Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Pilavın elli tonu

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün; buğdaygiller familyasından olan ve bataklık yerlerde yetişen, oldukça besleyici bir gıda olan pirinç var. Yemek olarak tükettiğimiz pirinçten; pirinç unu, pirinç kepeği, pirinç hamuru ve yağı yapılsa da, cilt maskesi olarak kullanılan, cildi tazeleyen pirinç türleri bile var.
Pirinç; nişasta açısından zengin, içerdiği kalori miktarıyla enerji veren bir besindir. B1, B2, C ve E vitaminlerini barındıran pirinç; sağlık üzerinde ciddi anlamda etkili olan mineralleri içerir. Pirinç, kabuklarından ayrıldığı takdirde besin değerini yitirir. Bu nedenle, daha yararlı olması için kepekli pirinç tercih edilmelidir. Sulu yerlerde ve bataklıklarda yetişen pirincin dağlarda yetişen türleri de vardır. Ülkemizde yetiştirilen pirinç çeşitleri; kılçıksız çeltik, sarı çeltik, ak çeltik, mısbak, amberbu, karakılçık pirincidir.

ET SUYUNA PİLAV

MALZEMELER

2 su bardağı rendelenmiş domates
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Et suyu
Tuz
Toz şeker



YAPILIŞI:

Pirinçlerin üzerine kaynar su ve tuz döküp nişastalarını salmalarını bekliyoruz. Pilav tenceresinde zeytinyağı ve tereyağını eritiyoruz, rendelenmiş domatesleri ekleyip suyunu çekene kadar iyice pişiriyoruz. Bu aşamada biraz tuz ve şeker atıyoruz. Domatesler iyice suyunu çekince, pirinçleri süzüyoruz ve domatesin içine ilave edip beraber kavuruyoruz. Kavrulan domatesli pirinçlerin üzerine iki parmak geçecek kadar et suyu ilave ediyoruz. Suyunu çekince demlenmeye bırakıyoruz.

TÜRK PEYNİRLİ RİSOTTO

MALZEMELER

1.5 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı risotto arbario pirinci
1 su bardağı balsamik sirke
1 su bardağı krema
3 su bardağı sıcak su
50 gram eski kaşar peyniri
50 gram tulum peyniri
20 gram otlu van peyniri



YAPILIŞI:

Tereyağını tavada eritiyoruz. Pirinci ilave edip üç-dört dakika kavurduktan sonra balsamik sirkeyi ekliyoruz. Bu şekilde beş dakika kadar pişiriyoruz. Ardından suyunu ilave edip pirinçler suyunu çekinceye dek pişmeye bırakıyoruz. Suyu çeken risottoya krema ekliyoruz. Ateşten almaya yakın peynirleri ilave edip karıştırıyoruz.

LİMONLU AYÇEKİRDEKLİ ÇİLAV

MALZEMELER

2 su bardağı jasmin pirinci
1 adet limon kabuğu rendesi
1 kahve fincanı ayçekirdeği
3 yemek kaşığı zeytinyağı
4 su bardağı soğuk su
1 tatlı kaşığı tuz



YAPILIŞI:

Tencereye zeytinyağını koyuyoruz. Ayçekirdeklerini kavuruyoruz. Bir adet rendelenmiş limon kabuğunu ilave edip bir-iki dakika karıştırıyoruz. Dört bardak soğuk suyu tencereye döküyoruz. Bir tatlı kaşığı tuz atıyoruz. Safranı bu aşamada ekleyebiliriz. Jasmin pirincini bol su ile yıkayıp süzüyoruz. Tencerede kaynamakta olan suyun üzerine pirinci ekliyoruz ve kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte pişirip servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA