyağı, dövülmüş sarımsak ve baharatları ekleyip güzelce karıştırarak baharatları yer elmalarıyla harmanlıyoruz. Karışımı fırın tepsisine alıyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişiriyoruz.

YER ELMALI ENGİNAR

MALZEMELER
5 adet taze enginar (10-15 dakika limonlu sıcak suda bekletilmiş)
1 adet küçük kuru soğan
1 adet havuç
4 adet yer elması
1 adet limonun suyu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Şeker
YAPILIŞI: Havuç ve yer elmalarını küp küp doğrayıp haşlıyoruz. Suyunu süzüp ince doğranmış kuru soğanlarla birlikte zeytinyağında çok az kavuruyoruz. Daha sonra içine bir tutam toz şeker ve tuz serpiyoruz. Diğer yandan limonlu sıcak suda bekletilmiş enginarları süzüp tencereye diziyoruz. İçlerini, hazırladığımız havuç, yer elması ve soğan karışımı ile dolduruyoruz. Üzerlerine bir su bardağı ılık su dökerek kısık ateşte 15 dakika pişiriyoruz. Üzerine limon suyu döküp 20 dakika daha pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA