Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Sofrada Kilis esintisi

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Kilis'teyiz. Kilis mutfağı, kendine has yemekleriyle zengin bir yapıya sahiptir. Yemeklerin temelini et ve bulgur oluşturur, sebze ağırlıklı yemekler de mevsimine uygun olarak yapılır. Kilis mutfağı, Türk ve Halep mutfağı özelliklerini yansıtır. Ön planda yağlı, baharatlı yemekler olduğu gibi zeytinyağlı yemekler de vazgeçilmez türlerindendir. Yörede yetiştirilen yüksek kaliteli zeytinlerden elde edilen zeytinyağı, her Kilislinin mutfağında bulunan vazgeçilmez bir besin malzemesidir.

KİLİS TEŞRUBE

MALZEMELER
Kuşbaşı doğranmış kuzu veya dana eti
2 adet yemeklik doğranmış soğan
2 adet doğranmış biber
2 adet yemeklik doğranmış domates
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
Tuz
karabiber
6 su bardağı sıcak su
2 adet iri doğranmış patlıcan
2 adet küp doğranmış tırnak pide
Sarımsaklı yoğurt
YAPILIŞI: Öncelikle doğradığımız soğanları ve biberleri tereyağında kavuruyoruz. Üzerine etleri koyup suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Salçaları ve domatesi ilave edip biraz daha kavurup, sıcak suyu, tuzu ve karabiberi ilave edip düdüklü tencerede etler yumuşayana kadar pişiriyoruz. Suyunu çok koymamızın sebebi, pideleri yemeğin suyu ile ıslatacak olmamız. Yemeğimiz pişerken patlıcanları az yağda kızartıyoruz. Yemeğimiz piştiğinde patlıcanları ilave edip bir-iki taşım kaynatıyoruz. Pideleri doğrayıp servis tabağına alıyoruz. Üzerine yemeğin suyundan koyup sarımsaklı yoğurdu gezdiriyoruz.

CENNET ÇAMURU

MALZEMELER
200 gr. kadayıf
100 gr. tereyağı
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı dövülmüş yeşil fıstık
1 rulo kaymak
YAPILIŞI: Teflon bir tepsiyi ateşe koyup kısık ateşte yağı eritin. Kadayıfı tepsiye koyun, elinizce iyice ovalayın. Daha sonra tahta kaşıkla devamlı karıştırarak 10 dakika kavurun. Şekeri koyup beş dakika daha çevirin. Harcı küçük bir tepsiye kaşık kaşık koyup bastırın. Üzerine parça parça kaymak koyup fıstık serpin, ılık servis yapın.

FIRIN YAPMASI

MALZEMELER
1 kg. dana kıyma
2 kg. ince bulgur
2 kg. sitti simit (ince bulgurun daha küçüğü)
1 kg. patates
3 adet büyük boy soğan
Yarım kg. iç yağı
1 kg. zeytinyağı
2 yemek kaşığı domates
2 yemek kaşığı biber salçası
2 adet taze kırmızı biber
1 çay bardağı kuru nane
Pul biber
2 yemek kaşığı nar ekşisi
En az 2 yemek kaşığı kimyon
1 kase nar tanesi
YAPILIŞI: Önce zeytinyağını ısıtın, içine iç yağını ilave edin ve soğutun. Bir kaseye bulgur, et ve baharatları koyup ıslatın. Zeytinyağını da ekleyip tekrar yoğurun. Hamur gibi olunca, köfteleri elinize top şeklinde alın ve iki avucunuzun arasında yapma şeklini verin. Fırın tepsisini az yağlayın ve yapmaları tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 185 derecelik fırında pişirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA